Forum

Zdrowie i uroda

Kartoteka w poradni

• Autor: cerekm Data: 2012-02-26 13:18:17

Witajcie! mam takie pytanie...lecze sie przewlekle w poradni specjalistycznej i chce ja zmienic, z wielu wzgledow...czy mam prawo zadac skserowanej kartoteki ? to jest dobre kilka lat leczenia..

• Autor: Olciaa Data: 2012-02-26 13:24:22

z tego co wiem to przy wypisywaniu sie z poradni i podaniu adresu nowej poradni,pielęgniarka ma obowiązek dostarczyc/wysłać kartoteke do nowego miejsca gdzie bedziesz sie leczyć,bynajmniej tak 'załatwiono"sprawe jak ja zmieniałam poradnie.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-02-26 13:40:53

To może zależeć od województwa, ja musiałam kserować na własny koszt

• Autor: cerekm Data: 2012-02-26 13:42:34

to juz tam pal szesc czy na moj koszt czy nie moj;-) ale czy wogle wydadza mi do skserowania? zalezy mi zeby byl ciag tego leczenia

• Autor: caroline1983 Data: 2012-02-26 13:44:43

Muszą Ci skserować i łaski nie robia. Ja cały czas kseruje kartoteke bo co jakis czas potrzebuje na komisje i do innych celów (np. włsśnie kontynuacja leczenia) i jeszcze nigdy nie miałam z tym problemu.

• Autor: cerekm Data: 2012-02-26 13:48:53

oook;) dzieki wielkie !;))

• Autor: alicja_bt Data: 2012-02-26 13:49:12

Nie muszą wydać u nas kserują i trzeba zapłacić, nawet na komisje . Musisz w rejestracji powiedzieć,że chcesz dokumentacje, bo jak zaczniesz pytać to zaczną wymyślać, ja tak miałam.

• Autor: cerekm Data: 2012-02-26 13:53:06

ok, wlasnie o to mi chodzilo czy jak zaczna wymyslac i zbywac mnie to czy mam prawo sie tego domagac. Zobaczymy ;-) dziekuje !

• Autor: alicja_bt Data: 2012-02-26 13:55:27

Masz podobno prawo, zawsze możesz powiedzieć, że idziesz na komisje i musza wydać

• Autor: as Data: 2012-02-26 20:59:04

Przychodnia ma obowiązek wysłać kartotekę do nowej przychodni. U nas się pytają czy przysłać. Skserować u nas też można bez problemu. Kserowałam kiedyś bo były mi potrzebne informacje dziecka i nie było problemu. 

• Autor: till Data: 2012-02-26 14:19:49

Ustawa o prawach pacjenta i rzeczniku praw pacjenta z 2008 roku.

Art. 27. Dokumentacja medyczna jest udostępniana:

1) do wglądu w siedzibie podmiotu udzielającego świadczeń zdrowotnych;

2) poprzez sporządzenie jej wyciągów, odpisów lub kopii;

3) poprzez wydanie oryginału za pokwitowaniem odbioru i z zastrzeżeniem zwrotu po wykorzystaniu, jeżeli uprawniony organ lub podmiot żąda udostępnienia oryginałów tej dokumentacji.

Art. 28. 1. Za udostępnienie dokumentacji medycznej w sposób określony w art. 27 pkt 2 podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych może pobierać opłatę.

2. Przepis ust. 1 nie narusza uprawnień organów rentowych określonych w art. 77 ust. 5 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 11, poz. 74, z późn. zm.1)) i art. 121 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353, z późn. zm.2)).

3. Opłaty za udostępnienie dokumentacji medycznej w sposób określony w art. 27 pkt 2 ustala podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych.

4. Maksymalna wysokość opłaty za:

1) jedną stronę wyciągu lub odpisu dokumentacji medycznej – nie może przekraczać 0,002 przeciętnego wynagrodzenia w poprzednim kwartale, począwszy od pierwszego dnia następnego miesiąca po ogłoszeniu przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” na podstawie art. 20 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych;

2) jedną stronę kopii dokumentacji medycznej – nie może przekraczać 0,0002 przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa w pkt 1;

3) sporządzenie wyciągu, odpisu lub kopii dokumentacji medycznej na elektronicznym nośniku danych, jeżeli zakład prowadzi dokumentację medyczną w formie elektronicznej – nie może przekraczać 0,002 przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa w pkt 1.

Art. 29. 1. Podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych przechowuje dokumentację medyczną przez okres 20 lat, licząc od końca roku kalendarzowego

Czyli- dokumentacja medyczna nie jest Twoją własnością, tylko poradni udzielającej świadczenia medyczne, a Ty masz prawo do nieograniczonego wglądu do niej i do uzyskiwania jej odpisu bądź kopii. Za wykonane kopie będziesz musiała zapłacić.

Ustawa również precyzuje organy, które mają prawo do udostępniania im oryginałów dokumentacji (za pokwitowaniem i z obowiązkiem zwrotu do poradni), możesz sobie ewentualnie doczytać

• Autor: almad Data: 2012-02-26 14:33:51

witaj, ja kserowalam całą - kilkuletnią kartoteke - tyle, że musiałam zapłacić za kserowanie - i nikt nie pytał mnie o powód

• Autor: Klaudia.o Data: 2012-02-26 16:02:22

Udostępnienie dokumentacji medycznej (do wglądu) jest darmowe. Natomiast sporządzenie odpisów/wypisów/kserokopii oczywiście odpłatne.

Przejdź do pełnej wersji serwisu