Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Zobaczcie co szykuje nam Unia

• Autor: Monia1805 Data: 2012-03-01 11:28:35

Chcieliśmy wejść do Unii to teraz mamy i nie ma co narzekać tylko się przyzwyczaić z myślą, że lepiej dla nas nie będzie w najbliższym czasie

• Autor: mahika Data: 2012-03-01 11:47:29

kto chciał, to chciał ;]

• Autor: Monia1805 Data: 2012-03-01 11:48:09

Większość chciała :)

• Autor: Bahati Data: 2012-03-01 11:38:58

Nie wiem, może jestem dziwakiem, ale nie widzę w tym nic złego. Za wypożyczanie wszystkiego się płaci, za książki też można. Nie widzę w tym nic aż tak strasznego. Oczywiście rozumiem, że książki są drogie, że biblioteki są dla wielu osób jedyną możliwością ale tu nie chodzi o jakieś zawrotne kwoty.

• Autor: mahika Data: 2012-03-01 11:50:00

Może popularność bibliotek paradoksalnie wzrośnie ;)

• Autor: peggy83 Data: 2012-03-01 12:35:59

Yhyyy... chyba raczej odsetek analfabetów....

• Autor: Bahati Data: 2012-03-01 12:40:55

Szkoły unia też kazała pozamykać? :)

• Autor: peggy83 Data: 2012-03-01 12:52:15

Nooooo... Zapewne poziom kultury i oczytania wzrośnie lawinowo! 

Ograniczać dostęp do czegoś, co i tak popularne nie jest... nie wspomnę już o zdolnych uczniach z niezbyt zamożnych rodzin, którzy może nawet by mieli ochote poczyatć, ale nie będzie ich na to stać.... No genialne.... 

Była już krzywizna ogórka i banana, był już ślimak jako ryba... teraz kolejne pomysły... błehehe...

• Autor: Bahati Data: 2012-03-01 12:57:41

Moim zdaniem pojęcie "za darmo" jest nie odpowiednie dla obecnych czasów i trzeba się z tym pogodzić. To nie utopia, to realny świat. Wypożyczając książkę korzystamy z treści w niej zawartych, powstałych na skutek pracy ludzkiej, nie widzę potrzeby korzystania za darmo, skoro za np. film juz musze zapłacić.

• Autor: alicja_bt Data: 2012-03-01 13:00:30

W zasadzie to logiczne. Ludzie narzekają,że w bibliotekach jest mało nowości , jeżeli częsc tych opłat będzie przeznaczana na zakup nowych książek to nie widzę problemu.

• Autor: Bahati Data: 2012-03-01 13:03:18

Wielu ludziom narzekanie w życiu wychodzi najlepiej. :) Ja też nie widzę problemu.

• Autor: peggy83 Data: 2012-03-01 13:09:00

Tak, ale ta ksiażka została już kupiona. Przez bibliotekę i teraz jest na jakiś czas tylko wypożyczana. Nikt nie traci, a zyskuje społeczeństwo, które dzięki tej książce kształci kolejnego obywatela. Moim zdaniem wiedza powinna być ogólnodostępna, bo to sie opłaca społeczeństwu. Inaczej cofamy sie do czasów, gdy wiedza jest dostępna tylko dla... bogatych. I znowu mamy bogatą wykształconą klasę i ubogi, głupi plebs, z którego nie sposób sie wyrwać... a wielu Janków Muzykantów ginie gdzieś na prowincji zamiast dokładać sie do dalszego rozwoju cywilizacji... to krok w tył. Niestety, tak juz sie dzieje... nauka zaczyna kosztować coraz więcej, szkoda, że nikt nei pomysli o tym, że głupie społeczeństwo to nie to, do czego powinniśmy dażyć...

Postęp jest wtedy, kiedy jak najwięcej osób moze korzystac z dorobku nauki a nie wtedy, kiedy dostęp do nauki mają najbogatsi...

• Autor: Bahati Data: 2012-03-01 13:24:41

Sama mówisz- została kupiona. Za coś została kupiona. Swiat sie zmienia, trzeba wpowadzić nowe zasady a nie powielac stare. Głupie społeczeństwo to społeczeństwo, którym łatwiej się "kieruje". Ok, ale można wprowadzić rozmaite rozwiązania. Niech przeciętny Kowalski płaci, a dla najbiedniejszych niech będzie rodzaj funduszu, który pokryje koszt korzystania z książek. Tylko... Polak potrafi! i znów pojawią się rzesze potencjalnie biednych i potrzebujących. Oto jeden z głównych problemów.

• Autor: mahika Data: 2012-03-01 13:12:17

Często tak jest, ze im bardziej cos niedostępne, tym bardziej kręci ;)

Jestem dobrej myśli :)

• Autor: peggy83 Data: 2012-03-01 13:20:48

Dobra, wyjde na czarnowidza, ale jak w portfelu pusto, to se coś może krecić do usr... śmierci i nic a nic z tego nie wyniknie...

• Autor: mahika Data: 2012-03-01 13:28:21

:)

• Autor: Wróbelek Data: 2012-03-01 12:55:57

Do Uni nie chciałam i co i rusz widzę, że  miałam rację iż nic dobrego z tego nie będzie.

Zapewne grono ludzi przestanie do bibliotek chodzić. Już jakiś czas temu w Katowicach mieli zamknąć część oddziałów biblioteki publicznej z powodu małej liczby czytelników. Jakoś tego uniknięto, ale jeśli wprowadzą opłaty i liczba czytelników faktycznie spadnie to może się to skończyć zamykaniem pomniejszych oddziałów a co za tym idzie zwolnieniami pracowników.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-03-01 20:58:19

Jako bibliotekarz, mogę tylko napisać że biblioteki kupują w skali kraju bardzo dużo ksiażek z czego część niestety jest nieczytanych. Jednak te biblioteczne zakupupy ratują niejeden tytuł i autora przed  plajtą Nasuwa się pytanie jak to zrobić praktycznie ? W pewnym sensie będzie to dla twórców podcinanie gałęzi, na której się siedzi. Ile pań kupiło spbie kilka książek Moniki Szwai albo Małgorzaty Kalicińskiej bo się zetknęło z nimi w bibliotece. Podobnie jak ja kupiłam ostatnio kilka pły dlatego, że dzięki You Tube przypomniałam sobie Dalidę i kliku innych wykonawców. Sztuce jest potrzebna tania albo i darmowa reklama i jeśli chodzi o ksiązki i pisarza to biblioteki są jak dotąd najlepszą agencją reklamową

Przejdź do pełnej wersji serwisu