Forum

Kuchenne porady

zamiast oleju do ciasta

  • Autor: Nikola de Ser Data: 2012-02-19 09:31:35

    w przepisie na ciasto maślankowe jest pół szklanki oleju, mam 1/4 szklanki. Czym mogę zastąpić tę brakującą ilość? Może być margaryna?

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-19 09:38:58

    Masz może oliwę , to dolej ... Jak nie posiadasz i nie chce ci sie gnać do sklepiku za rogiem to ratuj się tłuszczem roślinnym ( kasia , palma ) roztopinym . Odwagi  i ... powodzenia !

  • Autor: Fiddle Data: 2012-02-19 09:47:24

    Jest kilka możliwości :-)

    1. Zrób ciasto z połowy porcji.

    2. Idź do sklepu.

    3. Ewentualnie rozpuść margarynę Kasię.

    Ja nie dawałabym oliwy, bo ona dla mnie śmierdzi oliwkami :P

  • Autor: matani Data: 2012-02-19 10:26:34

    Ja nie dawałabym oliwy, bo ona dla mnie śmierdzi oliwkami :P

    Całkowicie się zgadzam, oliwa ma bardzo specyficzny zapach i nie nadaje się do dodawania do ciasta.

  • Autor: Nikola de Ser Data: 2012-02-19 10:51:35

    Dziękuję za pomoc, powinnam jakoś wybrnąć :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-19 10:52:40

    Zgadzam się ale 2 gule oliwy nie zmasakruje ciasta ..a może eksperymentując ciastu nadamy nowy smak ..

    Tu przypomina mi się moja szarlotka , do której zamiast cynamonu użyłam ...przez omyłke papryki sporoszkowanej ... i o dziwo  słodko - pikatny posmak ciasta był całkiem zjadliwy dla ogółu ..:)

     

  • Autor: ABCKuchni_pl Data: 2012-03-02 20:20:58

    Margarna albo nawet masło świetnie się sprawdzi. Wkońcu to też tłuszcz. Spokojnie możesz dodawac;) 

Przejdź do pełnej wersji serwisu