Nikola ... nic bardziej błędnego .:) Jak myślisz czy ciasta z cukiernii , które czasem kupujemy to wszystkie dzisiejsze lub z poprzedniego dnia .... Niektóre ciaste te z masami muszą trochę poleżakować aby wydobyć swój pelen smak i .. urodę .. Są to miodowniki , wszelkie 3 bity , stefanka , tort mikado , pijane śliwki . serniki gotowane . Złaczam fotkę ciasta balowego od sygulki , im dłużej stała ( długo nie ustało u mnie ) tym była bardziej mniamniuśna ..a krem jak marzenie fason trzymał ..:)
Zgadzam się z Megi.Większość ciast z masą wręcz zyskuje na smaku po leżakowaniu i wcale bym się nie bała bitej śmietany czy masy budyniowej, pod warunkiem że je odpowiednio przechowujesz.
Obawiałabym się bardziej wszelkich drożdżowych i innych bez masy iż najzwyczajniej podeschną przez kilka dni , mi osobiście smakują najbardziej na "świeżo" czyli zaraz po ostygnięciu.
Chatkę Puchatka im dłużej leży tym lepsza.. Ja robię z galaretką w środku. a zamiast twarogu daję skyr,( to taki islandzki specyfik ) możesz zastąpic naturalnym serkiem homonizowanym wystarczy 400 g.
polecam Ci mannowca czy inaczej ciasto spod kamienia> uwielbiam to ciasto,jest to ciasto miodowe i masa z kaszy manny,można jeszcze powidła albo dżem z czarnej porzeczki dołożyć jesy pycha a in dłużej leży tym jesy lepszy.przepis mogę podać:)
Przyłączam się, u mnie nazywa się to grysikowiec, ale ma jeszcze wiele innych nazw. Najlepszy jest na 2-3 dzień po przełożeniu.
Zresztą większości ciast nic się nie stanie jak postoją, a wręcz przybedzie im smaku. Odradzałabym jedynie drozdżowe, które najlepsze są zaraz po upieczeniu.
ja przeważnie piekę ciasta w sobotę i są to ciasta z masami bo za suchymi nie bardzo przepadam i wydaje mi sie że do poniedziałku kazde ciasto z masą śmiało wytrzyma nawet dłuzej
Na pewno keksy, babki wytrzymają. Długo trzymają się serniki odpowiednio przechowywane - u mnie najczęściej te pieczone w kąpieli wodnej. Ucierane zawsze mozesz zamrozić, drożdżowe również.
dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam! Macie racje z tymi ciastami z masą, niektóre im dłużej stoją tym są lepsze. Ja się tylko boję żeby nie przeszły zapachem "lodówki"
Piwnica i garaż mają specyficzny zapach .. nigdy żadnych ciast i innych chłonnych produktów spozywczych nie trzymam .... !! Lepszym rozwiązaniem jest już taras , balkon , przy plusowej temp. i odpowiednio zabezpieczona forama z ciastem ..
Jeszcze może być talerzyk z sodą a na ekstremalne sytuacje, kiedy mycie nie dało rady- zmięta zwykła szara gazeta na kilka godzin włożona do lodówki pomoże :)
A tego to nie wiedziałam ... super dzięki .. ::) U mnie takiego problemu nie ma , bo nigdy nie dopuściłam do '' zapachowej lodóweczki '' i wszyscy wiedzą ,że np . kiełbaska , rybka , ciasteczko powinno być opakowane .... ooo ::))
polećcie proszę ciasto, które jak zrobię w sobotę, to w poniedziałek będzie jeszcze dobre, świeże w miarę
W moich przepisach: Babka sernikowa, Ciasto z delicjami, Ciasto karmelowo-orzechowe.
Ja wiekszość ciast lubie po kilku dniach :)) Poza tymi z bitą śmietaną :)
tak, bitą śmietanę i kremy wykluczam :]
Jak wykluczasz takze kremy to babka sernikowa.
nie znam, ale chętnie poznam :D przymiotnik "sernikowa" bardzo mnie zachęca
Dlatego napisałam ją w pierwszej kolejności :)
A ja polecam ciasto biały puszek, to ciasto ucierane.
Na życzenie podam przepis na priv bo jeszcze nie dodałam na WŻ
poproszę :)
Nikola ... nic bardziej błędnego .:) Jak myślisz czy ciasta z cukiernii , które czasem kupujemy to wszystkie dzisiejsze lub z poprzedniego dnia ..
.. Niektóre ciaste te z masami muszą trochę poleżakować aby wydobyć swój pelen smak i .. urodę .. Są to miodowniki , wszelkie 3 bity , stefanka , tort mikado , pijane śliwki . serniki gotowane . Złaczam fotkę ciasta balowego od sygulki , im dłużej stała ( długo nie ustało u mnie ) tym była bardziej mniamniuśna ..a krem jak marzenie fason trzymał ..:) 
Zgadzam się z Megi.Większość ciast z masą wręcz zyskuje na smaku po leżakowaniu i wcale bym się nie bała bitej śmietany czy masy budyniowej, pod warunkiem że je odpowiednio przechowujesz.
Obawiałabym się bardziej wszelkich drożdżowych i innych bez masy iż najzwyczajniej podeschną przez kilka dni , mi osobiście smakują najbardziej na "świeżo" czyli zaraz po ostygnięciu.
to,ktore keidys ci polecalam....ciasto amerykanskie!
O ta! Ciasto amerykańskie też jest super. Tylko rzadko kiedy wytrwa wiecej dni :)
Chatkę Puchatka im dłużej leży tym lepsza.. Ja robię z galaretką w środku. a zamiast twarogu daję skyr,( to taki islandzki specyfik ) możesz zastąpic naturalnym serkiem homonizowanym wystarczy 400 g.
polecam Ci mannowca czy inaczej ciasto spod kamienia> uwielbiam to ciasto,jest to ciasto miodowe i masa z kaszy manny,można jeszcze powidła albo dżem z czarnej porzeczki dołożyć jesy pycha a in dłużej leży tym jesy lepszy.przepis mogę podać:)
Przyłączam się, u mnie nazywa się to grysikowiec, ale ma jeszcze wiele innych nazw. Najlepszy jest na 2-3 dzień po przełożeniu.
Zresztą większości ciast nic się nie stanie jak postoją, a wręcz przybedzie im smaku. Odradzałabym jedynie drozdżowe, które najlepsze są zaraz po upieczeniu.
ja przeważnie piekę ciasta w sobotę i są to ciasta z masami bo za suchymi nie bardzo przepadam i wydaje mi sie że do poniedziałku kazde ciasto z masą śmiało wytrzyma nawet dłuzej
Jeśli to dla dorosłych to polecam http://wielkiezarcie.com/recipe64485.html
ups... niedoczytałam, a to śmietanowe, choć mozna zamienić na kremhttp://wielkiezarcie.com/recipe13143.html :) polecam
Na pewno keksy, babki wytrzymają. Długo trzymają się serniki odpowiednio przechowywane - u mnie najczęściej te pieczone w kąpieli wodnej. Ucierane zawsze mozesz zamrozić, drożdżowe również.
dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam! Macie racje z tymi ciastami z masą, niektóre im dłużej stoją tym są lepsze. Ja się tylko boję żeby nie przeszły zapachem "lodówki"
witaj. nie wstawiłam jeszcze przepisu na WŻ, ale mam na swojej stronie www.przepisymagdy.blogspot.com
przepis na sernika gotowanego , bardzo polecam ten przepis, im starszy tym lepszy
(pieklam go w piatek to w poniedzialek nic mu nie bylo)
To może nie dawaj do lodówki tylko w inne chłodne miejsce np do piwnicy czy garażu. Tylko zabezpiecz przed zwierzątkami.
Piwnica i garaż mają specyficzny zapach .. nigdy żadnych ciast i innych chłonnych produktów spozywczych nie trzymam .... !! Lepszym rozwiązaniem jest już taras , balkon , przy plusowej temp. i odpowiednio zabezpieczona forama z ciastem ..
A i tu moja droga ... zanim ciasto wstawisz do ogólnej lodówki dobrze ją najpirew '' wyczyścić z zapachów ''
Pomaga w tym talerzyk z kawą mieloną i wszystko trzymaj w pojemnikach ....:)
Jeszcze może być talerzyk z sodą a na ekstremalne sytuacje, kiedy mycie nie dało rady- zmięta zwykła szara gazeta na kilka godzin włożona do lodówki pomoże :)
A tego to nie wiedziałam ... super dzięki .. ::) U mnie takiego problemu nie ma , bo nigdy nie dopuściłam do '' zapachowej lodóweczki '' i wszyscy wiedzą ,że np . kiełbaska , rybka , ciasteczko powinno być opakowane .... ooo ::))