Witam. Prosze o podpowiedz: poncz do tortu - mam wisnie, syrop wisniowy i spirytus, jakie robicie proporcje zeby w torcie był wyczuwalny smak alkoholu???
Syrop wiśniowy + alkohol przebarwia biszkopt żółty na niepetyczne fiolet .. chyba ,ze czekoladowy biszkopt .. prroporcje .. ja tam samym spirytusem z odrobiną wody ew, soku cytrynowego pokropiłabym blaty biszkopta .. Zawsze robie na wyczucie i .. trafiam w swój smak , bardzo lubie wilgotne ciasta z posmakiem %% ... ::))
Biszkopt ma byc czekoladowy. Właśnie chce zeby tez mi wyszedł taki wilgotny i z posmakiem %;)) Myślałam,ze moze 2-3 łyzki spirytusu w całej szklance syropu wiśniowego ale to chyba bedzie za mało procentowe;)
Zdecydowanie za mało .... Torcik powinien byc '' charakteryny '' a nie jakaś maślana mamłyga .. .. ::) Polej pół szklanicy i reszte syropem uzupełnij ..ale czy to takie duży tory ,ze potrzebujesz szklanke ponczu ??
Moze 3/4 szkl . wystraczy i kropisz tak jak z wyczuciem ... gdzieś niegdzieś sucha plamka nie pozostanie ..
Tortwnica -srednica 28cm. Więc szklanka za duzo chyba. A namaczac bezposrednio spirytusem nierozcienczonym i osobno troszke sokiem pociapac?? Bedzie ok?
Zrób poncz z 1/2 szkl . Połowa niech bedzie czysty spirytusik a reszta soczek ... Na chybił trafił .. komuś spirtyusio może dziurke w jezyku wypalić ... hihiihi . Zrób poncz w połowie szklanki , podziel sprawiedliwie 1/4 szkl. %% i 1/4 soku wiśniowego ....bedzie ok ..
A powiedz jaki krem do tego szykujesz maślany na parze ? , budyniowy czy bita smietana ...Do wszystkich na bazie masła czy budyniu dodaje zawsze pare kropel %% ..
Bardzo dziekuje za podpowiedz i na pewno skorzystam!!:)
Jesli chodzi o krem to wlasnie nie wiem: albo budyniowy z masłem i rozpuszczona czekolada...
Ale chce wypróbowac cos nowego : 25 dkg dobrego masła, 3 również dobre jajka, 20 dkg cukru, wanilię (cukier waniliowy też może być), 5 dkg sprawdzonego kakao, 1/8 l mleka, kieliszek wódki lub spirytusu
Najpierw trzeba zmieszać kakao z mlekiem, zagotować, mieszając, aż powstanie gęsta masa bez grudek;
Jaja z cukrem ubijamy na parze (ja po prostu wstawiam garnek do drugiego z gorącą wodą). To ubijanie trwa dość długo, gdyż masa musi stać się puszysta, wyraźnie przybrać na objętości. Potem wstawiamy garnek do zimnej wody i ubijamy dalej, ale masa wystygnie. Wtedy zdecydowanie staje się jeszcze gęstsza.
Kolejna faza to utarcie masła, które nie powinno być zbyt miekkie. Do masła powoli dodaje się masę jajeczną ucierając mikserem na małych obrotach. Pod koniec należy dodać cukier waniliowy i alkohol - autor taara.
Witam. Prosze o podpowiedz: poncz do tortu - mam wisnie, syrop wisniowy i spirytus, jakie robicie proporcje zeby w torcie był wyczuwalny smak alkoholu???
Syrop wiśniowy + alkohol przebarwia biszkopt żółty na niepetyczne fiolet .. chyba ,ze czekoladowy biszkopt .. prroporcje .. ja tam samym spirytusem z odrobiną wody ew, soku cytrynowego pokropiłabym blaty biszkopta .. Zawsze robie na wyczucie i .. trafiam w swój smak , bardzo lubie wilgotne ciasta z posmakiem %% ... ::))
Biszkopt ma byc czekoladowy. Właśnie chce zeby tez mi wyszedł taki wilgotny i z posmakiem %;)) Myślałam,ze moze 2-3 łyzki spirytusu w całej szklance syropu wiśniowego ale to chyba bedzie za mało procentowe;)
Zdecydowanie za mało .... Torcik powinien byc '' charakteryny '' a nie jakaś maślana mamłyga .. .. ::) Polej pół szklanicy i reszte syropem uzupełnij ..ale czy to takie duży tory ,ze potrzebujesz szklanke ponczu ??
Moze 3/4 szkl . wystraczy i kropisz tak jak z wyczuciem ... gdzieś niegdzieś sucha plamka nie pozostanie ..
Tortwnica -srednica 28cm. Więc szklanka za duzo chyba. A namaczac bezposrednio spirytusem nierozcienczonym i osobno troszke sokiem pociapac?? Bedzie ok?
Zrób poncz z 1/2 szkl . Połowa niech bedzie czysty spirytusik a reszta soczek ... Na chybił trafił .. komuś spirtyusio może dziurke w jezyku wypalić ... hihiihi . Zrób poncz w połowie szklanki , podziel sprawiedliwie 1/4 szkl. %% i 1/4 soku wiśniowego ....bedzie ok ..
A powiedz jaki krem do tego szykujesz maślany na parze ? , budyniowy czy bita smietana ...Do wszystkich na bazie masła czy budyniu dodaje zawsze pare kropel %% ..
Bardzo dziekuje za podpowiedz i na pewno skorzystam!!:)
Jesli chodzi o krem to wlasnie nie wiem: albo budyniowy z masłem i rozpuszczona czekolada...
Ale chce wypróbowac cos nowego : 25 dkg dobrego masła, 3 również dobre jajka, 20 dkg cukru, wanilię (cukier waniliowy też może być), 5 dkg sprawdzonego kakao, 1/8 l mleka, kieliszek wódki lub spirytusu
Najpierw trzeba zmieszać kakao z mlekiem, zagotować, mieszając, aż powstanie gęsta masa bez grudek;
Jaja z cukrem ubijamy na parze (ja po prostu wstawiam garnek do drugiego z gorącą wodą). To ubijanie trwa dość długo, gdyż masa musi stać się puszysta, wyraźnie przybrać na objętości. Potem wstawiamy garnek do zimnej wody i ubijamy dalej, ale masa wystygnie. Wtedy zdecydowanie staje się jeszcze gęstsza.
Kolejna faza to utarcie masła, które nie powinno być zbyt miekkie. Do masła powoli dodaje się masę jajeczną ucierając mikserem na małych obrotach. Pod koniec należy dodać cukier waniliowy i alkohol - autor taara.
Nie lej spirytusu do ponczu. Skrop syropem z wiśni a spirytusu, to zależy od grubości i wielkości biszkoptu.
Na 24 cm blat dwie łyżki podkreślą smak wiśni ale nie będzie wyczuwalny. Trzy będzie lekko wyczuwalny.
Ja daję 3 łyżki spirytusu na 1 szklanke gotowego ponczu.
również tak daje... chociaz mało robie bo mojej mamie lepiej wychodzą torty.. ;pp