Kochani co robicie jak wam zostanie chleb razowy,zostalo mi go ponad połowa i nie wiem jak mam go wykorzystac,a szkoda wywalic do jedzenia tez sie nie nadaje wiec moze jakis zakwas ale czy jest taki na samym razowcu?Moze jakies inne macie pomysły.
Mnie jak zostaje chleb obojętnie jaki jasny czy ciemny to obtaczam go w jajku wymieszanym z mąka i smażę a potem zjadamy takie kromeczki z drzemem. Czasem do tego jajka z mąką dodaję drobniutko pokrojoną cebulkę i szczypiorek i jemy z keczupem.
Jak mój chleb jest twardawy to robię: grzanki, tosty lub wdrabiam do zupy w talerzu i zmięknie (czasem aż ciężko go połamać:D). Dodatkowo powinno się jeść czerstwy chleb bo jest zdrowszy dla żołądka niż świeży.
hej, a mnie gdy zostaje chleb...pszenny albo inny kroje go na mniejsze kawałki łącze z jajkiem.....zapiekam na patelni i ..... dalej służy jako podkład pod pizze domową albo zapiekankę. Kroje też w kostki i susze jako dodatek do zup ;-)
Kochani co robicie jak wam zostanie chleb razowy,zostalo mi go ponad połowa i nie wiem jak mam go wykorzystac,a szkoda wywalic do jedzenia tez sie nie nadaje wiec moze jakis zakwas ale czy jest taki na samym razowcu?Moze jakies inne macie pomysły.
Mnie jak zostaje chleb obojętnie jaki jasny czy ciemny to obtaczam go w jajku wymieszanym z mąka i smażę a potem zjadamy takie kromeczki z drzemem. Czasem do tego jajka z mąką dodaję drobniutko pokrojoną cebulkę i szczypiorek i jemy z keczupem.
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=119898&post=119914, tu jest super rzecz "zgadnij co to"
Ciekawie sie zapowiada,na pewno zrobie.
witaj,
tu jest kilka propozycji, moze cos wykorzystasz:
http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=bread+pudding&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=0&date=0&date1=&date2=
Dziekuje wam za podpowiedzi.
Tak z ciekawości zapytam - dlaczego chleb razowy nie nadaje się do jedzenia?
Jak mój chleb jest twardawy to robię: grzanki, tosty lub wdrabiam do zupy w talerzu i zmięknie (czasem aż ciężko go połamać:D). Dodatkowo powinno się jeść czerstwy chleb bo jest zdrowszy dla żołądka niż świeży.
Razowy chleb suszę,dodaję go do zagęszczania mięsnych sosów lub zakwasu na barszcz.
hej, a mnie gdy zostaje chleb...pszenny albo inny kroje go na mniejsze kawałki łącze z jajkiem.....zapiekam na patelni i ..... dalej służy jako podkład pod pizze domową albo zapiekankę. Kroje też w kostki i susze jako dodatek do zup ;-)
Na bazie chleba razowego można przyrządzić zupy, różnego typu napoje, a także ciasta. :)