Niezwykle prosty,włąściwie pomysł,nie przepis.Można robić z białej lub pekińskiej.Ten sam farsz,co na gołąbki-są różne wersje,czyli tak,jak kto lubi.Róznica tylko taka,że nie zawija się w liściach kapusty.Białą,czy pkińską trzeba pokrioć dośc drobno,wymieszać z farszem,uformować i usmażyć kotlety (można dodaj jajko,ale niekoniecznie).Następnie włożyć je do naczynia żaroodpornego,polać sosem pomidorowym (rozrzedzonym)z ulubionymi przyprawami,zapiec do miękkości kapusty.Można to zrobić również w garnku,na kuchence.
Rosotto, ryż z jabłkami, wykorzystac do drugiego dania-sosik obowiązkowy, mielone z dodatkiem ryżu, gołąbki, sałatka jakaś z ryżem-może warstwowa, tyle przychodzi mi do głowy na razie:)
kapustę pekińską drobno posiekałam i poddusiłam z zeszkloną cebulką na łyżce oleju,mięso skręciam dodałam ryż i kapustę,doprawiłam solą,pieprzemi kucharkiem,teraz będę formować kotlety tak jak na mielone podsmażę a potem zaleje sosem pomidorowym i niech się pyrkotają...pomysł podsunela mi jolka60...następnym razem zrobię ze zwykłej białej kapusty,bo w duszonej pekince wyczuwam lekką goryczkędam znać czy smakowało... a jajko dałam do mięsa
Oładki po hiszpańsku, stary i sprawdzony przepis z "Filipinki" : pól szklanki mąki mieszamy ze śmietaną( ma powstać gęsta masa ), dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, całe jajko, szczyptę cynamonu i paczkę cukru waniliowego. Ucieramy na gładką masę. Na końcu dodajemy szklankę ugotowanego ryżu. Smażymy jak racuchy na gorącym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem.
a ja pierwsze słysze o zamrażaniu ryżu :-) ale jestem niedoświadczoną kucharką jeszcze- dużo przede mną ;-) nie mniej jednak dziękuję za poradę, zawsze sie przyda-dobrze wiedzieć :-)
widzilm, z pomysł na kotleciki juz padl ale np, jak masz ochote na inny farsz do nlesników- to dodac pieczarek podsmazonych, z cebula i wymieszac z ryzem, mozna dodac smietany, i do naleśników:)
Zostało mi po wczorajszej pomidorówce dwie saszetki ugotowanego ryżu, macie pomysły na wykorzystanie,bo szkoda mi wyrzucić...
sałatka? ryż z jabłkami?
o dzięki za podsunięcie pomysłu i ja skorzystam, bo w lodówce światło he he A ryż z jabłkami ubóstwiam
Kotleciki "a la" gołąbki,bardzo dobre z posiekaną kapustą pekińską.Po usmażeniu zalewa się rzadkim sosem pomidorowym i zapieka lub dusi.
Kotleciki "a la" gołąbki,bardzo dobre z posiekaną kapustą pekińską.Po
fajnie brzmi, mozesz podrzucic przepis?>usmażeniu zalewa się rzadkim sosem pomidorowym i zapieka lub dusi.
Niezwykle prosty,włąściwie pomysł,nie przepis.Można robić z białej lub pekińskiej.Ten sam farsz,co na gołąbki-są różne wersje,czyli tak,jak kto lubi.Róznica tylko taka,że nie zawija się w liściach kapusty.Białą,czy pkińską trzeba pokrioć dośc drobno,wymieszać z farszem,uformować i usmażyć kotlety (można dodaj jajko,ale niekoniecznie).Następnie włożyć je do naczynia żaroodpornego,polać sosem pomidorowym (rozrzedzonym)z ulubionymi przyprawami,zapiec do miękkości kapusty.Można to zrobić również w garnku,na kuchence.
Zależy dla ilu osób. Ja bym zrobiła do niego jakiś gulasz. 2 saszetki starcza u nas na 2 osoby dorosłe i 3 dzieci ale tak na styk.
Kotlety mielone z ryzem? nam smakuja jesli zamiast namoczonej bulki dam ryz.
Ryż z ubitą z cukrem smietaną i posypany cynamonem, uwielbiamy na drugie danie:)
Rosotto, ryż z jabłkami, wykorzystac do drugiego dania-sosik obowiązkowy, mielone z dodatkiem ryżu, gołąbki, sałatka jakaś z ryżem-może warstwowa, tyle przychodzi mi do głowy na razie:)
robię gołąbki z pekinką inaczej,ale jak ktoś ma jeszcze pomysły,to piszcie bo u mnie wszyscy lubią ryż:)
Podrzucić przepis chętnie wypróbuję coś innego
kapustę pekińską drobno posiekałam i poddusiłam z zeszkloną cebulką na łyżce oleju,mięso skręciam dodałam ryż i kapustę,doprawiłam solą,pieprzemi kucharkiem,teraz będę formować kotlety tak jak na mielone podsmażę a potem zaleje sosem pomidorowym i niech się pyrkotają...pomysł podsunela mi jolka60...następnym razem zrobię ze zwykłej białej kapusty,bo w duszonej pekince wyczuwam lekką goryczkędam znać czy smakowało... a jajko dałam do mięsa
dziękuję
Hi,hi,a ja dopiero co wpisałam to na forum.
W swoich przepisach mam zapiekankę ryżową z brokułem, lubimy też mielone z ryżem, ryż zapiekany z jabłkami i do tego bita śmietana.
Oładki po hiszpańsku, stary i sprawdzony przepis z "Filipinki" : pól szklanki mąki mieszamy ze śmietaną( ma powstać gęsta masa ), dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, całe jajko, szczyptę cynamonu i paczkę cukru waniliowego. Ucieramy na gładką masę. Na końcu dodajemy szklankę ugotowanego ryżu. Smażymy jak racuchy na gorącym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem.
często robię:http:/wielkiezarcie.com/recipe71797.html , tyle, że potrzebne są jeszcze inne składniki.
Jak mi zostaje ryżu, to wkładam go do torby foliowej i zamrażam. Potem odmrażam i mam do gołąbków lub pomidorówki.
Ja też zamrażam jak mam za dużo, a nie potrzebuje.
a ja pierwsze słysze o zamrażaniu ryżu :-) ale jestem niedoświadczoną kucharką jeszcze- dużo przede mną ;-)
nie mniej jednak dziękuję za poradę, zawsze sie przyda-dobrze wiedzieć :-)
zrobiłam,bardzo smaczne,a
widzilm, z pomysł na kotleciki juz padl ale np, jak masz ochote na inny farsz do nlesników- to dodac pieczarek podsmazonych, z cebula i wymieszac z ryzem, mozna dodac smietany, i do naleśników:)
pozdr