Forum

Kuchenne porady

W trosce o mojego mężczyznę

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-13 20:34:29

    W trosce o mojego mężczyznę proszę Was o poradę i pomysł. Otóż mój facet ma pracę, w której jest po 12-14 godzin, przemieszcza się samochodem, potem wykonuje swoją pracę, nigdy nie ma czasu by wyskoczyć i zjeść coś ciepłego, nie ma możliwości też podgrzania sobie jedzenia, a tak sobie myślę, że ileż można być na kanapkach i je jeść? Też i nawet czasami nie ma czasu by zjeść te kanapki. Myślałam, żeby robić czasami muffinki na słono, czasami mój luby dostaje kawałek babki. Macie jakieś pomysły? 

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-13 20:49:58

    A myślałaś o sałatce np. takiej z kurczakiem i grzankami?

    Kurczaka smażysz tak jak na kotlety(panierka jajko, bułka), później kroisz na kawałki.

     Sałatę lodową, ogórka, paprykę, pomidora, jakiś szczypiorek, rzodkiewkę, startą marchewkę (co masz akurat pod ręką-a raczej w lodówce) też kroisz na kawałki w przypadku sałaty rwiesz. Robisz do tego grzanki w kosteczkę.

    Dod. może być feta. 

    Wszystko wrzucasz do plastikowego pojemnika.

    W małym słoiczku np. po musztardzie, chrzanie lub posiłkach gerbera(najmniejszy), robisz sos taki najzwyklejszy z knorr np. grecki, włoski, czosnkowy itp. lub jaki sama robisz.

    Gdy mąż będzie głodny, otwiera pojemnik dolewa sos-> zamyka i miesza---- > ZAJADA :)

    Myślę że pomimo że jest to sałatka jest pożywna ze względu na kurczaka i grzanki.

    Ja zabierałam taką sałatkę na studia- POLECAM! 

     

  • Autor: mahika Data: 2012-02-13 21:08:10

    Rożki z ciasta francuskiego, może być z miesem mielonym, z miesem smażonym pokrojonym w kosteczke z cebulą i pieczarkami albo z kiełbaskami. Zależy co lubi.

    Są też takie termosy większe żeby miał na ciepło np. zupę.

    coś takiego, nawet fajny design

    http://termosy24.pl/kuchnia-turystyczna/lifeventure/59-termosy/720-termos-z-szerokim-otworem-lifeventure-wide-mouth-flask-0-75-l

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-02-13 21:12:39

    Są takie termosy obiadowe, miałam taki dla córki , w te tygodnie kiedy ja pracowałam do 18 a mąż dpo 21. Potem sama kilka razy nosilam w nim sobie zupę do pracy.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-13 21:25:26

    ja też czasem zabieram zupę w takim.

  • Autor: Scooby Data: 2012-02-14 12:32:55

    No tak,ale zawsze coś ciepłego to ciepłego,bo samymi kanapkami można sie zapchać.A ciasto to tez prawie jak kanapki.Piszesz,ze nie ma gdzie sobie podgrzac itd,ale to on w ogóle nie ma zadnej przerwy na posiłek?!Przeciez w pracy,w kazdej pracy jest przerwa.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-14 13:37:41

    Niestety to są przerwy po 10-15 min.

  • Autor: Scooby Data: 2012-02-14 14:23:35

    No ale sa ,to co ty byś chciała,żeby w pracy serwowac obiad taki jak jest w domu,to jest praca! Mój mąż tez robi po 12-14 godzin bierze z domu kanapki i oczywiście termos herbaty-zima a latem kupuje sobie napój do kanapek.Przyjeżdża do domu to dopiero je obiad.A jak chcesz tak bardzo dogodzić mężowi to kup mu taki termos typowy do obiadów i rób w nim obiadki i będzie po bólu! Ja sie nad swoim mężem tak nie użalam,bo w koncu praca to praca a obiadki to w domu.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-14 15:24:13

    hmm, że tak niegrzecznie zapytam.
    Co komu do domu?

    Pracuje po tyle godzin i wiem jak wazny jest ciepły posiłek,
    i że jeden ma taką potrzebę a inny nie.

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-14 15:34:46

    Do takiego termosu można pewnie też dać np. jakiś bigosik może, albo fasolkę po bretońsku, albo leczo. 

  • Autor: mahika Data: 2012-02-14 15:45:34

    Jasne ze tak.

    Ja mam taki stary dość termos, produkcji rosyjskiej chyba ;) Albo polskiej

    Ale trzyma ciepło i jest swietny.

  • Autor: Scooby Data: 2012-02-14 17:40:58

    Tak masz racje bo to sa takie typowe termosy do obiadów.On chyba składa sie z 3 części-do jednej możemy włożyć bigosik do drugiej ziemniaczki a do trzeciej jakis kotlecik.Fajna sprawa jak na zimowe dni.

  • Autor: Bahati Data: 2012-02-14 15:43:23

    W poprzedniej pracy miałam normalną przerwę obiadową i szłam na obiad w tym czasie. Właśnie w trybie 12/24. A w temacie: sałatki. Kiedys widziałam takie przepisy na WŻ dla pracujących, chyba znalazłam :) http://wielkiezarcie.com/recipe17065.html

  • Autor: mahika Data: 2012-02-14 15:47:31

    wiesz jak jest, ciężko z pracą i ciężko z wyegzekwowaniem czegokolwiek.
    Ja akurat mam przerwę tyle ile chcę, ale sama sobie zarządzam.

    Więc to jest co innego.

    Czasem zamawiamy zupy z kateringu, ale to nie to samo co swoje ciepłe posiłki.

  • Autor: Bahati Data: 2012-02-14 15:57:31

    W moim miejscu pracy była stołówka i kuchnia, więc można było wykupić obiady :) więc ok 13-14 kto chciał, szedł na obiad, po czym wracał do pracy. Inne przerwy ustalaliśmy między sobą, ogólnie było nas 4 na oddziale, więc spokojnie można było sie dogadać.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-14 15:58:44

    Ano, tak powinno być.
    Ale jak nie ma to trzeba sobie jakos radzić :)

  • Autor: Bahati Data: 2012-02-14 15:59:59

    Dlatego polecam sałatki i termos z ciepłą zupą. :)

  • Autor: mahika Data: 2012-02-14 16:05:04

    ja też :)

  • Autor: Beata500 Data: 2012-02-14 16:14:57

    Nie za ostro.Ty się nie musisz użalać nad swoim mężem - wolna wola.Pozwól komuś troszczyć się o bliskich.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-14 16:59:12

    Dziękuję :)

  • Autor: Scooby Data: 2012-02-14 17:38:28

    Pewnie ja nikomu nie bronię się troszczyć o męża.Ja też sie martwię o swojego ale co sie zrobi takie są realia i nic na to sie nie poradzi.

  • Autor: Beata500 Data: 2012-02-14 16:16:56

    Moim zdaniem termos wiele pomoże .Dziewczyny już pisały, co można zabrać do pracy w termosie.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-14 16:54:50

    Z termosem jest problem tego typu, że mój facet wyjeżdża z domu przeważnie ok 4 rano, więc do pory obiadowej jest sporo godzin, więc nie wiem czy tyle termos wytrzyma, zwłaszcza w okresie zimy.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-14 17:01:22

    to ja sprawdzę czy po 10 godzinach bigos będzie ciepły, bo akurat zagrzałam.

    postawię na werandzie, tam jest zimno.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-14 17:06:43

    O to bardzo dziękuję. :)

  • Autor: mahika Data: 2012-02-14 17:19:32

    a ten w linku który podałam, do 8 godzin.

    to pewnie kazdy inaczej będzie trzymał. Ale bigos zapakowany ;)

  • Autor: Scooby Data: 2012-02-14 17:45:23

    Ja uważam,że wytrzyma,ale jedzenie musisz do niego włożyc gorące przed samym wyjazdem męża do pracy a dodatkowo możesz termos okręcić w ręcznik.Uwazam że powinno jedzenie byc jeszcze gorące za nim mąz skonsumuje.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-15 09:52:28

    koło 2 (9 godzin)  był jeszcze dość ciepłe :D

    Rano letnie.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-15 12:00:35

    Dziękuję Ci bardzo. :)

  • Autor: Scooby Data: 2012-02-14 17:47:54

    A tak ogólnie,jesli pracownik robi na zewnątrz w okresie zimowym powinien dostawać posiłki regeneracyjne,oczywiście na koszt firmy.Ale sami wiecie jak jest, mało kto tego przestrzega.

  • Autor: a. Data: 2012-02-15 20:21:18

    Posiłek regeneracyjny to nie oznacza posiłek ciepły, moi pracownicy dostają, ale jest to zestaw produktów spożywczych typu sery, wędliny, konserwy, do odbioru na koiec miesiąca. W posiłkach regeneracyjnych liczy się kaloryczność, to owszem zawsze jakieś wsparcie (finansowe) ale problemu ciepłego posiłku nie rozwiązuje. Na szczęście moi pracownicy pracują 'tylko' 8 godzin z normalną przerwą na posiłek i dostają zimą ode mnie 2 przerwę na kawę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu