Forum

Kuchenne porady

Biszkopt - blacha

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-01 09:15:31

    Witam, ostatnio robiłam ciasto cappuccino w normalnej blaszce, ale biszkopt odszedł od boków i potem miałam problem, żeby jakoś równo po bokach dać krem i śmietanę. Jak Wy sobie z tym radzicie i czy po upieczeniu biszkoptu przewracacie go na drugą stronę? 

  • Autor: angela Data: 2012-02-01 09:29:44

    Nie smaruję boków blaszki tylko dno wykładam papierem do pieczenia. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta nożem oddzielam je dookoła boków i razem z papierem wyjmuję je z blachy, i gotowe. Sama opatentowałam ten sposób bo denerwowało mnie to, że ciasto odchodzi od bków i później ciężko je ładnie posmarować kremem i żeby jakoś wyglądało.

  • Autor: Zapatero Data: 2012-02-01 11:21:45

    święte słowa - boków blachy niczym nie smarować i dać biszkoptowi spokój przed ostygnięciem. Ciasto nieco się kurczy tak czy tak, ale kiedy boki blachy są nieposmarowane, to przywarte ciasto "trzyma" cały biszkopt w ryzach. Po wystygnięciu już nie zmieni swojego kształtu.

  • Autor: yllona Data: 2012-02-02 22:45:15

    Witam. Piekąc biszkopt smaruje tylko spód a boków brytfanny nie smaruje,

  • Autor: Dorotaxx Data: 2012-02-04 18:03:35

    Dziewczyny dobrze piszą,Należy posmarować tylko spód blachy

Przejdź do pełnej wersji serwisu