Forum

Kuchenne porady

noże ceramiczne

• Autor: tutunia Data: 2012-02-18 13:52:56

Skuszona reklamami mam zamiar kupic noże ceramiczne, czy ktos ma takie noże czy jest zadowolony i czy są faktycznie tak ostre jak reklamują. Proszę o uwagi w sprawie noży o za i przeciw .

• Autor: agacia Data: 2012-02-18 14:13:02

Mam nóż i obieraczkę ceramiczną od paru miesiecy i jestem zadowolona.Trzeba przy kupnie zwrócić uwagę czy noże są ceramiczne czy pokryte powłoką ceramiczna, bo sprzedawcy wprowadzają czasami w błąd.

• Autor: kejti4h Data: 2012-02-18 14:24:32

Noże ceramiczne są naprawdę baaardzo ostre, przynajmniej te, które posiadam. Posiadają jednak dwa minusy: po 1 nie wolno ich myć w zmywarkach, a po 2 nie nadają się do użytku przy bardzo twardych rzeczach. Chciałam takim nożem przeciąć kość w udku z kurczaka i ostrze wyszczerbiło się w 2 miejscach, a odlamki zostały gdzieś w udku więc zmuszona bylam je wyrzucić. I urodziło się tutaj po 3: a propo tych kości: są to noże raczej delikatne, a więc dobrze by było, aby nie upadały np na płytki.

• Autor: Glumanda Data: 2012-02-18 14:50:20

Ja zlamalam taki noz, chcialam wykroic pomidor aby byl bez skorki.. i nagielam lekko noz..

Ostrosc tych nozy tez nie byla wieczna..po jakims czasie byly tépawe i ostrzylam je na ostrzalce ... Moim zdaniem przereklamowane.. i bardzo nietrwale... Kruche..trzeba z nimi jak z jajkiem.

• Autor: mariateresa Data: 2012-02-18 15:31:34

Nie mam takiego noza Tutuniu,  ale mam z nim doswiadczenie.  Bajeczne kolory tych nozy przyciagnely w sklepie moj wzrok, a poniewaz musialam  zobaczyc  jaki on jest w dotyku,  wsadzilam palce za  "szybke " ladnego opakowania  i .......   zobaczylam gwiazdy w oczach.      Na mojej jasnej kurtce,  na szalu, na bialych kaflach podlogi  -  wszedzie byly krople mojej krwi.      

Nie opisze tu calego cyrku w tym sklepie,  ale  zapewniam Cie  -  te noze sa  piekielnie ostre !

• Autor: Glumanda Data: 2012-02-18 15:49:32

Noze ceramiczne sa..biale lub czarne.. te kolorowe noze, to nie sa noze ceramiczne............

http://www.decorto.pl/kuchnia/noze-kuchenne/noze-ceramiczne.html

• Autor: mariateresa Data: 2012-02-18 17:03:51

Glumando -  nie chodzi mi o kolor uchwytu.    Ja sie zacielam pomaranczowym ostrzem.    Caly noz byl pomaranczowy  ( lub cale w innych kolorach )  -  uchwyt razem z ostrzem.   I w programach  kulinarnych tez widze noze  cale w jednym kolorze  -   niektore  wzdluz ostrza maja dziurki na wylot  wielkosci groszku  -  i tez ( chyba )  bardzo ostre,  skoro kucharz na wizji podrzucil  ananasa i przecial go w locie.    Musze zobaczyc w sklepie z czego one sa, - ale juz  " bez macania ".  

• Autor: Glumanda Data: 2012-02-18 21:50:35

Ja wiem, o jakie noze Ci chodzi.. wiem ze maja kolory ostrzy i uczwytow takie same..ale to sa noze ze stali..tylko pomalowane.. mam takie w domu, to wiem o czym mowie... sa ostre..ale z czasem tez ta ostrosc maleje.

Dopisano 12-02-18 22:01:37:

*uchwytow

• Autor: mariateresa Data: 2012-02-18 23:14:08

Tak -  przygode w sklepie spowodowal noz jak ten niebieski -  bylam przekonana ze te noze tez maja porcelanowe ostrze -  widocznie zle uslyszalam w programie TV  -  i teraz wszystko jasne,   dziekuje za fotki.

• Autor: tutunia Data: 2012-02-20 18:11:38

Dziękuję bardzo za opinie o nożach ceramicznych i chyba sie zdecyduje i kupię jeden taki uniwersalny na próbę .

• Autor: a. Data: 2012-02-18 18:22:56

Nie mam takiego noża, ale kiedyś oglądałam gdzieś test - porównanie noża ceramicznego z dobrze naostrzonym zwykłym i ceramiczny wypadł nieco gorzej.

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-02-18 21:08:57

Mam 2 noże ceramiczne, rodzice i siostra również - są rewelacyjne. TYylko trzeba uważać, żeby nie spadł, nie kroić po kościach ani mrożonkach. Są ostre i bardzo polecam.

• Autor: malgosia_ino Data: 2012-02-19 13:17:07

Mam w swojej kuchni noze ceramiczne. Poki co sie nie tepia, podobno trzeba je ostrzyc raz na rok.

Na minus- trzeba uwazac zeby nie upadł, np na podłoge, bo peknie.

Na plus- nie rdzewieje, nie uczula  (alegria na metal), oraz nie zmienia koloru ani smaku zywnosci.

Aczkolwiek mam do nich respect i nie dotykam od 2 tygodni, bo ostatnie uzycie podczas krojenia kapusty skonczylo sie rozcieciem palca i wizyta na chirurgii i 3 szwami. 

• Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2012-02-20 12:11:08

Czy ktoś z Was używał kiedyś takich noży ceramicznych Kyocera i może się wypowiedzieć na ich temat? Myślę nad kupnem dlatego chętnie wysłucham opinii osób bardziej doświadczonych w tym temacie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu