Forum

Kuchenne porady

Korytko szefa - mix mięs

• Autor: iwona8206 Data: 2012-03-08 08:04:05

Witam. W restauracjach w moim regionie można zamówić tzw. korytka, w skład których wchodzą różne rodzaje pieczonych mięs, ziemniaczki pieczone, kapusta, czasem pierogi. Czy ktoś z Was ma pomysł jak zrobić takie cudo w warunkach domowych? Może robicie coś podobnego? Byłby to ciekawy pomysł na imprezę urodzinową. Chyba, że macie inne inspiracje w podobnym stylu - bardzo dziękuję :-)

• Autor: vikunia Data: 2012-03-08 09:17:01

Parę razy robiłam coś takiego. Na drewnianej desce były  jaskółcze gniazda przekrojone na połowy, Pałeczki z kurczaka, karczek, schab, rolady. Sos byl w sosjerce. Trochę sie trzeba przy tym napracowac ale w sumie goście zadowoleni:)

• Autor: kate5134 Data: 2012-03-08 15:51:39

Na wielkim półmisku różne rodzaje mięs pieczonych. Ja robiłam schab ze śliwką i morelą - pokrojony w grubsze plastry, żeberka pieczone , pałki z kurczaka, plastry karkówki, kiełkaski owijane boczkiem( takie pięciocentymetrowe kawałki cienkiej wiejskiej kiełbasy, ponacinane , w nacięcie słupek żółtego sera , opleść boczkiem parzonym i zapiec). Mięsa marynuję dzień wczesniej , aby "naszły" przyprawami. Plusem jest to , że piekę na jeden raz w piekarniku- wkładam mięso, które musi się piec najdłużej, a potem dokładam pozzostałe i kiełbaski. Do tego podaję ziemniaki pieczone i surówki lub bigos.

• Autor: kicia1004 Data: 2012-03-09 08:36:28

A macie może zdjęcie takiego korytka??? Bardzo przydało by mi sie na stół komunijny!

• Autor: mamalenki Data: 2012-03-09 09:47:31

znalazłam w necie...reklama firmy cateringowej ze Śląska,mam nadzieję że nikt się nie obrazi:)

• Autor: caroline1983 Data: 2012-03-09 14:50:47

Może jestem  nieco "inna' ale strasznie razi mnie nazwa 'korytko'. W moich stronach to z korytka/koryta jedza swinie.... Duzo bardziej wole określenia stół wiejski, stół biesiadny itp., moze przez to ze w moich stronach funkcjonują właśnie takie nazwy.

• Autor: Beata z Kujaw Data: 2012-03-09 20:27:37

Oj tam ,oj tam byle smaczne bylo , a korytko no bo coz swinki wszystko zjedza , a na takim stole to taki sympatyczny misz - masz , ze trudno sie obrazac , to tak jakby miec pretensje , ze lubimy zimne nozki , a nazwa tez prawda cudaczna ?

• Autor: JustynaMFA Data: 2012-03-10 08:10:06

To co powiesz na flaki?

Przejdź do pełnej wersji serwisu