Forum

Kuchenne porady

Kasza gryczana

• Autor: cerekm Data: 2012-01-28 14:48:48

Witajcie! powiedzcie mi moi Drodzy czym sie rozni kasza gryczana od kaszy gryczanej prazonej?? kurde bela,zagapilam sie w sklepie i kupilam ta prazona zamiast zwykla! duza to roznica??

• Autor: alicja_bt Data: 2012-01-28 15:02:46

Gotuję taka i taką, ale nie widzę większej różnicy, obie podaję do gulaszu lub na sypko ze skwareczkami.

• Autor: bytomianka Data: 2012-01-28 15:13:25

Kupuję obie kasze, nie widzę żadnej róznicy. Obie są pyszne.')

• Autor: cerekm Data: 2012-01-28 15:15:30

uffff super! dziekuje Wam bardzo!

• Autor: rolnik Data: 2012-01-28 15:35:57

Kasza biała ma większe wartosci odżywcze.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-01-28 15:35:56

Witaj cerekm:) Kasza gryczana prażona rózni się smakowo od białej, prażona ma lekko goryczkowy smak i czuć ją trochę spalenizną .Kupuję i taką i taką, ale biała jest dużo lepsza i droższa, tylko taką kupowała moja babcia i dodawała do kaszanki , żadnej innej:)My wolimy zwykłą kaszę gryczaną białą.

• Autor: Mari Data: 2012-01-28 15:45:33

MR, gdzie kupilas kasze ze Szczytna? To podobno najlepsza kasza gryczana w Polsce a mnie sie 

nigdy nie udalo tej kaszy kupic! 

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-01-28 15:49:48

To są zdjęcia z netu, ale w Tesco często widuję taką kaszę.

• Autor: Zośka Data: 2012-01-28 23:06:06

w moich sklepach nie ma kaszy białej, tylko prażona. Jestem z tego tytułu bardzo nieszczęśliwa, a prośby nic nie dają, bo "w hurtowni nie ma".  Ale mam sposoby by ją kupić. Biała kasza gryczana jest smaczniejsza i zawiera więcej środków odżywczych od prażonej. Do prażonej nigdy nie mogłam się przekonać i na rok zużywałam 4 woreczki po 100 g, zaś biała jest na stole często. Zastanawiam się dlaczego są tak ogromne dysproporcje w dostępności obu kasz.

• Autor: beata66 Data: 2012-01-29 12:38:22

Myślę, że dysproporcje w dostępności obu kasz wynikają ze sposobu obróbki ziarna gryki. Być może samo obłuskiwanie surowego ziarna gryki jest procesem długotrwałym i drogim, więc łatwiej ziarna uprażyć i potem z łatwością obłuszczyć. To jest tylko mój wywód, ale myślę, że wysoce prawdopodobny. Sugerując się ceną obu kasz można sobie taki wniosek wyciągnąć. Prażona jest stosunkowo tania. Biała o wiele droższa...A ludzie wolą kupować taniej...więc producenci chcąc mieć zyski produkują więcej tej prażonej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu