Witam, chciałabym prosić Was o opinie na temat swoich piekarników.
Rok temu kupiłam nowy piekarnik do zabudowy marki Siemens. Od tego czasu mam kłopot. Piekę biszkopt z 4 jaj w tortownicy 24cm 1 godzinę 10 minut. Nie jest wysuszony. Wyrasta ok,ale jestem zaszokowana czasem pieczenia. Zgłosiłam serwisową naprawę, wymieniony został termostat i.. nic. Problem nadal istnieje. Początkowo sądziłam, że piekarnik musi się wypiec, ale od lipca ubiegłego roku piekłam już całkiem sporo. Zaznaczam, że nie używam termoobiegu ponieważ biszkopt tak mocno jak na klasycznym pieczeniu nie wyrasta.
Piekę w temp. 170 st. przez 40minut i 30 w 190st.
Kiedy otworzę po 50 minutach piekarnik, bucha z niego gorąca para.
Jeżeli tak długo piecze się biszkopt to jak długo pędę piec np. sernik?
Najgorsze sa takie stare piekarniki, w nich trzeba czasem piec 2 razy dłużej niż w przepisie potrway. Najlpeiej po prostu zerkac na produkt czy jest dobry bo co piekarnik to iny czas pieczenia.
może twój piekarnik jest parowy takie też są z tego co wiem mają niższą temperaturę pieczenia bo bardziej nadają się do przygotowywania zdrowych potraw takich jak gotowanie na parze
Witam, wydaje mi sie, ze za bardzo przyzwyczailas sie do starego piekarnika. mam to samo tylko w druga strone. W swoim starym pieklam prawie wszystkie na 200°C, a w nowym musze redukowac czas i temperature o 10-20°C. Na szczescie poczytalam w papierach i nalazlam tabelke i po malu sie przyzwyczajam. Moim zdaniem moze te 170°C to za malo sprobuj wiecej ustawic. U mnie wszystko na termoobiegu, bo wiadomo skraca czas pieczenia i wyrasta tez bardzo dobrze. Moze choc troche udalo mi sie Ci pomoc, a moze podaj dokladne dane to bedziemy szukac w siemens, pozdrawiam i dziekuje za przepisy na super przekaski, zrobily furore na moich urodzinach.
Stokrotko, na termoobiegu biszkopt także ładnie wyrasta ale na tradycyjnym góra dół jest o wiele wyższy. Jestem załamana bo chciałam lepszy piekarnik a kupiłam bubel. Jakbym piekła jeden biszkopt nie byłoby problemu, ale kiedy masz ich do upieczenia więcej np.pięć. zajmuje ci to dużo czasu, zdecydowanie za dużo.
RZeczywiście strasznie długo się piecze. Ja standardowo piekę biszkopt w 30 minut na 180 stopni - góra/dół. Termoobiegu nie używam bo... nie umiem
NIe jestem mistrzem piekarnika ale jedynie mięso piekę według jego wagi tzn. np. 1 kg karkówki = 1h pieczenia. Czasy pieczenia ciast zawsze muszę skracać i to znacznie.
Piekarnik parowy? Aż poczytam z ciekawości co to takiego. Może przypadkiem trafiłas na taki model...
http://cokupic.pl/produkt/Siemens-HB43AT540E,może to coś pomoże?Ja też zastanaiiałam się nad kupnem podobnego piekarnika,ale w końcu kupiłan Bosha,ale tylko dlatego że w sklepie ...nie dla idiotów ...była promocja,drugi produkt za pół ceny,więc kosztował mnie ok 650 zł .SZCzerze mówiąć nie żałuje bo świetnie się sprawdza i ładnie wygląda w słupku
Czytałam instrukcję na 52 stronie wyraźnie napisane jest- biszkopt 30-40 minut w temp. 160-180 stopni..
Kiedy piekłam pierwszy biszkopt wyszedł prawie zakalec, ciasto nie wyrosło dostatecznie. Musiałam przedłużyć czas bo było surowe.
Instrukcja mówi również, że kiedy chcemy aby ciasto lepiej wyrosło należy obniżyć temperaturę o 10 stopni. Tak też robię, biszkopt faktycznie lepiej wyrasta. Jest wysoki, pulchny, nie wysuszony i byłoby ok, gdyby nie ten czas. Teoretycznie nie powinnam narzekać bo jakość jest ok.
Myślałam, że podpowiecie jaki jest u Was czas pieczenia biszkoptu. Może ma ktoś podobny model do mojego?
Ja też mam problem z piekarnika, ale to już chyba spowodowane jest długim czasem jego użytkowania. Zastanawiam się nad zakupem nowego sprzętu, ale szczerze powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia jakie firmy na rynku są teraz godne polecenia?
Tez mam piekarnik pod zabudowe,charakterystyczne dla tego typu piekarnika jest to,ze nie ma wentylacji,jak urzadzenie wolnostojace,wiec to buchajace gorace powietrze jest jak najbardziej prawidlowe,co do czasu pieczenia,to ja do wszystkiego uzywam termoobiegu,biszkopt pieke ok.20min.
Witam, chciałabym prosić Was o opinie na temat swoich piekarników.
Rok temu kupiłam nowy piekarnik do zabudowy marki Siemens. Od tego czasu mam kłopot. Piekę biszkopt z 4 jaj w tortownicy 24cm 1 godzinę 10 minut. Nie jest wysuszony. Wyrasta ok,ale jestem zaszokowana czasem pieczenia. Zgłosiłam serwisową naprawę, wymieniony został termostat i.. nic. Problem nadal istnieje. Początkowo sądziłam, że piekarnik musi się wypiec, ale od lipca ubiegłego roku piekłam już całkiem sporo. Zaznaczam, że nie używam termoobiegu ponieważ biszkopt tak mocno jak na klasycznym pieczeniu nie wyrasta.
Piekę w temp. 170 st. przez 40minut i 30 w 190st.
Kiedy otworzę po 50 minutach piekarnik, bucha z niego gorąca para.
Jeżeli tak długo piecze się biszkopt to jak długo pędę piec np. sernik?
Może ktoś z Was miał podobny problem do mojego.
Najgorsze sa takie stare piekarniki, w nich trzeba czasem piec 2 razy dłużej niż w przepisie potrway. Najlpeiej po prostu zerkac na produkt czy jest dobry bo co piekarnik to iny czas pieczenia.
może twój piekarnik jest parowy takie też są z tego co wiem mają niższą temperaturę pieczenia bo bardziej nadają się do przygotowywania zdrowych potraw takich jak gotowanie na parze
Witam, wydaje mi sie, ze za bardzo przyzwyczailas sie do starego piekarnika. mam to samo tylko w druga strone. W swoim starym pieklam prawie wszystkie na 200°C, a w nowym musze redukowac czas i temperature o 10-20°C. Na szczescie poczytalam w papierach i nalazlam tabelke i po malu sie przyzwyczajam. Moim zdaniem moze te 170°C to za malo sprobuj wiecej ustawic. U mnie wszystko na termoobiegu, bo wiadomo skraca czas pieczenia i wyrasta tez bardzo dobrze. Moze choc troche udalo mi sie Ci pomoc, a moze podaj dokladne dane to bedziemy szukac w siemens, pozdrawiam i dziekuje za przepisy na super przekaski, zrobily furore na moich urodzinach.
Stokrotko, na termoobiegu biszkopt także ładnie wyrasta ale na tradycyjnym góra dół jest o wiele wyższy. Jestem załamana bo chciałam lepszy piekarnik a kupiłam bubel. Jakbym piekła jeden biszkopt nie byłoby problemu, ale kiedy masz ich do upieczenia więcej np.pięć. zajmuje ci to dużo czasu, zdecydowanie za dużo.
Piekarnik Siemens HB 43AT540E
Cieszę się, że skorzystałaś z moich przepisów :)
RZeczywiście strasznie długo się piecze. Ja standardowo piekę biszkopt w 30 minut na 180 stopni - góra/dół. Termoobiegu nie używam bo... nie umiem
NIe jestem mistrzem piekarnika ale jedynie mięso piekę według jego wagi tzn. np. 1 kg karkówki = 1h pieczenia. Czasy pieczenia ciast zawsze muszę skracać i to znacznie.
Piekarnik parowy? Aż poczytam z ciekawości co to takiego. Może przypadkiem trafiłas na taki model...
http://cokupic.pl/produkt/Siemens-HB43AT540E,może to coś pomoże?Ja też zastanaiiałam się nad kupnem podobnego piekarnika,ale w końcu kupiłan Bosha,ale tylko dlatego że w sklepie ...nie dla idiotów ...była promocja,drugi produkt za pół ceny,więc kosztował mnie ok 650 zł .SZCzerze mówiąć nie żałuje bo świetnie się sprawdza i ładnie wygląda w słupku
Alll, witam nie jest to piekarnik produkowany w Niemczech (ale nie znaczy, ze gorszy). Znalazlam taka tabelke tutaj: http://www.videotesty.pl/m/pliki/instrukcje/Instrukcja-obs-ugi-do-piekarnika-SIEMENS-HB43AT540E_PL_(videotesty.pl).pdf od str. 40 opisane jest w jakich temperaturach i jak ustawic piekarnik. Mysle, ze nastepnym razem bedzie szybciej, pozdrawiam.
Czytałam instrukcję na 52 stronie wyraźnie napisane jest- biszkopt 30-40 minut w temp. 160-180 stopni..
Kiedy piekłam pierwszy biszkopt wyszedł prawie zakalec, ciasto nie wyrosło dostatecznie. Musiałam przedłużyć czas bo było surowe.
Instrukcja mówi również, że kiedy chcemy aby ciasto lepiej wyrosło należy obniżyć temperaturę o 10 stopni. Tak też robię, biszkopt faktycznie lepiej wyrasta. Jest wysoki, pulchny, nie wysuszony i byłoby ok, gdyby nie ten czas. Teoretycznie nie powinnam narzekać bo jakość jest ok.
Myślałam, że podpowiecie jaki jest u Was czas pieczenia biszkoptu. Może ma ktoś podobny model do mojego?
Ja mam piekarnik Mastercook do zabudowy(w maju bedzie miał dwa lata) i sprawuje sie super(jak na razie).
Biszkopt piekę góra 25 minut na 170-180 stopni-bez termoobiegu.
Wczesniej miałam tez Mastercooka(ale nie zabudowanego) i byłam bardzo zadwolona-więc znów sobie ta firmę wybrałam.
Ja biszkopt z 5-6 jaj piekę 50 min. w 180 stopniach bez termoobiegu bo go nie używam do ciast.
Mam tak samo z Amicą do zabudowy (niestety nie pomnę numeru, bo to już 4 lata...). 25 min. na biszkopt to absolutny max.
Hmmm
myślę, że nalpeiej piec "na oko" albo sradzac wykłaczką czy ciasto jest już dobre. Czasy w przepisach nie daja 100% pewności, że danie wyjdzie dobrze.
Ja też mam problem z piekarnika, ale to już chyba spowodowane jest długim czasem jego użytkowania. Zastanawiam się nad zakupem nowego sprzętu, ale szczerze powiedziawszy nie mam zielonego pojęcia jakie firmy na rynku są teraz godne polecenia?
Tez mam piekarnik pod zabudowe,charakterystyczne dla tego typu piekarnika jest to,ze nie ma wentylacji,jak urzadzenie wolnostojace,wiec to buchajace gorace powietrze jest jak najbardziej prawidlowe,co do czasu pieczenia,to ja do wszystkiego uzywam termoobiegu,biszkopt pieke ok.20min.