Forum

Kuchenne porady

Buraczki -kolor!!!

  • Autor: ulbi Data: 2012-02-28 15:33:56

    Witajcie.!!

    Powiedzcie mi prosze od czego moze zalezec kolor ugotowanych buraczkow???

    Wlasnie ugotowalam kilka aby zrobic buraczki na cieplo i ich kolor mnie zaskoczyl!!:-)

    Ich kolor jest taki blady:-( Moze stare jakies sa albo za dlugo moze je gotowalam???

    Pierwszy raz cos takiego mi sie przydazylo z buraczkami.:-))))

    Z gory dziekuje za odpowiedz:-)))

  • Autor: vanessa862 Data: 2012-02-28 15:34:49

    Myślę, że mogą być przenawożone lub odmiana taka.

  • Autor: vanessa862 Data: 2012-02-28 15:36:16

    Ja ostatnio gotowałam barszczyk ze swojskich buraków i miał piękny kolor. Uprawiane były na ogródku tylko na naturalnym nawozie bez chemii. Wyczytałam też, że mogą trafić się półpastewne i dlatego są blade. Następnym razem kup gdzie indziej.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-02-28 15:39:19

    Też kilka razy tak miałam, to taka odmiana, od razu jak się obiera to jest różnica.

  • Autor: ulbi Data: 2012-02-28 15:51:10

    Dziekuje.

    Choc nie wygladaja pieknie i tak mysle ze beda smakowac jak zawsze,pysznie:-)))

  • Autor: mahika Data: 2012-02-28 15:57:17

    zawsze dodaję pare kropel cytryny do gotowania i kolor mam ok.

    Istnieje bardzo wiele odmian na naszym rynku,

    nie musi to byc efekt zbytniego nawożenia, ale odmiany.

  • Autor: ulbi Data: 2012-02-28 16:06:53

    Cytryna do gotujacych sie buraczkow??Nie slyszalam! Nastepnym razem to zdobie:-)

    Dziekuje

  • Autor: mahika Data: 2012-02-28 16:13:24

    Tak zawsze robiła mama.

    Niektórzy zakwaszają lekko octem, ale ja nie lubię.

    Cytryny dużo nie daję, ale cieżko mi powiedziec ile.

  • Autor: vanessa862 Data: 2012-02-28 16:14:39

    Mahika pisałyśmy w tym samym czasie:) Mnie deszcz zapędził przed komp bo jak taka pogoda i niskie ciśnienie to nic się nie chce.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-28 17:40:09

    Jutro będzie lepiej :)

  • Autor: vanessa862 Data: 2012-02-28 16:13:34

     Może jak teraz dasz trochę soku cytrynowego do startych to odzyskają kolor. Moja mama tak daje gdy barszcz blednie.

  • Autor: ulbi Data: 2012-02-28 16:20:04

     Może jak teraz dasz trochę soku cytrynowego do startych to odzyskają
    kolor. Moja mama tak daje gdy barszcz blednie.

    Troszke wlasnie  dodaje .Dodam i zobaczymy:-)

  • Autor: ulbi Data: 2012-02-28 16:44:46

    Zrobilam je tak jak zawsze.I stwierdzam,ze to jakas ich dziwna odmiana bo nawet nie smakuja jak buraczki:-)Coz trzeba do obiadu podac cos innego.....

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-28 17:01:58

    Miałam tak w zeszłym roku.Kupiłam tylko raz buraczki,w B.......e i nie dało się jeść.

  • Autor: Natka13 Data: 2012-02-28 17:22:06

    To na pewno odmiana, dobre buraki nawet jak sie gotuje nie wiadomo ile zachowują swój kolor... Cytryna to dobry pomysł, też tak robię.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-28 17:39:30

    miejsce zakupu nie ma znaczenia :D

    wszędzie może trafić się nieuczciwy dostawca
    i sprzedać do sklepu jakiegos Nikolaew'a pastewnego :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-28 18:20:48

    Odmiana ... buraczki były owalne czy okrągłe ? . Bo ja tylko  z maminej spiżarni wykopuję owalne , zauważyłam szybciej sie gotują sie i zachowują piekny kolorek ..!

  • Autor: rolnik Data: 2012-02-28 19:09:42

    nie ma znaczenia, czy owalne , czy podłuzne. odmian jest kikadziesiąt.

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-28 20:42:18

    Przecież napisałam ... nie znam odmiany . Wiem że buraczek owalny lepiej mi pasuje w kuchni ..

    Jako rolnik powinnaś wiedzieć , ze to inna odmiana , nie tylko kształtem ale i smakiem róznią się ..i pisze to córka rolnika -:) Pozdrawiam  !

  • Autor: ulbi Data: 2012-02-29 13:58:18

    Odmiana ... buraczki były owalne czy okrągłe ? . Bo ja tylko  z
    maminej spiżarni wykopuję owalne , zauważyłam szybciej sie gotują sie i
    zachowują piekny kolorek ..!

    A wiesz ze nie zauwazylam.Ale chyba okragle.

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-29 19:40:16

    Upoluj kiedyś buraczki owalne jak jajka .. w sklepach i marketach nie widziałm , może na targowiskach .Osobiście przekonasz się .. piszę to ja ... podjaczka warzyw z dziłaki mojej siostry ... A ona z kolei zapalona działkowiczka - warzywniczka ...!

  • Autor: Beata500 Data: 2012-02-29 19:42:15

    Owalne, czy podłużne?

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-29 20:23:53

    Qurczak zgłupiałm   .... a to nie to samo .. ??? hihiihhi Napewno nie okrągłe . .. -:)

  • Autor: pszczolkaksc Data: 2012-02-28 18:44:53

    Zawsze mam w zanadrzu koncentrat buraczany chyba krakus o ile dobrze pamietam>Kilka kropel i kolorek jak "nowy" cytryna jest swiatna,ocet dosłownie odrobina czyni cuda.Pozdrawiam

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-02-28 19:34:35

    Ocet zawsze daje do barszczu i daje piekny kolor.

  • Autor: as Data: 2012-02-28 21:35:36

    Ja daję odrobinę kwasku cytrynowego by kolor był ładny.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-28 22:00:54

    Kochanie, wywal kwasek, kup cytrynkę, jest znacznie lepsza :)

  • Autor: as Data: 2012-02-28 22:35:45

    buraczki gotuję bardzo rzadko i 2 szczypty kwasku na 4 litry chyba nie zaszkodzi. Cytryna niestety mi w barszczu nie odpowiada.

  • Autor: ulbi Data: 2012-02-29 13:59:52

    Kochanie, wywal kwasek, kup cytrynkę, jest znacznie lepsza :)

    WLasnie ja wole cytrynke niz kwasek:-)))

  • Autor: mahika Data: 2012-02-29 14:33:13

    teraz cytryny sa bardzo tanie.

    W Biedronce po 2,7

    I dają ładny zapach, nie tylko kolor.

    Ale skoro As woli kwasek, to nalezy to uszanowac ;]

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-29 14:48:00

    Ja też cytrynkę,albo bez zakwaszania, a mąż bez octu nie ruszy. Kazdy je jak lubi

  • Autor: mahika Data: 2012-02-29 15:16:34

    Jeszcze na poczatku sezonu buraki też sa inne.
    Wiadomo ze te co są teraz nie wyrosły wczoraj :P

  • Autor: crizz Data: 2012-02-28 21:33:26

    kolor barszczu można podretuszować mieloną papryką oczywiście czerwoną, ale nie taką bladą jak z biedronki tylko np. kotanyi.. zamiast octu, który szkodzi niektórym osobom, można użyć jabłka albo innego kwaśnego owocu oczywiście w odpowiednich ilościach.. więcej nie wiem..

Przejdź do pełnej wersji serwisu