Ja ostatnio gotowałam barszczyk ze swojskich buraków i miał piękny kolor. Uprawiane były na ogródku tylko na naturalnym nawozie bez chemii. Wyczytałam też, że mogą trafić się półpastewne i dlatego są blade. Następnym razem kup gdzie indziej.
Odmiana ... buraczki były owalne czy okrągłe ? . Bo ja tylko z maminej spiżarni wykopuję owalne , zauważyłam szybciej sie gotują sie i zachowują piekny kolorek ..!
Odmiana ... buraczki były owalne czy okrągłe ? . Bo ja tylko z maminej spiżarni wykopuję owalne , zauważyłam szybciej sie gotują sie i zachowują piekny kolorek ..!
Upoluj kiedyś buraczki owalne jak jajka .. w sklepach i marketach nie widziałm , może na targowiskach .Osobiście przekonasz się .. piszę to ja ... podjaczka warzyw z dziłaki mojej siostry ... A ona z kolei zapalona działkowiczka - warzywniczka ...!
Zawsze mam w zanadrzu koncentrat buraczany chyba krakus o ile dobrze pamietam>Kilka kropel i kolorek jak "nowy" cytryna jest swiatna,ocet dosłownie odrobina czyni cuda.Pozdrawiam
kolor barszczu można podretuszować mieloną papryką oczywiście czerwoną, ale nie taką bladą jak z biedronki tylko np. kotanyi.. zamiast octu, który szkodzi niektórym osobom, można użyć jabłka albo innego kwaśnego owocu oczywiście w odpowiednich ilościach.. więcej nie wiem..
Witajcie.!!
Powiedzcie mi prosze od czego moze zalezec kolor ugotowanych buraczkow???
Wlasnie ugotowalam kilka aby zrobic buraczki na cieplo i ich kolor mnie zaskoczyl!!:-)
Ich kolor jest taki blady:-( Moze stare jakies sa albo za dlugo moze je gotowalam???
Pierwszy raz cos takiego mi sie przydazylo z buraczkami.:-))))
Z gory dziekuje za odpowiedz:-)))
Myślę, że mogą być przenawożone lub odmiana taka.
Ja ostatnio gotowałam barszczyk ze swojskich buraków i miał piękny kolor. Uprawiane były na ogródku tylko na naturalnym nawozie bez chemii. Wyczytałam też, że mogą trafić się półpastewne i dlatego są blade. Następnym razem kup gdzie indziej.
Też kilka razy tak miałam, to taka odmiana, od razu jak się obiera to jest różnica.
Dziekuje.
Choc nie wygladaja pieknie i tak mysle ze beda smakowac jak zawsze,pysznie:-)))
zawsze dodaję pare kropel cytryny do gotowania i kolor mam ok.
Istnieje bardzo wiele odmian na naszym rynku,
nie musi to byc efekt zbytniego nawożenia, ale odmiany.
Cytryna do gotujacych sie buraczkow??Nie slyszalam! Nastepnym razem to zdobie:-)
Dziekuje
Tak zawsze robiła mama.
Niektórzy zakwaszają lekko octem, ale ja nie lubię.
Cytryny dużo nie daję, ale cieżko mi powiedziec ile.
Mahika pisałyśmy w tym samym czasie:) Mnie deszcz zapędził przed komp bo jak taka pogoda i niskie ciśnienie to nic się nie chce.
Jutro będzie lepiej :)
Może jak teraz dasz trochę soku cytrynowego do startych to odzyskają kolor. Moja mama tak daje gdy barszcz blednie.
Może jak teraz dasz trochę soku cytrynowego do startych to odzyskają
Troszke wlasnie dodaje .Dodam i zobaczymy:-)kolor. Moja mama tak daje gdy barszcz blednie.
Zrobilam je tak jak zawsze.I stwierdzam,ze to jakas ich dziwna odmiana bo nawet nie smakuja jak buraczki:-)Coz trzeba do obiadu podac cos innego.....
Miałam tak w zeszłym roku.Kupiłam tylko raz buraczki,w B.......e i nie dało się jeść.
To na pewno odmiana, dobre buraki nawet jak sie gotuje nie wiadomo ile zachowują swój kolor... Cytryna to dobry pomysł, też tak robię.
miejsce zakupu nie ma znaczenia :D
wszędzie może trafić się nieuczciwy dostawca
i sprzedać do sklepu jakiegos Nikolaew'a pastewnego :)
nie ma znaczenia, czy owalne , czy podłuzne. odmian jest kikadziesiąt.
Przecież napisałam ... nie znam odmiany . Wiem że buraczek owalny lepiej mi pasuje w kuchni ..
Jako rolnik powinnaś wiedzieć , ze to inna odmiana , nie tylko kształtem ale i smakiem róznią się ..i pisze to córka rolnika -:) Pozdrawiam !
Odmiana ... buraczki były owalne czy okrągłe ? . Bo ja tylko z
A wiesz ze nie zauwazylam.Ale chyba okragle.maminej spiżarni wykopuję owalne , zauważyłam szybciej sie gotują sie i
zachowują piekny kolorek ..!
Upoluj kiedyś buraczki owalne jak jajka .. w sklepach i marketach nie widziałm , może na targowiskach .Osobiście przekonasz się .. piszę to ja ... podjaczka warzyw z dziłaki mojej siostry ...
A ona z kolei zapalona działkowiczka - warzywniczka ...!
Owalne, czy podłużne?
Qurczak zgłupiałm .... a to nie to samo .. ??? hihiihhi Napewno nie okrągłe . .. -:)
Zawsze mam w zanadrzu koncentrat buraczany chyba krakus o ile dobrze pamietam>Kilka kropel i kolorek jak "nowy" cytryna jest swiatna,ocet dosłownie odrobina czyni cuda.Pozdrawiam
Ocet zawsze daje do barszczu i daje piekny kolor.
Ja daję odrobinę kwasku cytrynowego by kolor był ładny.
Kochanie, wywal kwasek, kup cytrynkę, jest znacznie lepsza :)
buraczki gotuję bardzo rzadko i 2 szczypty kwasku na 4 litry chyba nie zaszkodzi. Cytryna niestety mi w barszczu nie odpowiada.
Kochanie, wywal kwasek, kup cytrynkę, jest znacznie lepsza :)
WLasnie ja wole cytrynke niz kwasek:-)))teraz cytryny sa bardzo tanie.
W Biedronce po 2,7
I dają ładny zapach, nie tylko kolor.
Ale skoro As woli kwasek, to nalezy to uszanowac ;]
Ja też cytrynkę,albo bez zakwaszania, a mąż bez octu nie ruszy. Kazdy je jak lubi
Jeszcze na poczatku sezonu buraki też sa inne.
Wiadomo ze te co są teraz nie wyrosły wczoraj :P
kolor barszczu można podretuszować mieloną papryką oczywiście czerwoną, ale nie taką bladą jak z biedronki tylko np. kotanyi.. zamiast octu, który szkodzi niektórym osobom, można użyć jabłka albo innego kwaśnego owocu oczywiście w odpowiednich ilościach.. więcej nie wiem..