Forum

Kuchenne porady

szybkie pytanie :)

  • Autor: Nikola de Ser Data: 2012-02-16 10:47:08

    polećcie proszę ciasto, które jak zrobię w sobotę, to w poniedziałek będzie jeszcze dobre, świeże w miarę

  • Autor: aloalo Data: 2012-02-16 10:48:54

    W moich przepisach: Babka sernikowa, Ciasto z delicjami, Ciasto karmelowo-orzechowe.

    Ja wiekszość ciast lubie po kilku dniach :)) Poza tymi z bitą śmietaną :)

  • Autor: Nikola de Ser Data: 2012-02-16 10:50:22

    tak, bitą śmietanę i kremy wykluczam :]

  • Autor: aloalo Data: 2012-02-16 10:52:47

    Jak wykluczasz takze kremy to babka sernikowa.

  • Autor: Nikola de Ser Data: 2012-02-16 10:56:45

    nie znam, ale chętnie poznam :D przymiotnik "sernikowa" bardzo mnie zachęca

  • Autor: aloalo Data: 2012-02-16 11:06:25

    Dlatego napisałam ją w pierwszej kolejności :)

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-16 11:12:58

    A ja polecam ciasto biały puszek, to ciasto ucierane.

    Na życzenie podam przepis na priv bo jeszcze nie dodałam na WŻ

     

  • Autor: Nikola de Ser Data: 2012-02-16 11:18:49

    poproszę :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-16 12:00:50

    Nikola ... nic bardziej błędnego .:) Jak myślisz czy ciasta z cukiernii , które czasem kupujemy to wszystkie dzisiejsze lub z poprzedniego dnia .... Niektóre ciaste te z masami muszą trochę poleżakować aby wydobyć swój pelen smak i .. urodę .. Są to miodowniki , wszelkie 3 bity , stefanka , tort mikado , pijane śliwki . serniki gotowane . Złaczam fotkę ciasta balowego od sygulki , im dłużej stała ( długo nie ustało u mnie ) tym była bardziej mniamniuśna ..a krem jak marzenie fason trzymał ..:)

  • Autor: werdandii Data: 2012-02-16 13:57:42

    Zgadzam się z Megi.Większość ciast z masą wręcz zyskuje na smaku po leżakowaniu i wcale bym się nie bała bitej śmietany czy masy budyniowej, pod warunkiem że je odpowiednio przechowujesz.

    Obawiałabym się bardziej wszelkich drożdżowych i innych bez masy iż najzwyczajniej podeschną przez kilka dni , mi osobiście smakują najbardziej na "świeżo" czyli zaraz po ostygnięciu.

  • Autor: cerekm Data: 2012-02-16 11:34:49

    to,ktore keidys ci polecalam....ciasto amerykanskie!

  • Autor: aloalo Data: 2012-02-16 12:02:18

    O ta! Ciasto amerykańskie też jest super. Tylko rzadko kiedy wytrwa wiecej dni :)

  • Autor: Laugasel Data: 2012-02-16 12:01:17

    Chatkę Puchatka im dłużej leży tym lepsza.. Ja robię z galaretką w środku. a zamiast twarogu daję skyr,( to taki islandzki specyfik ) możesz zastąpic naturalnym serkiem homonizowanym  wystarczy 400 g.

  • Autor: mamalenki Data: 2012-02-16 13:42:45

    polecam Ci mannowca czy inaczej ciasto spod kamienia> uwielbiam to ciasto,jest to ciasto miodowe i masa z kaszy manny,można jeszcze powidła albo dżem z czarnej porzeczki dołożyć jesy pycha a in dłużej leży tym jesy lepszy.przepis mogę podać:)

  • Autor: Monika09 Data: 2012-02-16 19:49:17

    Przyłączam się, u mnie nazywa się to grysikowiec, ale ma jeszcze wiele innych nazw. Najlepszy jest na 2-3 dzień po przełożeniu.

    Zresztą większości ciast nic się nie stanie jak postoją, a wręcz przybedzie im smaku. Odradzałabym jedynie drozdżowe, które najlepsze są zaraz po upieczeniu.

  • Autor: marzena89gb Data: 2012-02-16 14:04:01

    ja przeważnie piekę ciasta w sobotę i są to ciasta z masami bo za suchymi nie bardzo przepadam i wydaje mi sie że do poniedziałku kazde ciasto z masą śmiało wytrzyma nawet dłuzej

  • Autor: bogdzia Data: 2012-02-16 16:52:35

    Jeśli to dla dorosłych to polecam http://wielkiezarcie.com/recipe64485.html

    ups... niedoczytałam, a to śmietanowe, choć mozna zamienić na krem

  • Autor: till Data: 2012-02-16 17:00:50

    http://wielkiezarcie.com/recipe13143.html :) polecam

  • Autor: asieksza Data: 2012-02-16 17:58:56

    Na pewno keksy, babki wytrzymają. Długo trzymają się serniki  odpowiednio przechowywane - u mnie najczęściej te pieczone w kąpieli wodnej. Ucierane zawsze mozesz zamrozić, drożdżowe również.

  • Autor: Nikola de Ser Data: 2012-02-16 18:18:54

    dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam! Macie racje z tymi ciastami z masą, niektóre im dłużej stoją tym są lepsze. Ja się tylko boję żeby nie przeszły zapachem "lodówki"

  • Autor: megii013 Data: 2012-02-16 18:44:50

    witaj. nie wstawiłam jeszcze przepisu na WŻ, ale mam na swojej stronie www.przepisymagdy.blogspot.com

    przepis na sernika gotowanego , bardzo polecam ten przepis, im starszy tym lepszy (pieklam go w piatek to w poniedzialek nic mu nie bylo)

  • Autor: as Data: 2012-02-16 18:46:09

    To może nie dawaj do lodówki tylko w inne chłodne miejsce np do piwnicy czy garażu. Tylko zabezpiecz przed zwierzątkami.

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-16 21:40:43

    Piwnica i garaż mają specyficzny zapach .. nigdy żadnych ciast i innych chłonnych produktów spozywczych nie trzymam .... !! Lepszym rozwiązaniem jest już taras , balkon  , przy plusowej temp. i odpowiednio zabezpieczona forama z ciastem ..

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-16 21:37:32

    A  i tu moja droga ... zanim ciasto wstawisz  do ogólnej lodówki dobrze ją najpirew '' wyczyścić z zapachów ''

    Pomaga w tym talerzyk z kawą mieloną  i wszystko trzymaj w pojemnikach ....:) 

  • Autor: Bahati Data: 2012-02-16 21:42:13

    Jeszcze może być talerzyk z sodą a na ekstremalne sytuacje, kiedy mycie nie dało rady- zmięta zwykła szara gazeta na kilka godzin włożona do lodówki pomoże :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-16 21:46:26

    A tego to  nie wiedziałam ... super dzięki .. ::) U  mnie takiego problemu nie ma  , bo nigdy nie dopuściłam do '' zapachowej lodóweczki '' i wszyscy wiedzą ,że np . kiełbaska , rybka , ciasteczko powinno być opakowane .... ooo ::)) 

Przejdź do pełnej wersji serwisu