Forum

Kuchenne porady

kwaśny bigos- da sie uratować?

• Autor: agnieszka_sn6 Data: 2012-02-14 12:13:42

Witam, mam do Was pytanie czy da się uratować kwaśny bigos?

Sytuacja jest taka: jakiś czas temu zrobiłam bigos- świeży był pyszny, tyle co zjedliśmy to zjedliśmy a reszta poszła w słoiki. Ostatnio mąż otwarł jeden słoik z bigosem a ten był okropnie kwaśny , drugi otwarty tak samo. Powiedzcie mi czy da się ten bigos jakoś jeszcze uratować? Czy pozostaje tylko wyrzucenie?

• Autor: mahika Data: 2012-02-14 12:22:46

Kwaśny zepsuty? Ja bym nie jadła.

A jak mi wyszedł za kwaśny z powodu kapusty, to dodałam marchew.

• Autor: livia Data: 2012-02-14 12:31:14

myślę, że jest zepsuty, radzę wyrzucić. Może był za mało pasteryzowany.

• Autor: Paola_r Data: 2012-02-14 12:39:20

Podobnie jak przedmówczynie. Jeśli świeży był dobry, a smak się zmienił, to znaczy, że cały czas pomimo zamknięcia słoika (pasteryzowałaś?) trwa tam fermentacja. Jeśli fermentuje kapusta, to i reszta też. Odżałowałabym i wyrzuciła.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-02-14 13:41:43

Musisz wyrzucić ten bigos , bo się zepsuł, ja zawsze pakuje bigos do słoików  i nigdy nie pasteryzuje, tylko gotujacy wkładam do słoików , ustawiam do wystygnięcia do góry dnem i przykrywam. Przechowuje potem w lodówce, a jak otwieram każde wieczko pyka.

• Autor: panda25 Data: 2012-02-14 18:32:12

Robię tak samo jak Ty Mamo Różyczki. I zawsze jest ok. (jeszcze młodą kapustkę, leczo, fasolkę po bretoński, sos bolognese,kapustę z grzybkami do pasztecikó)

Z Twojego Agnieszka jednak bym zrezygnowała- zepsuł się/ nie ryzykuj.

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-14 13:52:30

Musiał zgerować.

• Autor: jolka60 Data: 2012-02-16 08:24:46

Tak,jak przedmówczynie przypuszczam,że bigos sie zepsuł i trzeba go wyrzucić.

Jeśli bigos "wyjdzie" mi za kwaśny,dogotowuję słodkiej kapusty i po dodaniu do bigosu trzymam jeszcze jakiś czas na ogniu,aby smaki się przegryzły.Podobnie,jeśli za słodki,dodaję kwaśną.To oczywiście nie dotyczy zepsutego.

Przejdź do pełnej wersji serwisu