Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Programy kulinarne

• Autor: vikunia Data: 2012-03-09 11:18:45

Chciałam Was zapytać czy lubicie oglądać programy kulinarne i jeśli tak to które. Bardzo lubiłam oglądać Iszą edycję Kuchennych rewolucji. Druga była już taka sobie a wczoraj to już przysypiałam. Dla mnie było nudno i nie na temat. Wg mnie to już czas aby zkończyć ten program, bo nic nowego ani ciekawego nie wnosi. Lubię Roberta Makłowicza zawsze ciekawie i zawsze można potrawe  odtworzyc , bo wszystko dokladnie podaje. Ostatnio zaczęłam oglądać Ewę Wachowicz i też polubiłam ten program. Spokojnie bez histerii zawsze coś smacznego pokaże. I do tego przepis na jej stronie wstawiony. Słyszałam,ze ma powrócić do TVP1 Adam Gessler. Miał ciekawy program ale nie moglam go słuchać. Taki nerwowy, niepoukladnay.

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 11:39:14

Programy kulinarne uwielbiam, mogłabym oglądać bez końca mam ten "luksus" że mam KUCHNIA TV, i mam ich dużo. Najczęściej oglądam:

Nigelle wszystkie rodzaje

Kuchenne Rewolucje

Ugotowani

Ewa Wachowicz

Jamie Oliwier

Brodzik od Kuchni

Adam po pracy i wszystkie jego programy

Anna Olson i wszystkie jej programy

Koszer Macher

Ł'apetyt

Maryla al'dente i inne jej programy

Po smak Turcji

Kuroniowie rozgryzają lubiłam też program Macieja Kuronia (*)

Atelier Smaku

jest jeszcze kilka innych które oglądam od czasu do czasu.....

• Autor: ulla* Data: 2012-03-09 11:52:36

Po smak Turcji

Atelier Smaku

A te programy kiedy są emitowane,na jakim kanale?

• Autor: vikunia Data: 2012-03-09 11:57:16

Te programy są na Kuchnia TV

• Autor: ulla* Data: 2012-03-09 12:00:27

AA no tak,teraz doczytałam...szkoda,bo nie mam tego kanału..

• Autor: vikunia Data: 2012-03-09 12:42:48

A na kuchni TV lubię też program ,,Kuchnia jak zycie,,

• Autor: Paola_r Data: 2012-03-09 11:44:55

Vikuniu, lubię Makłowicza, Jamiego Olivera, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę, Grzegorza Łapanowskiego-tych dwóch ostatnich za systematyczne powroty do tradycyjnej polskiej kuchni. Nie przepadam za Nigellą, ale przysiądę, kiedy gotuje lub piecze coś interesującego i szybkiego. Adam Gessler, choć ciekawy, sprawiał, że nawet mój telewizor dostawał ADHD . Z gotujących pań, to na pewno Maryla Musidłowska, Ina Garten ("Bosonoga contessa" na kuchni.tv), Sophie Dahl, Ewa Wachowicz też, za wypieki i desery głównie. Lubiłam też Sophie Grigson za program o ogródkowych ziołach w kuchni.

Nie lubię natomiast formuły "Ugotowanych", gdzie, żeby coś wygrać, trzeba komuś porządnie "dokopać" i poruszania problemów rodzinnych na antenie TVN (trafiłam już na kilka takich odcinków "Kuchennych rewolucji"). Sama Magda Gessler w roli damskiego Gordona Ramsaya może być. Dzięki jej przypomnieniom wróciłam w mojej kuchni do tradycyjnych potraw regionalnych, z których maczanka po krakowsku dostała rodzinną gwiazdkę O-Mało-Co Michelina (taka podróbka właściwego Michelina ).

Editka: panda25 uświadomiła mi, że jeszcze "zgubiłam" Maciej Kuronia i Adama Chrząstowskiego

• Autor: vikunia Data: 2012-03-09 11:49:58

Okrasę też lubię. Teraz tez stawia na potrawy regionalne. A Pacala to już nie widzialam wieki ale lubiłam jego praogramy i nawet pare przepisow wykorzystałam

• Autor: ulla* Data: 2012-03-09 11:48:34

Lubię oglądać takie programy. Na kuchenne rewolucje zwróciłam uwagę,ale bardziej nie pod względem kuchennym,a tych zmian,jakie dokonują się w danej restauracji,wystrój wnętrza,samo podanie potrawy czy używanie np. świeżych produktów nie mrożonek itp.Podobny program Gastronomię-ekonomię lubię,gdzie gotują też smacznie i ekonomicznie pokazuja,jak gotować smacznie i tanio. Trochę lubię Makłowicza,może za jego prodróże,że gdziekolwiek by był,to zawsze coś smacznego ugotuje..Ewy Wachowicz -nie za bardzo lubię jak gotuje,mam wrażenie,że z kartki gotuje i nic więcej z siebie nie daje..Lubię za to jak wymachuje nozem,siekając koperek -Karol Okrasa -fajnie,sprytnie,smacznie. Nooo i na koniec roztragniona Nigella,która kuchnię traktuje jak swoje królestwo, lubię patrzeć jak miesza w garnkach, jak opowiada o jedzeniu,to już człowiek chce to zjeść...Lubię ich książki-albumy kulinarne...A Adam Gessler,faktycznie nerwus i niepoukładany, ale obejrzałam jego jeden z programów o pierogach.. .potrafił swoją mową i gestykulacją tak o nich opowiedzieć,że po programie poszłam robic swoje domowe pierożki...hihi  Chętnie też poczytam jakie inne programy oglądacie i jakie macie zdanie na ich temat.

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-03-09 12:24:59

Lubię oglądać, mam TV Kuchnia, a ponadto Wachowicz też lubię, Brodzik lubiłam, ale chyba już już go nie ma? Inne oglądam, ale jak akurat wpadnę przy przełączaniu kanałów.

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 13:57:59

O właśnie Gastronomię-ekonomię też oglądam,

Z takich mniej kulinarnych u nas zawsze gości WIEM CO JEM bardzo pożyteczny program :)

• Autor: agacia Data: 2012-03-09 15:23:09

Te programy też czasami oglądam.,,Wiem co jem,, to faktycznie mądry program, czasami człowiek może się zdziwić co znajduje się w naszym jedzeniu:)

• Autor: Monia1805 Data: 2012-03-09 12:27:38

Lubię Kuchenne rewolucje, czasem można się pośmiać z ludzi i podoba mi się podejście Magdy Gessler do gotowania oraz do ludzi. Program Ugotowani także lubię, ciekawa rywalizacja uczestników. Ewę Wachowicz także lubię oglądać.

• Autor: mamalenki Data: 2012-03-09 12:36:30

a ja lubię odlądać Buddy Valastro,ma dwa programy.Jeden,,Buddy gotuje"...fantastyczna kuchnia śróziemnomorska i drugi,,Słodki biznes" piecze torty z masą cukrową,czasami szczena mi opada takie piękne...

• Autor: piszczalka Data: 2012-03-09 12:57:06

Od kiedy wrocilam do pracy to zapomnialam o kanale KUCHNIA, teraz podczas zasypiania ogladam kuchenne rewolucje ale czesto nie do konca bo na reklamach zasypiam :)))

• Autor: crizz Data: 2012-03-09 13:09:08

zdecydowanie programy kulinarno - podróżnicze:

niecodzienne rarytasy - andrew zimmern,
    bez rezerwacji - anthony bourdain,
    globe cooker - fred chesneau,
    kudłacze na motorach, 

i także takie:

para w kuchni - agnieszka i marcin kregliccy,
    martha stewart,
    proste dania - nigel slater,
    dziki obiad łukasza łuczaja,
    i jeszcze jedna kobieta, niezwykle zmysłowa, ale nie pamiętam kto (ona tnie szczypiorek nożyczkami);

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 13:59:52

Dziki Obiad Łukasza Łuczaja nie podoba mi się ze względu na prowadzącego... jakoś tak nie mogę się do niego przekonać.

• Autor: crizz Data: 2012-03-09 14:22:10

rozumiem.. jest chłopak trochę spięty, ale ma dużą wiedzę i nieziemskie pomysły..

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 18:52:49

Ta kobieta to pewnie Nigella.

CRIZZ, a robiłeś już coś z programu DZIKI OBIAD ?

• Autor: crizz Data: 2012-03-09 21:17:26

pewnie że nie robiłem.. nie znam się na takich roślinkach.. nazbieram czegoś a potem będę czekał kilka miesięcy do lekarza?

• Autor: crizz Data: 2012-03-09 21:39:15

jeśli myślisz o Nigelli Lawson, to nie o nią chodzi.. na pewno.. Nigella jest atrakcyjna, lecz moim zdaniem nie jest zmysłowa.. zaznaczam: moim zdaniem..

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 21:46:08

O masz..... to teraz mnie ciekawość zżera o kim mówisz......

• Autor: crizz Data: 2012-03-09 21:48:58

gdybym wiedział, to napisałbym to wcześniej.. zrobię to i znajdę ją..

• Autor: crizz Data: 2012-03-09 22:28:30

znalazłem.. jest Angielką nazywa się Sophie Dahl..

http://www.youtube.com/watch?v=1ak-FbXRAJ8&feature=related

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 22:39:51

Aaaaaaaaaa a wiesz nie pomyślałam o niej wogóle

Ale dziękuję za olśnienie

• Autor: crizz Data: 2012-03-09 22:52:55

cieszę się, że dzięki tobie ją znalazłem.. dzięki..

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 23:11:09

Oj tam oj tam.... ja Cię po prostu troszkę zmotywowałam do poszukiwań

• Autor: crizz Data: 2012-03-09 23:16:42

facet jak chce to wszystko znajdzie, ale bez motywacji ani rusz..

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 23:19:40

• Autor: agacia Data: 2012-03-09 13:42:39

Kiedyś namiętnie oglądałam Makłowicza, teraz Kuchenne rewolucje.Właściwie to nie mam za dużo czasu na TV, ale czasami jak mam czas trafię na jakiś fajny program na Kuchnia.tv.

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 14:00:49

Ja programy najczęściej ściągam z netu, wtedy w hurtowych ilościach i robię sobie takie maratony po kilka odcinków.

• Autor: agacia Data: 2012-03-09 15:18:15

O na to nie wpadłam:)Dobry pomysł.

• Autor: Scooby Data: 2012-03-09 16:46:09

Ja nieraz oglądałam kuchenne rewolucje,ale juz mi sie to przejadło.Oprócz tego programu nie ogladam zadnych kulinarnych,poniewaz mnie to nudzi.jak będę chciała coś zrobić to wejdę tu na WŻ i tez zrobie.

• Autor: kate5134 Data: 2012-03-09 18:35:12

Ja generalnie oglądam kanał kuchnia TV , jednak jeśli chcę zrobic ciasto lub potrawę to oczywiście korzystam z niezastąpionego WZ.

• Autor: vikunia Data: 2012-03-09 18:37:18

Wiele razy oglądając jakis program kulinarny widze jakąs fajna potrawe a poźniej przepis znajduję na WZ

• Autor: mariateresa Data: 2012-03-09 20:05:37

Vikuniu -  nie wiem jakimi programami dysponujesz,  ale na kanale  ZDF jest bardzo ciekawy program   Lanz Kocht -  bierze w nim udzial 5 - 6 bardzo popularnych kucharzy,  ( gwiazdy niemieckiej TV )  kazdy z nich gotuje swoje danie i nawzajem sie oceniaja.  Z gotowania na serio mozna zrobic cudowny program rozrywkowy.

Rowniez na ZDF  codziennie o 14:15 jest  Kuchen Schlacht  ( bardzo lubie )  -  i zaraz po nim - o 15:05  zaczyna sie  Topfgeldjager  -  tu juz jest gra o duze pieniadze i w kolejnych programach odpada jedna z gotujacych par.    Oceniani sa bardzo surowo. 

Natomiast na kanale VOX co 2 tygodnie jest 2 godzinny program Koch  Arena.   To juz jest  "rewia " .

Naprawde mozna bardzo duzo odpatrzec bo samo gotowanie ladnie jest pokazane -  i milo popatrzec  nawet bez bieglej  znajomosci niemieckiego.   Ja nie mieszkam w Niemczech  i rozumiem ..... "tak sobie",  ale ogladam z przyjemnoscia.      Pozdrawiam !.

• Autor: vikunia Data: 2012-03-10 10:40:05

Niestety nie mam tych programow a z niemieckiego to tylko pare slow rozumiem:)

• Autor: panda25 Data: 2012-03-09 20:35:16

Ja podobnie, ja po prostu uwielbiam patrzeć jak ktoś gotuje, jak mówi o tym.

Czasami robiłam potrawy z programów Ewy Wachowicz. Ale najczęściej moją inspiracją jesteście Wy Żarłoczki

• Autor: Beata z Kujaw Data: 2012-03-09 20:06:24

Jezeli juz ogladam to BBC lifestyle i BBC entertament i , Zapraszam do stolu, ,Kuchenne koszmary, i na TVN od czasu do czasu Gessler w , Kuchennych rewolucjach , i tyle , a  kiedys Maklowicza i jego cudowny niebianski barszcz ukrainski , ktory do dzisiaj probuje gotowac i jest wspanialy , zachwyca wszystkich nawet  tesciowa hihi

• Autor: emeska1974 Data: 2012-03-09 19:37:48

Kuchenne rewolucje się popsuły to fakt ale oglądam. Ugotowani też program naciagany sztuczny- kiedys oglądałam Pascala.

• Autor: Fiddle Data: 2012-03-10 13:00:26

oglądam:

-Ewę Wachowicz,

- Okrasę,

- Makłowicza,

- Kuchenne Rewolucje.

Czyli nic nowego :)

• Autor: kasiula007 Data: 2015-03-30 11:29:25

też lubię kuchenne rewolucję i Makłowicza. Nie lubię "najdzelli". A teraz na Polsacie jest Hells Kitchen. A po nim emitują "Tajemniczy Składnik" z Joanną Koroniewską.

• Autor: dakota26 Data: 2015-04-01 07:17:17

Ja też go oglądam. Joannę lubiłam już z M jak Miłość, a teraz prowadzi program z najlepszymi kucharzami. Fajna sprawa, wiele ciekawostek do wykorzystania w domu można się dowiedzieć, jak zrobić domowy makaron itp. 

• Autor: Basialis Data: 2015-03-30 22:58:17

Niestety nie mam mozliwosci tych programow ogladac.......szkoda ! Ogladam niemieckie, angielskie,ale to nie moja bajka.

• Autor: pwyso Data: 2015-03-30 23:27:48

Basia nic nie tracisz, większość i tak jest robiona na licencji wiec nawet często wystój jest taki sam ... moim zdaniem większość jest wyreżyserowana i ustawiona pod publikę - hitem było przyrządzenie w godzinę i wprawienie w zachwyt całego jury poniekąd znającego się na kuchni, surowego mięsa z jelenia ... no i zaczynają się pielgrzymki uczestników z programu do programu byle by zaistnieć ...

Ja czasem oglądam, ale wolę poczytać książkę kucharską

• Autor: iwciaG Data: 2015-03-31 07:55:47

...się absolutnie z Twoją opinią zgadzam...

• Autor: Basialis Data: 2015-03-31 10:55:17

Dzieki za oswiecenie..................a ja juz myslalam, ze tak duzo mnie omija.

• Autor: heiworth Data: 2015-03-31 11:36:07

Można oglądać powtórki na Ipli lub Tvn Player gdybyś chciała zerknąć :)

• Autor: Basialis Data: 2015-03-31 13:04:06

Dziekuje.

• Autor: Bahati Data: 2015-04-01 07:45:35

Chyba nie dzialaja poza granicami Polski. Osobiscie zakladam opaske na oko, papuge zarzucam na ramie, krzykne "ahoj!" i znajduje w innych miejscach KR, bo lubie. Z innych uwielbiam Man vrs Food , zawsze mam ochote pozniej na dobre miecho. :D

• Autor: Basialis Data: 2015-04-01 08:56:02

Masz racje............jakas paranoja, nic nie dziala.Ipla, mozesz zapomniec, na TVn Player mozna cos ewentualnie popatrzec ale ochow i achow nie ma.Swietne sa niemieckie programy, ale to nie "nasze" smaki...........nie Nasza tradycja i Nasze smaki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu