Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Minimum sanitarne

• Autor: kate5134 Data: 2012-02-17 08:42:09

Chciałabym spytać, jak wygląda sprawa z minimum sanitarnym, a sciślej gdzie się zwrócić aby je zrobić? Robiłam minimum jakies 9 lat temu, mam papier ale nie wiem czy  jest jeszcze ważny.Zaczynam szukać pracy , a wiadomo sklepów jest najwięcej i wymagane jest minimum oraz badania.

• Autor: caroline1983 Data: 2012-02-17 13:24:53

Popytac musiałabyś w instytucjach szkoleniowych w Twojej okolicy. Byc moze w najblizszym sanepidzie wskażą Ci miejsca gdzie można zrobic takie szkolenie. Jest ono wazne 5 lat.

Podstawa prawna:

Dz.U. 2004 nr 104 poz. 1096
    Data wejścia w życie 01.05.2004
    ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
    z dnia 26 kwietnia 2004 r.

"Minimum Sanitarne jest to nazwa szkolenia z zakresu przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji żywności i w obrocie żywnością. Szkolenie zakończone jest egzaminem i wydaniem zaświadczenia. Minimum sanitarne ważne jest przez 5 lat od dnia wydania.

Świadectwo ukończenia szkoły średniej lub dyplom ukończenia szkoły wyższej na kierunku lub specjalności związanych z produkcją i obrotem żywnością oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością albo dyplom mistrza w tych zawodach stanowi potwierdzenie uzyskania kwalifikacji równoważne z zaświadczeniem (minimum sanitarnym)" 

http://www.bhpex.pl/f,pl,minimum_sanitarne.html

• Autor: ja-żaba Data: 2012-02-17 14:23:38

Witaj. Najprościej będzie uzyskac informację w sanepidzie. O ile pamietam, to wlasnie tam cos takiego robilam:) pozdrawiam

• Autor: mahika Data: 2012-02-17 14:37:07

Nie jest ważne.

U nas robią takie szkolenia prywatne szkoły dla dorosłych,
    które w swoim zakresie mają też kursy doskonalenia zawodowego.
    Odpłatnie.

Albo z Urzędu Pracy nieodpłatnie, jesli akurat organizują coś takiego dla bezrobotnych zarejestrowanych.

A badania to zaczyna sie w sanepidzie.

Badanie kału jest ważne dopóki nie przechodzisz jakiejś choroby zakaźnej.

Jeśli miałas kiedyś takie badanie, to musisz udać sie z ksiazeczką do lekarza pracy,
    ale chyba też odpłatnie.
    Czasami pracodawca daje skierowanie na takie badania i pokrywa ich koszt,
    ale to rzadkość.

Przejdź do pełnej wersji serwisu