Forum

Gawędy o jedzeniu

Twaróg.... i do dalej

  • Autor: sawalek Data: 2012-03-03 18:11:18

    Witam wszystkich serdecznie:) Mam w lodówce 30dkg twarogu, z datą przydatności do dziś... Może macie jakieś propozycje, co mogłabym z niego zrobić, najchętniej w typie małej słodkiej przegryzki.

  • Autor: punca Data: 2012-03-03 18:12:58

    kluski leniwe-tekluni

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-03 18:24:58

    Nie przejmuj sie az tak bardzo data.Wytrzyma jeszcze kilka dni.

  • Autor: promyczek71 Data: 2012-03-03 19:04:45

    ... po prostu naleśniki zapiekane z serem :) Przepis na nadzienie do naleśników znajdziesz tutaj

    aha ja jeszcze dodaję do smaku cynamonu tak ok. pół łyżeczki , i jajko dodaję całe

  • Autor: sawalek Data: 2012-03-03 19:16:01

    Dziękuję za pomysł ale niestety przepis, który podałaś został usunięty

  • Autor: promyczek71 Data: 2012-03-03 19:20:55

    oto on - po mojemu :)

    300 dag twarogu półtłustego
    całe jajko
    2 łyżki cukru
    pół łyżeczki cynamonu
    Wszystkie składniki wygnieść przy pomocy widelca.
    Nakładamy na naleśniki - zawijamy - zasmażamy

  • Autor: mamalenki Data: 2012-03-03 19:21:04

    twaróg rozdrabniam widelcem,dodaje cukier waniliowy i cukier zwykły,oczywiście do smaku,żółtko,śmietanę tak ze 2 czybate łyżki,mieszam,smaruje tym naleśniki,zwijam tak jak krokiety i podsmażam na maśle...pycha..

  • Autor: sawalek Data: 2012-03-03 19:22:47

    Dziękuję wszystkim za pomoc:)

  • Autor: kate5134 Data: 2012-03-03 22:53:24

    może już za póżno, ale my wcinamy makaron z twarogiem.Ugotować makaron typu nitka.  Twaróg ugnieść widelcem z cukrem, cukrem waniliowym, słodką śmietanką( czasem daję też rodzynki).Proporcje cukru wg upodobań smakowych, śmietanka -więcej lub mniej też w zależności jaka ma być konsystencja twarożku. Na porcje makaronu , na środek wyłożyć po "kupce" twarożku. Jesli w zasięgu reki znajdują się owoce, można je wykorzystać, pokroic w kostkę i udekorować.Ja daję banany w kostkę, brzoskwinie z puszki, ananasy a latem owoce sezonowe.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-04 07:19:43

    Jadlam czasem makaron z serem,ale wlasciwie byly to kluski,domowej roboty.Mieszalo sie je z serem,do tego troszke cukru i zasmazalo na patelni.Mozna tez zapiec w piekarniku.

  • Autor: katkuta Data: 2012-03-04 09:33:56

    U mnie także jemy domowe kluseczki z serem ale zawsze na słono

    Może dlatego, że nie przepadam za słodyczami.

  • Autor: rolnik Data: 2012-03-04 11:55:16

    Tez mam problem, bo mam chyba kilka kilogramy swojego wiejskiego twarogu

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-04 13:52:42

    Może spróbuj wędzić,suszyć,czy moczyć w solance.

    Znajdziesz na ten temat wiele informacji i w internecie.

  • Autor: gitan Data: 2012-03-04 18:43:29

    To żaden problem,wystarczy zamrozić

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-04 18:49:41

    To bylaby dobra rada dla kogos,kto ma nadmiar twarogu sporadycznie,ale sadze,ze Rolnik ma go caly czas za duzo.

  • Autor: as Data: 2012-03-05 09:26:12

    Jak ma cały czas za dużo to niech komuś sprzedaje. Nie powinno być z tym problemu. 

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-05 09:41:49

    As,On na pewno o tym wie,ale bywa roznie ze sprzedaza.Jest wiele miejscowosci,gdzie nie mozna kupic swojskiego sera,a w innych jest nadmiar.

  • Autor: as Data: 2012-03-05 09:44:45

    U nas jest jedna kobieta która jeździ kilka razy w tygodniu na bazar by sprzedać. Zadzwoniłam do niej by mi sprzedała i odmówiła bo nie uda jej się tyle zrobić bo ma dużo zamówień. Dlatego tak napisałam.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-05 10:02:03

    Czasem sama robie twarog,ale jesli nie mam czasu lub potrzebuje go wiecej,kupuje od znajomej,tej samej,co mleko.Tez musze sie wczesniej ''zglosic'',bo ma duzo odbiorcow.

  • Autor: Izma73 Data: 2012-03-04 12:00:59

    Polecam ugotowany makaron[ ulubiony] ,posypac serem i polać stopionym boczkiem wędzonym,nieparzonym.

  • Autor: marzena89gb Data: 2012-03-04 13:47:46

    pierogi ruskie,pierogi na słodko z serem i kaszą gryczaną lub ryżem ,naleśniki z serem ,kluski z serem a jak sie ma dużo sera to sernik

Przejdź do pełnej wersji serwisu