Masz może oliwę , to dolej ... Jak nie posiadasz i nie chce ci sie gnać do sklepiku za rogiem to ratuj się tłuszczem roślinnym ( kasia , palma ) roztopinym . Odwagi i ... powodzenia !
Zgadzam się ale 2 gule oliwy nie zmasakruje ciasta ..a może eksperymentując ciastu nadamy nowy smak ..
Tu przypomina mi się moja szarlotka , do której zamiast cynamonu użyłam ...przez omyłke papryki sporoszkowanej ... i o dziwo słodko - pikatny posmak ciasta był całkiem zjadliwy dla ogółu ..:)
w przepisie na ciasto maślankowe jest pół szklanki oleju, mam 1/4 szklanki. Czym mogę zastąpić tę brakującą ilość? Może być margaryna?
Masz może oliwę , to dolej ... Jak nie posiadasz i nie chce ci sie gnać do sklepiku za rogiem to ratuj się tłuszczem roślinnym ( kasia , palma ) roztopinym . Odwagi i ... powodzenia !
Jest kilka możliwości :-)
1. Zrób ciasto z połowy porcji.
2. Idź do sklepu.
3. Ewentualnie rozpuść margarynę Kasię.
Ja nie dawałabym oliwy, bo ona dla mnie śmierdzi oliwkami :P
Ja nie dawałabym oliwy, bo ona dla mnie śmierdzi oliwkami :P
Całkowicie się zgadzam, oliwa ma bardzo specyficzny zapach i nie nadaje się do dodawania do ciasta.Dziękuję za pomoc, powinnam jakoś wybrnąć :)
Zgadzam się ale 2 gule oliwy nie zmasakruje ciasta ..a może eksperymentując ciastu nadamy nowy smak ..
Tu przypomina mi się moja szarlotka , do której zamiast cynamonu użyłam ...przez omyłke papryki sporoszkowanej ... i o dziwo słodko - pikatny posmak ciasta był całkiem zjadliwy dla ogółu ..:)
Margarna albo nawet masło świetnie się sprawdzi. Wkońcu to też tłuszcz. Spokojnie możesz dodawac;)