Forum

Kuchenne porady

glazura na babeczki z owocami

  • Autor: sylwiaa27 Data: 2012-03-11 12:25:39

    szukam glazury na babeczki już mówię o co chodzi:  w sklepach są babeczki z owocami a na nich taka przezroczysta biała... czy to jest glazura?? i tego właśnie przepisu szukam...

  • Autor: ewula Data: 2012-03-11 21:12:37

    Tez mnie to zawsze interesowalo i doszlam do wniosku (choc moze sie myle), ze jest to po prostu cienka  warstwa galaretki.

  • Autor: danand140 Data: 2012-03-11 21:26:52

    Glazura morelowa. Przepis wg Olusi 1

  • Autor: agulinia Data: 2012-03-11 22:06:01

    Dzięki, sama się kiedyś nad tym zastanawiałam! :-)

  • Autor: sylwiaa27 Data: 2012-03-12 21:41:13

    Nazywa się Tortenguss. Można kupić w sklepach z niemiecką
    żywnością. https://www.google.pl/search?q=tortenguss&hl=pl&lr=&client=firefox-a&hs=Onq&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VA9dT-LsH4XAswbU6uXkAQ&sqi=2&ved=0CCUQsAQ&biw=1280&bih=630

    Dzięki :))

    A jeszcze mam pytanko: A jak to się robi: to jest proszek i miesza się z wodą??

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-03-12 03:34:07

    pytalam kiedys niebieska rozyczke o pieknie blyszczace sie babeczki (ma w swoich zbiorach taki przepis). Jesli dobrze pamietam napisala ze to cytryna z miodem,Wyprobowalam, niestety "babki"moje nie blyszczaly. Mysle ze to jakas tezejaca galaretka. MOze jeszcze keidys sprobuje polakierowac jakis moj drobiazg

  • Autor: Alll Data: 2012-03-12 08:50:26

    Galaretka obsycha i nie nadaje się do "lakierowania"

    Można zrobić też z agaru którego używają cukiernicy. Tortenguss jest jednak zdecydowanie najprostszy do zrobienia. Najlepiej użyć soku z ananasów ( z puszki)  jest kwaskowy i wystarczająco słodki, a przy tym klarowny, chociaż ja i tak go przecedzam.

  • Autor: kate5134 Data: 2012-03-12 11:13:00

    Ja przeważnie robię babeczki z kremem, owocami i kosteczkami pokrojonej galaretki. Wierzch ( zwłaszcza owoce, żeby nie obeschły) polewam lekko tężejącą galaretką - cienką warstewką i wcale nie jest twarda a ładnie się błyszczy. Drugi sposób ozdabiania- lekko "piszę" esy floresy po wierzchu gotowym sosem dr. Oetker . Tak się nazywa : sos dr. Oetker. Jest w różnych smakach, ja najbardziej lubię o smaku ajerkoniaku.

  • Autor: Alll Data: 2012-03-12 12:38:00

    Owszem można polać teżejącą galaretką, jednak kiedy babeczki dłużej postoją to niestety właśnie ta cieniutka warstwa  robi się gumowata. Jest cienka i szybciej wysycha. Zauważ, że gruba warstwa na torcie gumowata nie jest. Tortenguss, czy agar gotowany na soku powoduje, że owoce nie obsychają, nawet wtedy gdy postoją kilka godzin w lodówce. Przy tym owoce wyglądają niezwykle apetycznie.

  • Autor: sylwiaa27 Data: 2012-03-21 20:21:36

    juz kupiłam w kauflandzie :) jeszcze raz dzięki za porady

  • Autor: kate5134 Data: 2012-03-22 08:34:47

    A co właściwie kupiłaś w kauflandzie?

Przejdź do pełnej wersji serwisu