Prosiłabym o rady dotyczące zakupu mięsa. Nie mam w tym żadnego doświadczenia i często uda mi się kupić badziewie. Dziś np. chciałam kupić żeberka,ale jakieś takie szerokie były. mięsa na nich na oko niby sporo,ale dla mnie jakieś dziwne....
Jesli chodzi o żeberka, to ja kupuję zawsze tzw. żeberka paski- są wąskie, chude a nie żeberka trójkąty. Te pierwsze są znakomite do sosów, pieczenia w naczyniu. Żeberka trójkąty natomiast są mniej mięsiste, bardziej poprzerastane tłuszczem i chyba tylko na zupę lub do bigosu można wykorzystać. Jednak są tacy, co wolą troszkę z tłuszczykiem niż suche mięsko. Ja zawsze proszę sprzedawce, aby kawał mięsa, który mam zamiar kupić pokazał mi z jednej i drugiej strony, abym mogła dokonać wzrokowych oględzin.
Nie zgodzę się z tobą że żeberko trókąt jest mniej mięsisty pracuję w delikatesach mięsnych i u "nas"żebera trójkąty są bardzo mięsiste i tańsze w porównaniu z paskami.Jednak mój mąż też woli żebra paski bo trójkąty są dla niego zbyt włokniste.
Zgadza się, jak kupię żeberka trójkąty to jest w nich dużo mięsa i niewiele tłuszczu.Kiedyś kupiłam taki ładny kawałek,że się zastanawiałam,czy jakieś kości w środku posiada:)
Z doświadczenia polecam zaprzyjaźnić się z paniami z wybranego sklepu mięsnego. Zawsze pomogą wybrac ładny kawałek i ostrzegą, jak coś mięsem czy wędliną jest nie tak. Nie raz usłyszałam od moich pań - pani dziś tego nie chce. Grzecznie słucham i kupuję coś innego. Warto mieć taki sklep, nawet jak jest tam nieco drożej niż w innych. Opłaca się.
Jak mieszakałam jeszcze w Szczecinie to szłam do osiedlowego mięsnego i pytałam co mam zrobić na obiad i pnie mi polecały.
Co do żeberek lupuję takie i takie zależy co chcę zrobić, trójkąty jak ładne są to idą na pieczeń w sosie a paski na grilla, w kapustę , i również do sosu.
Prosiłabym o rady dotyczące zakupu mięsa. Nie mam w tym żadnego doświadczenia i często uda mi się kupić badziewie. Dziś np. chciałam kupić żeberka,ale jakieś takie szerokie były. mięsa na nich na oko niby sporo,ale dla mnie jakieś dziwne....
Jesli chodzi o żeberka, to ja kupuję zawsze tzw. żeberka paski- są wąskie, chude a nie żeberka trójkąty. Te pierwsze są znakomite do sosów, pieczenia w naczyniu. Żeberka trójkąty natomiast są mniej mięsiste, bardziej poprzerastane tłuszczem i chyba tylko na zupę lub do bigosu można wykorzystać. Jednak są tacy, co wolą troszkę z tłuszczykiem niż suche mięsko. Ja zawsze proszę sprzedawce, aby kawał mięsa, który mam zamiar kupić pokazał mi z jednej i drugiej strony, abym mogła dokonać wzrokowych oględzin.
Nie zgodzę się z tobą że żeberko trókąt jest mniej mięsisty pracuję w delikatesach mięsnych i u "nas"żebera trójkąty są bardzo mięsiste i tańsze w porównaniu z paskami.Jednak mój mąż też woli żebra paski bo trójkąty są dla niego zbyt włokniste.
Zgadza się, jak kupię żeberka trójkąty to jest w nich dużo mięsa i niewiele tłuszczu.Kiedyś kupiłam taki ładny kawałek,że się zastanawiałam,czy jakieś kości w środku posiada:)
Też często kupuję "trójkątne".
Z doświadczenia polecam zaprzyjaźnić się z paniami z wybranego sklepu mięsnego. Zawsze pomogą wybrac ładny kawałek i ostrzegą, jak coś mięsem czy wędliną jest nie tak. Nie raz usłyszałam od moich pań - pani dziś tego nie chce. Grzecznie słucham i kupuję coś innego. Warto mieć taki sklep, nawet jak jest tam nieco drożej niż w innych. Opłaca się.
Pozdrawiam
Hanka
Jak mieszakałam jeszcze w Szczecinie to szłam do osiedlowego mięsnego i pytałam co mam zrobić na obiad
i pnie mi polecały.
Co do żeberek lupuję takie i takie zależy co chcę zrobić, trójkąty jak ładne są to idą na pieczeń w sosie a paski na grilla, w kapustę , i również do sosu.