Forum

Kuchenne porady

Pytanie

• Autor: kasiabe Data: 2012-03-01 14:24:14

Proszę o Waszą opinię. Otóż wrobiłam się po uszy (chyba). Nagotowałam rosołu gar ogromny - uradowana rozporcjowałam go do słoików i stygną gotowe do zamrożenia. Z jeszcze gorącej wołowiny i kurczaka oraz warzyw (wszystko po rosole) skręciłam farsz na pierogi. Już zabierałam się za ciasto i zdębiałam. Jasny Gwint!!!  Przecież ja miałam kurczaka i wołowinę mrożoną! 

Przeleciała mi myśl przez głowę, że jak już raz mrożone to drugi raz chyba nie można...

Oczywiście mogę zrobić pierogi ale nie ma kiedy ich zjeść bo mam nagotowane na dziś i jutro (rosół i pomidorowa oraz gołąbki od wczoraj dla nienajedzonych). W domu przez weekend tylko dwoje dzieci i jeden dorosły (ja odpadam bo na diecie) - nie dadzą rady zjeść.

Czy sądzicie, że spokojnie mogę zamrozić pierogi czy może macie jakieś inne propozycje - co zrobić z takiego rosołowego mięsa - ale na zaś...

Myślałam o pulpecikach i do zawekowania ale też nie wiem jak się za to zabrać.

Help pliiiiiiiiis. Siedzę przed kompem i czekam na Wasze odpowiedzi. 

• Autor: J.K45 Data: 2012-03-01 14:30:59

Ja mysle ze jak było to mieso gotowane to to można je spokojnie drugi raz zamrozic.Mysle ze drugi raz to nie można mrożic rzeczy które nie były poddane obrobce termicznej.Ale może poczekaj jak ktoś jeszcze wypowie sie na ten temat .Pozdrawiam Jadzia

• Autor: aggusia35 Data: 2012-03-01 16:18:01

tak to prawda co napisałas Jadziu.

• Autor: marzena89gb Data: 2012-03-01 14:32:43

z tego co zrozumiałam to z mrożonego mięsa gotowałaś rosół a ztego mięsa chcesz teraz zrobić pierogi czy tak?jeżeli tak to śmiało możesz mrozić bo to jest już przetwożone mięso nie można mrozić dwa razy mięsa surowego

• Autor: kasiabe Data: 2012-03-01 14:36:50

Bardzo Wam dziękuję! Jeszcze jakbym pomyślała przez zmieleniem to nie miałabym problemu. Dzięki za szybkie odpowiedzi - biorę się za ciasto pierogowe. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu