Forum

Kuchenne porady

Masa do makowca

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-04 12:40:38

    Wszystkie przepisy jakie do tej pory znalazłam, mogę podzielić na 2 grupy: w pierwszej mak jest suchy i niemielony a do niego dodawana jest mąka, druga grupa to mak namoczony i zmielony, bez dodatku mąki.
    O ile w tej pierwszej grupie spotykam różne masy np. budyniowe, to dla drugiej proponowane są tylko masy w oparciu o masło. Czy możnaby użyć czegoś lżejszego od masła, ewentualnie czymś nasączyć makowiec, czy też ciężar ciasta sprawi, że masa będzie wyłazić bokami? A może do maku dodać więcej grysiku? Bo ilości jajek wolałabym nie zwiększać. Mój przepis na 300 g maku przewiduje 4 jajka.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-04 17:57:59

    Zawsze makowiec robilam z namoczonego,sparzonego ,zmielonego kilkakrotnie maku.Oprocz aromatow i  bakalii nic do maku nie dodawalam.Co do masla,chyba tak.ale musze to sprawdzic,bo ostatnio pieklam go ze 4 lata temu.

    Jajka dodawalam tylko do ciasta,nie do maku.Pisze to dlatego,ze podajesz proporcje jajek i maku,nie wspominajac o ciescie.

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-04 18:55:12

    Ha! Bo tam jest samo najlepsze: sam mak, zero ciasta :D

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-04 19:06:06

    Aaa...,to geba mi opadla.Takich nie pieklam.

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-04 19:22:23

    To coś podobnego do tego przepisu, tylko nie daję nic na spód oprócz papieru do pieczenia :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-04 19:27:31

    A to dla mnie za  mocno makowy .. delikatna  warstwa drożdzowego ciasta  jak najbardziej przełamuje smak maku ...Oczywiście  tona bakali  wymoczonych w rumie 54 % ... migdałowy aromat skreśliłam dawno na rzecz rumu ...-:) Polecam ..

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-04 19:32:35

    Ja jestem ortodoksyjna, jeśli chodzi o makowiec. Najważniejszy jest mak - bakalie, i inne takie, tylko niepotrzebnie zabierają cenne miejsce :D Ale może to jest jakieś wyjście, żeby tego masła nie pakować. Muszę spróbować z następnym, bo obecny już napoczęty ;)

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-04 19:38:32

    O to ja bardziej ortodoks - koszerny masła ani krzty ... -:)

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-05 08:52:02

    Zawsze makowiec robilam z namoczonego,sparzonego ,zmielonego kilkakrotnie
    maku.Oprocz aromatow i  bakalii nic do maku nie dodawalam.Co do
    masla,chyba tak.ale musze to sprawdzic,bo ostatnio pieklam go ze 4 lata
    temu. Jajka dodawalam tylko do ciasta,nie do maku.Pisze to dlatego,ze
    podajesz proporcje jajek i maku,nie wspominajac o ciescie.

    Jednak dodawalam maslo.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-03-05 10:01:28

    Ja parzyłam mak mieliłam wkręciłam żółtka białka ubijałam delikatnie dodawałam i piekłam biszkopt makowy, który później przekładałam

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-05 10:03:59

    czyli dodawałaś mąkę? Ile mąki na ile maku? I czym przekładałaś?

  • Autor: hanah30 Data: 2012-03-05 10:04:45

    żadnej mąki za mąkę był mak

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-05 10:05:21

    O, brzmi bardzo ciekawie :) Może zamieścisz cały przepis?

  • Autor: hanah30 Data: 2012-03-05 10:07:39

    Poszukam bo dawno nie piekłam to wstawię

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-05 10:08:46

    Dzięki :) Będę śledzić

  • Autor: hanah30 Data: 2012-03-05 10:25:32

    Już jest wstawiony

Przejdź do pełnej wersji serwisu