Kochane żarłoczki potrzebuję na gwałt pomocy a na Was zawsze można liczyć .Potrzebuję przepis na typowo greckie ciasto ale bez ciasta Filo bo jest umnie nie osiągalne a ciacho muszę upiec na środę ewentualnie jakieś bułki ,dziecko moje robi plakat o kuchni greckiej i musi przynieść do szkoły potrawę Grecką ,czekam z niecierpliwością
No właśnie wtym tkwi problem ,potrzebuję sprawdzonego przepisu ,przejrzałam te co podałaś ale ze słodkości jest tam niewiele .Dzieki za szybką odpowiedz
niestety wszystkie po angielsku, podam Ci moj sprawdzony przepis, ja go robie w prostokatnej blaszce ok. 20x30 cm, nie jest wysokie, te przepisy z internetu maja wiecej maki, jesli chcesz to Ci ktorys przetlumacze, bo one maja rowniez syrop, ktorym polewa sie ciasto, gdy jest jeszcze gorace, oczywiscie bedzie duzo slodsze,
a to jest "moj" przepis:
125g masla
1 cup (220g) cukru, jesli masz to ten drobny
3 jajka (osobno bialka i zoltka)
2 cups maki
1/2 lyzeczki sody
2 lyzeczki proszku
1/4 cup migdalow, obrane i drobno pokrojone
1 cup jogurtu greckiego
cukier puder
blaszke natluscic, polozyc papier, rowniez natluscic, mikserem ubic maslo z cukrem, dodac zoltka (po 1), ubic, wylozyc do miski, dodac make, proszek, sode, delikatnie wymieszac, dodac migdaly i jogurt, wymieszac, ubic bialka delikatnie, dodac do ciasta (ja dodaje pol, mieszam, pozniej reszte, mieszam), ciasto wlozyc do blaszki, piec okolo 35 minut, u mnie 350F (sprawdze tem. i dopisze), wylozyc do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, proste, szybkie i smaczne
Dopisano 12-02-13 21:54:52:
chce poprawic interpunkcje - ubic bialka, delikatnie dodac do ciasta
Jeszcze bardziej mnie zachęciłaś :) uwielbiam Grecję i wszystko co greckie, jak byłam tam (tylko raz i na krótko) to jadłam głównie jakieś sałatki i ichnie zapiekanki. czas odkryć świat deserów!
Kuchnię indyjską znam jeszcze mniej... Dwa razy byliśmy z lubym w hinduskiej restauracji i jadłam takie dziwne pieczywo nadziane raz wołowiną, a za drugim razem kokosem :)
a! No i mama czasem robi swoje "hinduskie danie", czyli specyficznie przyprawione risotto, które koło prawdziwego hinduskiego żarcia nawet nie stało :P
Witam własnie dziś sięzabrałam za pieczenie .Piekę Karidopite ciasto z orzechami włoskimi ,zobaczę co wyjdzie .Napewno wstawię zdjęcie i powiem jak smakuje.Znalazłam kilka przepisów owego ciasta i każdy czymś się różnił ,sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie .Pachnie obłędnie
Co do karidopity jest to ciasto podobne smakiem do naszego piernika z dużą ilością orzechów.Fajny posmak ,daje bułka tarta którą dodaje się do ciasta .Najpyszniejszy w tym wszystkim jest syrop który się gotuje z cukru ,soku ze świerzego pomarańcza ,gozdzików ,laski cynamonu i dodatku brendy .Polane obficie ciasto smakuje wyśmienicie .
Kochane żarłoczki potrzebuję na gwałt pomocy a na Was zawsze można liczyć .Potrzebuję przepis na typowo greckie ciasto ale bez ciasta Filo bo jest umnie nie osiągalne a ciacho muszę upiec na środę ewentualnie jakieś bułki ,dziecko moje robi plakat o kuchni greckiej i musi przynieść do szkoły potrawę Grecką ,czekam z niecierpliwością
Tu są przepisy kuchni greckiej ale sama musisz ocenić czy nie zostały mylnie wpisane do tego działu. http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=62
No właśnie wtym tkwi problem ,potrzebuję sprawdzonego przepisu ,przejrzałam te co podałaś ale ze słodkości jest tam niewiele .Dzieki za szybką odpowiedz
Revani - ciasto z kaszy manny,
Vasilopitta - to takie (mikołajowe ciasto, ale smaczne :))
Grecy robią jeszcze ciasto z orzechów włoskich, ale nie pamietam jak się nazywa
Ciasteczka Baklawa
Mini pączki Loukomades polane miodem albo czekoladą, posypane siekanymi orzeszkami (sprzedaja je na ulicy :))
Jak mi sie coś jeszcze przypomni to podpowiem.
Greckie, to najczęściej, aromatyczne, mocno słodkie, miodowo - orzechowe.
Jak wpiszesz w google nazwy które podałam, to na pewno znajdziesz przepisy, o ile tutaj ich nie ma, bo nie wiem jakie linki można wstawiać.
Zapomniałam o ciasteczkach migdałowych Kourabiedes
Dzięki mahika ,super są te pączusie i ciacho noworoczne
ciasto z orzechów włoskich - Karythopita
I jeszcze ciasto cytrusowe Bobota.
Jesteś wielka pod dobrym tego słowa znaczeniu
Dzięki, daj znać co wybrałas i jak smakuje :)
Karythopita robiłam: pyszne!
http://www.google.com/search?q=kuchnia+grecka+-+image&hl=en&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4SKPT_enUS445US445&site=webhp&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=wf84T4TPJunc0QGCtLnLAg&ved=0CCUQsAQ&biw=1366&bih=585#hl=en&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4SKPT_enUS445US445&biw=1366&bih=585&site=webhp&tbm=isch&sa=1&q=kuchnia+grecka++-+image&oq=kuchnia+grecka++-+image&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=12&gs_upl=0l0l5l747l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=29f25c1df92394ce
witaj,
robilam Vasilopita (ciasto noworoczne), oczywiscie smaczne, ale polecam Ci bardzo proste i smaczne ciasto z jogurtem Yiaourtopita ,
pozdrawiam
PS. w niektorych przepisach sa orzechy wloskie, ja robilam (wiele razy) z migdalami
Ursula nie mogę znalezć przepisu na to jogurtowe ciacho
znalazlam kilka (!!!):
http://search.yahoo.com/search?fr=mcafee&p=Yiaourtopita
niestety wszystkie po angielsku, podam Ci moj sprawdzony przepis, ja go robie w prostokatnej blaszce ok. 20x30 cm, nie jest wysokie, te przepisy z internetu maja wiecej maki, jesli chcesz to Ci ktorys przetlumacze, bo one maja rowniez syrop, ktorym polewa sie ciasto, gdy jest jeszcze gorace, oczywiscie bedzie duzo slodsze,
a to jest "moj" przepis:
125g masla
1 cup (220g) cukru, jesli masz to ten drobny
3 jajka (osobno bialka i zoltka)
2 cups maki
1/2 lyzeczki sody
2 lyzeczki proszku
1/4 cup migdalow, obrane i drobno pokrojone
1 cup jogurtu greckiego
cukier puder
blaszke natluscic, polozyc papier, rowniez natluscic, mikserem ubic maslo z cukrem, dodac zoltka (po 1), ubic, wylozyc do miski, dodac make, proszek, sode, delikatnie wymieszac, dodac migdaly i jogurt, wymieszac, ubic bialka delikatnie, dodac do ciasta (ja dodaje pol, mieszam, pozniej reszte, mieszam), ciasto wlozyc do blaszki, piec okolo 35 minut, u mnie 350F (sprawdze tem. i dopisze), wylozyc do ostygniecia, posypac cukrem pudrem, proste, szybkie i smaczne
Dopisano 12-02-13 21:54:52:
chce poprawic interpunkcje - ubic bialka, delikatnie dodac do ciastaDopisano 12-02-13 21:56:47:
temperatura 175CDzieki wielkie jutro zdecyduje co upiekę ,dam znać co mi wyszło.
Jestem bardzo ciekawa co wymyśliłaś, zrobiłaś i jak Ci wyszło, jak smakuje :)
mahika, jestem pod wrażeniem! skąd się tam dobrze znasz na greckiej kuchni? nabrałam ochoty żeby zrobić takie ciasto :D które najsmaczniejsze?
Nie znam sie aż tak na greckiej kuchni, ale bardzo mi się podoba. Znam tylko dużo potraw.
Sąsiadka która się wyprowadziła tam kilkanaście lat temu często mi opowiada o tych smakołykach wszystkich, opisuje, wysyła zdjęcia. Zaraziła mnie ;)
Może jutro zrobię te pączki miodowe :)
Odpowiada mi też kuchnia indyjska.
Jeszcze bardziej mnie zachęciłaś :) uwielbiam Grecję i wszystko co greckie, jak byłam tam (tylko raz i na krótko) to jadłam głównie jakieś sałatki i ichnie zapiekanki. czas odkryć świat deserów!
Kuchnię indyjską znam jeszcze mniej... Dwa razy byliśmy z lubym w hinduskiej restauracji i jadłam takie dziwne pieczywo nadziane raz wołowiną, a za drugim razem kokosem :)
a! No i mama czasem robi swoje "hinduskie danie", czyli specyficznie przyprawione risotto, które koło prawdziwego hinduskiego żarcia nawet nie stało :P
z greckich "ciast" to tylko baclava, ale ona musi mieć ciasto filo :(
Witam własnie dziś sięzabrałam za pieczenie .Piekę Karidopite ciasto z orzechami włoskimi ,zobaczę co wyjdzie .Napewno wstawię zdjęcie i powiem jak smakuje.Znalazłam kilka przepisów owego ciasta i każdy czymś się różnił ,sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie .Pachnie obłędnie
Co do karidopity jest to ciasto podobne smakiem do naszego piernika z dużą ilością orzechów.Fajny posmak ,daje bułka tarta którą dodaje się do ciasta .Najpyszniejszy w tym wszystkim jest syrop który się gotuje z cukru ,soku ze świerzego pomarańcza ,gozdzików ,laski cynamonu i dodatku brendy .Polane obficie ciasto smakuje wyśmienicie .