Forum

Gawędy o jedzeniu

jakie proporcje na poncz

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-03-11 19:46:11

    Witam. Prosze o podpowiedz: poncz do tortu - mam wisnie, syrop wisniowy i spirytus, jakie robicie proporcje zeby w torcie był wyczuwalny smak alkoholu???

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-11 21:11:01

    Syrop wiśniowy + alkohol przebarwia biszkopt żółty na niepetyczne fiolet .. chyba ,ze czekoladowy biszkopt .. prroporcje .. ja tam samym spirytusem z odrobiną wody ew, soku cytrynowego pokropiłabym blaty biszkopta .. Zawsze robie na wyczucie i .. trafiam w swój smak , bardzo lubie wilgotne ciasta z posmakiem %% ... ::))

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-03-11 21:14:18

    Biszkopt ma byc czekoladowy. Właśnie chce zeby tez mi wyszedł taki wilgotny i z posmakiem %;)) Myślałam,ze moze 2-3 łyzki spirytusu w całej szklance syropu wiśniowego ale to chyba bedzie za mało procentowe;)

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-11 21:19:43

    Zdecydowanie za mało .... Torcik powinien byc '' charakteryny '' a nie jakaś maślana mamłyga .. .. ::) Polej pół szklanicy i reszte syropem uzupełnij ..ale czy to takie duży tory ,ze potrzebujesz szklanke ponczu ??

    Moze 3/4 szkl . wystraczy i kropisz tak jak z wyczuciem ... gdzieś niegdzieś sucha plamka nie pozostanie ..

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-03-11 21:27:44

    Tortwnica -srednica 28cm. Więc szklanka za duzo chyba. A namaczac bezposrednio spirytusem nierozcienczonym i osobno troszke sokiem  pociapac?? Bedzie ok?

  • Autor: megi65 Data: 2012-03-11 21:34:31

    Zrób poncz z 1/2 szkl . Połowa niech bedzie czysty spirytusik a reszta soczek ... Na chybił trafił .. komuś spirtyusio może dziurke w jezyku wypalić ... hihiihi . Zrób poncz w połowie szklanki , podziel sprawiedliwie 1/4 szkl. %% i 1/4 soku wiśniowego ....bedzie ok ..

    A powiedz jaki krem do tego szykujesz maślany na parze ? , budyniowy czy bita smietana ...Do wszystkich na bazie  masła czy budyniu dodaje zawsze pare kropel %% ..

     

     

     

     

  • Autor: agulka8204 Data: 2012-03-11 21:40:37

    Bardzo dziekuje za podpowiedz i na pewno skorzystam!!:)

    Jesli chodzi o krem to wlasnie nie wiem: albo budyniowy z masłem i rozpuszczona czekolada...

    Ale chce wypróbowac cos nowego :  25 dkg dobrego masła, 3 również dobre jajka, 20 dkg cukru, wanilię (cukier waniliowy też może być), 5 dkg sprawdzonego kakao, 1/8 l mleka, kieliszek wódki lub spirytusu

    Najpierw trzeba zmieszać kakao z mlekiem, zagotować, mieszając, aż powstanie gęsta masa bez grudek;

    Jaja z cukrem ubijamy na parze (ja po prostu wstawiam garnek do drugiego z gorącą wodą). To ubijanie trwa dość długo, gdyż masa musi stać się puszysta, wyraźnie przybrać na objętości. Potem wstawiamy garnek do zimnej wody i ubijamy dalej, ale masa wystygnie. Wtedy zdecydowanie staje się jeszcze gęstsza.

    Kolejna faza to utarcie masła, które nie powinno być zbyt miekkie. Do masła powoli dodaje się masę jajeczną ucierając mikserem na małych obrotach. Pod koniec należy dodać cukier waniliowy i alkohol - autor taara.

     

  • Autor: Alll Data: 2012-03-11 21:41:42

    Nie lej spirytusu do ponczu. Skrop syropem z wiśni a spirytusu, to zależy od grubości i wielkości biszkoptu.

    Na 24 cm blat dwie łyżki podkreślą smak wiśni ale nie będzie wyczuwalny. Trzy będzie lekko wyczuwalny.

  • Autor: kate5134 Data: 2012-03-12 10:47:01

    Ja daję 3 łyżki spirytusu na 1 szklanke gotowego ponczu.

  • Autor: Martynka_cytrynka87 Data: 2012-03-12 14:05:39

    również tak daje... chociaz mało robie bo mojej mamie lepiej wychodzą torty.. ;pp

Przejdź do pełnej wersji serwisu