Forum

Kuchenne porady

pomysły na wykorzystanie ryżu

  • Autor: mamalenki Data: 2012-03-06 09:16:04

    Zostało mi po wczorajszej pomidorówce dwie saszetki  ugotowanego ryżu, macie pomysły na wykorzystanie,bo szkoda mi wyrzucić...

  • Autor: matani Data: 2012-03-06 09:23:55

    sałatka? ryż z jabłkami?

  • Autor: agulinia Data: 2012-03-06 10:47:40

    o dzięki za podsunięcie pomysłu i ja skorzystam, bo w lodówce światło he he A ryż z jabłkami ubóstwiam

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-06 09:37:44

    Kotleciki "a la" gołąbki,bardzo dobre z posiekaną kapustą pekińską.Po usmażeniu zalewa się rzadkim sosem pomidorowym i zapieka lub dusi.

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-03-06 13:37:50

    Kotleciki "a la" gołąbki,bardzo dobre z posiekaną kapustą pekińską.Po
    usmażeniu zalewa się rzadkim sosem pomidorowym i zapieka lub dusi.

    fajnie brzmi, mozesz podrzucic przepis?>

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-09 08:16:48

    Niezwykle prosty,włąściwie pomysł,nie przepis.Można robić z białej lub pekińskiej.Ten sam farsz,co na gołąbki-są różne wersje,czyli tak,jak kto lubi.Róznica tylko taka,że nie zawija się w liściach kapusty.Białą,czy pkińską trzeba pokrioć dośc drobno,wymieszać z farszem,uformować i usmażyć kotlety (można dodaj jajko,ale niekoniecznie).Następnie włożyć je do naczynia żaroodpornego,polać sosem pomidorowym (rozrzedzonym)z ulubionymi przyprawami,zapiec do miękkości kapusty.Można to zrobić również w garnku,na kuchence.

  • Autor: as Data: 2012-03-06 09:37:47

    Zależy dla ilu osób. Ja bym zrobiła do niego jakiś gulasz. 2 saszetki starcza u nas na 2 osoby dorosłe i 3 dzieci ale tak na styk.

  • Autor: gosia64 Data: 2012-03-06 09:48:09

    Kotlety mielone z ryzem? nam smakuja jesli zamiast namoczonej bulki dam ryz.

  • Autor: atosiaczek Data: 2012-03-06 10:22:02

    Ryż z ubitą z cukrem smietaną i posypany cynamonem, uwielbiamy na drugie danie:)

  • Autor: kasnik Data: 2012-03-06 10:33:22

    Rosotto, ryż z jabłkami, wykorzystac do drugiego dania-sosik obowiązkowy, mielone z dodatkiem ryżu, gołąbki, sałatka jakaś z ryżem-może warstwowa, tyle przychodzi mi do głowy na razie:)

  • Autor: mamalenki Data: 2012-03-06 10:49:03

    robię gołąbki z pekinką inaczej,ale jak ktoś ma jeszcze pomysły,to piszcie bo u mnie wszyscy lubią ryż:)

  • Autor: agulinia Data: 2012-03-06 11:28:26

    Podrzucić przepis chętnie wypróbuję coś innego

  • Autor: mamalenki Data: 2012-03-06 12:01:58

    kapustę pekińską drobno posiekałam i poddusiłam z zeszkloną cebulką na łyżce oleju,mięso skręciam dodałam ryż i kapustę,doprawiłam solą,pieprzemi kucharkiem,teraz będę formować kotlety tak jak na mielone podsmażę a potem zaleje sosem pomidorowym i niech się pyrkotają...pomysł podsunela mi jolka60...następnym razem zrobię ze zwykłej białej kapusty,bo w duszonej pekince wyczuwam lekką goryczkędam znać czy smakowało... a jajko dałam do mięsa

  • Autor: agulinia Data: 2012-03-06 13:23:18

    dziękuję

  • Autor: jolka60 Data: 2012-03-09 08:17:49

    Hi,hi,a ja dopiero co wpisałam to na forum.

  • Autor: agacia Data: 2012-03-06 12:17:43

    W swoich przepisach mam zapiekankę ryżową z brokułem, lubimy też mielone z ryżem, ryż zapiekany z jabłkami i do tego bita śmietana.

  • Autor: Gustka Data: 2012-03-06 12:49:11

    Oładki po hiszpańsku, stary i sprawdzony przepis z "Filipinki" : pól szklanki mąki mieszamy ze śmietaną( ma powstać gęsta masa ), dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, całe jajko, szczyptę cynamonu i paczkę cukru waniliowego. Ucieramy na gładką masę. Na końcu dodajemy szklankę ugotowanego ryżu. Smażymy jak racuchy na gorącym oleju. Podajemy posypane cukrem pudrem.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-03-06 13:31:45

    Jak mi zostaje ryżu, to wkładam go do torby foliowej i zamrażam. Potem odmrażam i mam do gołąbków lub pomidorówki.

  • Autor: as Data: 2012-03-06 14:53:47

    Ja też zamrażam jak mam za dużo, a nie potrzebuje.

  • Autor: stillnox Data: 2012-03-07 16:44:57

    a ja pierwsze słysze o zamrażaniu ryżu :-) ale jestem niedoświadczoną kucharką jeszcze- dużo przede mną ;-)
    nie mniej jednak dziękuję za poradę, zawsze sie przyda-dobrze wiedzieć :-)

  • Autor: mamalenki Data: 2012-03-06 14:12:26

    zrobiłam,bardzo smaczne,a

  • Autor: agacik33 Data: 2012-03-07 16:37:48

    widzilm, z pomysł na kotleciki juz padl ale np, jak masz ochote na inny farsz do nlesników- to dodac pieczarek podsmazonych, z cebula i wymieszac z ryzem, mozna dodac smietany, i do naleśników:)

    pozdr

Przejdź do pełnej wersji serwisu