szukam glazury na babeczki już mówię o co chodzi: w sklepach są babeczki z owocami a na nich taka przezroczysta biała... czy to jest glazura?? i tego właśnie przepisu szukam...
Nazywa się Tortenguss. Można kupić w sklepach z niemiecką żywnością. https://www.google.pl/search?q=tortenguss&hl=pl&lr=&client=firefox-a&hs=Onq&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VA9dT-LsH4XAswbU6uXkAQ&sqi=2&ved=0CCUQsAQ&biw=1280&bih=630
Dzięki :))
A jeszcze mam pytanko: A jak to się robi: to jest proszek i miesza się z wodą??
pytalam kiedys niebieska rozyczke o pieknie blyszczace sie babeczki (ma w swoich zbiorach taki przepis). Jesli dobrze pamietam napisala ze to cytryna z miodem,Wyprobowalam, niestety "babki"moje nie blyszczaly. Mysle ze to jakas tezejaca galaretka. MOze jeszcze keidys sprobuje polakierowac jakis moj drobiazg
Galaretka obsycha i nie nadaje się do "lakierowania"
Można zrobić też z agaru którego używają cukiernicy. Tortenguss jest jednak zdecydowanie najprostszy do zrobienia. Najlepiej użyć soku z ananasów ( z puszki) jest kwaskowy i wystarczająco słodki, a przy tym klarowny, chociaż ja i tak go przecedzam.
Ja przeważnie robię babeczki z kremem, owocami i kosteczkami pokrojonej galaretki. Wierzch ( zwłaszcza owoce, żeby nie obeschły) polewam lekko tężejącą galaretką - cienką warstewką i wcale nie jest twarda a ładnie się błyszczy. Drugi sposób ozdabiania- lekko "piszę" esy floresy po wierzchu gotowym sosem dr. Oetker . Tak się nazywa : sos dr. Oetker. Jest w różnych smakach, ja najbardziej lubię o smaku ajerkoniaku.
Owszem można polać teżejącą galaretką, jednak kiedy babeczki dłużej postoją to niestety właśnie ta cieniutka warstwa robi się gumowata. Jest cienka i szybciej wysycha. Zauważ, że gruba warstwa na torcie gumowata nie jest. Tortenguss, czy agar gotowany na soku powoduje, że owoce nie obsychają, nawet wtedy gdy postoją kilka godzin w lodówce. Przy tym owoce wyglądają niezwykle apetycznie.
szukam glazury na babeczki już mówię o co chodzi: w sklepach są babeczki z owocami a na nich taka przezroczysta biała... czy to jest glazura?? i tego właśnie przepisu szukam...
Tez mnie to zawsze interesowalo i doszlam do wniosku (choc moze sie myle), ze jest to po prostu cienka warstwa galaretki.
Glazura morelowa. Przepis wg Olusi 1
Nazywa się Tortenguss. Można kupić w sklepach z niemiecką żywnością.
https://www.google.pl/search?q=tortenguss&hl=pl&lr=&client=firefox-a&hs=Onq&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VA9dT-LsH4XAswbU6uXkAQ&sqi=2&ved=0CCUQsAQ&biw=1280&bih=630
Dzięki, sama się kiedyś nad tym zastanawiałam! :-)
Nazywa się Tortenguss. Można kupić w sklepach z niemiecką
żywnością. https://www.google.pl/search?q=tortenguss&hl=pl&lr=&client=firefox-a&hs=Onq&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VA9dT-LsH4XAswbU6uXkAQ&sqi=2&ved=0CCUQsAQ&biw=1280&bih=630
Dzięki :))
A jeszcze mam pytanko: A jak to się robi: to jest proszek i miesza się z wodą??
pytalam kiedys niebieska rozyczke o pieknie blyszczace sie babeczki (ma w swoich zbiorach taki przepis). Jesli dobrze pamietam napisala ze to cytryna z miodem,Wyprobowalam, niestety "babki"moje nie blyszczaly. Mysle ze to jakas tezejaca galaretka. MOze jeszcze keidys sprobuje polakierowac jakis moj drobiazg
Galaretka obsycha i nie nadaje się do "lakierowania"
Można zrobić też z agaru którego używają cukiernicy. Tortenguss jest jednak zdecydowanie najprostszy do zrobienia. Najlepiej użyć soku z ananasów ( z puszki) jest kwaskowy i wystarczająco słodki, a przy tym klarowny, chociaż ja i tak go przecedzam.
Ja przeważnie robię babeczki z kremem, owocami i kosteczkami pokrojonej galaretki. Wierzch ( zwłaszcza owoce, żeby nie obeschły) polewam lekko tężejącą galaretką - cienką warstewką i wcale nie jest twarda a ładnie się błyszczy. Drugi sposób ozdabiania- lekko "piszę" esy floresy po wierzchu gotowym sosem dr. Oetker . Tak się nazywa : sos dr. Oetker. Jest w różnych smakach, ja najbardziej lubię o smaku ajerkoniaku.
Owszem można polać teżejącą galaretką, jednak kiedy babeczki dłużej postoją to niestety właśnie ta cieniutka warstwa robi się gumowata. Jest cienka i szybciej wysycha. Zauważ, że gruba warstwa na torcie gumowata nie jest. Tortenguss, czy agar gotowany na soku powoduje, że owoce nie obsychają, nawet wtedy gdy postoją kilka godzin w lodówce. Przy tym owoce wyglądają niezwykle apetycznie.
juz kupiłam w kauflandzie :) jeszcze raz dzięki za porady
A co właściwie kupiłaś w kauflandzie?