Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Sztućce

• Autor: Kicia150 Data: 2012-02-15 11:29:11

Wiem,że było wiele wątków odnośnie sztućcy,ale nie znalazłam tam tego co mnie interesuje. Co sądzicie o stućcach z IKEII? Ostatnio ogladałam i nieżle prezentują się z serii DATA i DRAGON. Proszę podzielcie się uwagami na ich temat. Dodam,że chcę przeznaczyć je do użytku codziennego i oczywiście będę je myła w zmywarce. Właśnie ze wzgledu na zmywarkę boję się  chińskich,chociaż niektóre są bardzo ładne.                           

Pozdrawiam

• Autor: Klaudia.o Data: 2012-02-15 11:56:30

Ja mam zestaw sztućców (nie pamiętam modelu, ale były dośc tanie) z IKEA. Nie dość, że są funkcjonalne, ładnie, nieudziwnione, to po ok. 10 latach użytkowania wyglądają jak nowe. Podobny zestaw ma moja mama- od kilku lat myje je w zmywarce i nic złego się z nimi nie dzieje. Polecam!

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-15 11:58:21

Polecam sztućce z Ikei. W pracy mam te szczucce, a zmywarka dziennie chodzi 2-3 razy z nimi, mamy je od 2 lat i nic się z nimi nie dzieje.

• Autor: Kicia150 Data: 2012-02-15 12:21:37

A może jakaś konkretna nazwa tych sztućcy? Jak się zachowuje satyna w zmywarce? Te z serii DATA są satynowe,a nigdy nie miałam sztućcy satynowych.

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-15 12:39:42

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70014999/

My te mamy.

• Autor: panda25 Data: 2012-02-15 12:55:12

A moje sztućce z Ikea zaczęły niedawno pokrywać się rdzawym nalotem po myciu w zmywarce.

Ale nie wiem jaki to model, bo mają już kilka lat.  (takie były albo i są jeszcze w piiza hut).

Szukaj sztućcy które można myć w zmywarce. 

• Autor: bagietka Data: 2012-02-15 12:56:46

Witaj, ja mam sztućce z ikei z serii FÖRNUFT. Kupiłam trzy komplety do codziennego użytku jakiś rok temu. Były w atrakcyjnej cenie ok.40zł na sześć osób. Myje je w zmywarce i wyglądają jak w dniu zakupu. Dobrze "leżą" w dłoni. Jestem z nich bardzo zadowolona.

Natomiast serię DATA ma moja siostra. Używa je już trzy lata, myje w zmywarce i nic się z nimi nie dzieje.

• Autor: woila Data: 2012-02-15 13:19:52

Kilka lat temu nabyłam w Ikei mały komplet sztućców na użytek codzienny ale niestety po myciu w zmywarce zaczęły mi się robić rdzawe, dlatego postanowiłam kupić sztućce na lata i z dożywotnią gwarancją firmy Gerlach. Wiem, że są to drogie sztućce ale mając na uwadze ciągłe używanie przez wiele lat naprawdę się opłaci. Tu przykładowy zestaw na 6 osób: http://gerlach.pl/pl/sztucce/sztucce-solaris ale oczywiście jest wiele innych zestawów. Ja polecam kupić największy (przyda się na duże imprezy) - wychodzi taniej niż kompletować jednak trzeba wydać sumę rzędu 2-3 tyś. złotych. Można popytać czy jest możliwość zapłaty na raty.

• Autor: małpiatka Data: 2012-02-15 14:59:37

Mam Dragony już czwarty rok i wciąż wyglądają jak nowe. Myję w zmywrace. 

• Autor: Kicia150 Data: 2012-02-15 15:42:44

Jeśli chodzi o Gerlacha mam mieszane uczucia. Komplet ''od święta" ,który  sporadycznie myje w zmywarce  ma drobne ryski . To samo z łyżeczką do cukru,ale ta jest cała  porysowana,poniewaz myję ją często w zmywarce.

• Autor: kate5134 Data: 2012-02-15 16:23:22

Sztućce z Ikei naprawdę się sprawdzają, nawet te najtańsze są lepsze od niejednych niby to ze stali szlachetnej. Nie pamiętam nazwy , ale moje kosztowały ok.40 zł za zestaw 24 szt.

• Autor: Kicia150 Data: 2012-02-15 18:14:35

Dziękuje bardzo  za opinie i cenne uwagi. Jednak zdecyduje się na sztućce z IKEI.Muszę  tylko wybrać satyna,czy połysk.  Pozdrawiam wszystkich gorąco!

Przejdź do pełnej wersji serwisu