Forum

Kuchenne porady

do jakiego piekanika wkładać chleb??

  • Autor: lanntana Data: 2012-02-15 08:24:48

    ciepłego czy zimnego???? ja wkładałam do zimnego,może to ten błąd????

  • Autor: PATI :) Data: 2012-02-15 08:35:33

    Ja zawsze do nagrzanego na około 220 zależy od przepisu po kilkunastu mniutach zmniejszam do 200

  • Autor: monami9 Data: 2012-02-15 09:53:04

    Ja też mocno rozgrzewam piekarnik tak do 250-230 stopni. Wkładam na dół naczynie z wodą, żeby sobie parowało. Jak już się naprawdę mocno rozgrzeje wkładam chleb i po około 10 minutach zmniejszczam temperaturę do 200 stopni i wyjmuję naczynie z wodą. Tylko wszystko ostrożnie, bo woda bardzo gorąca. Ale dzięki temu chleb ma chrupiącą skórkę.

  • Autor: beata66 Data: 2012-02-15 10:19:11

    Do nagrzanego. Piekę mój chleb ok.1 godz.temp.170 st.C.

    tak wygląda mój chlebek, I wersja z ziarnami,II wersja oliwki, suszone pomidory i zioła, III wersja z suszonymi owocami.

  • Autor: monami9 Data: 2012-02-17 11:14:29

    Napiszę tutaj bo nie mogę wstawić komentarza pod przepisem. Wczoraj upiekłam twój chlebek, dałam otręby orkiszowe i mąkę żytnią. Cała rodzinka stwierdziła że najlepszy z tych jakie robiłam do tej pory :))))

  • Autor: danand140 Data: 2012-02-15 14:02:40

    Myślę, że to zależy jaki gatunek chleba pieczemy. Ja robię na zakwasie pszenno żytni. Na spod piekarnika wkładam blachę z wodą. 220 po ok 10 min zmniejszam do 200 st

  • Autor: bettybez Data: 2012-02-17 14:02:15

    Zawsze wkładam do zimnego, ale chleb piekę w garnku rzymskim (polecam)

Przejdź do pełnej wersji serwisu