Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Usuwanie zacieków na armaturze

• Autor: kate5134 Data: 2012-02-17 08:24:43

Chciałabym zapytać, czy są jakieś środki i sposoby na usunięcie zacieków z armatury?Nadmienię, że  nie jest to  kamień, ani rdza .Zacieki te powstały w wyniku mojej pomyłki.Zlew i kran polałam zbyt mocnym środkiem i wyżarł koloryt.W tych miejscach po których spływał ten środek chem. są właśnie zacieki( takie jasniejsze plamy, przebarwienia). Szkoda, bo zlew i kran praktycznie nowy a teraz nieciekawie to wygląda.

• Autor: jolka60 Data: 2012-02-17 08:44:54

Napisz,jaki to środek.Chodzi o jego skład,może ktoś,fachowiec od chemii będzie wiedział.

Moim,niefachowym zdaniem,skoro wyżarło kolor,nie ma chyba szans na odzyskanie koloru.to nie zabrudzenie,ale wynik reakcji chemicznej.Obym się myliła.

• Autor: balbisia19 Data: 2012-02-17 08:45:17

Wg mnie nic z tym nie zrobisz, chemia wyżarła powłoke chromową, pozostaje Ci sie do tego widoku przyzwyczaić

• Autor: sawalek Data: 2012-02-17 08:48:30

Witaj. Miałam ten sam problem. Próbowałam różnych środków, niestety nic nie pomagało. Do momentu, gdy koleżanka doradziła mi bym kupiła środek Fist- kamień i rdza w ...... Biedronce:) za około 7zł. Niezbyt przyjemnie pachnie ale najważniejsze, że podziałał:)

• Autor: kate5134 Data: 2012-02-17 09:00:14

Bardzo dziękuję za informację, wypróbuję niebawem. Teraz to już nic gorszego nie może się stać. Chciałabym choć trochę zminimalizować te przebarwienia, więc wypróbuję. Zapewne powłoka na zlewie i kranie została "zjedzona" i nie będzie idealnie ale zadziałać warto.Oj, chciałam tylko nowy zlew i kran utrzymac jak najdłużej w nieskazitelnym stanie  i niestety  przedobrzyłam.

• Autor: sawalek Data: 2012-02-17 09:29:48

Ja byłam równie nadgorliwa:) Udało mi się jednak prawie całkowicie usunąć zacieki. No chyba, że ktoś się usilnie przygląda......:) Powodzenia

• Autor: balbisia19 Data: 2012-02-17 10:04:33

Rewelacyjny jest sreode firmy GEB nazywa sie Odkamieniacz łazienkowy w żelu - butelka ma 500 ml.

12-letnia bateria u moich rodziców wyglądała po 1 uzyciu prawie jak nowa, ja tez swoje w domu doprowadzilam do połysku tym preparatem

Przejdź do pełnej wersji serwisu