Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Co dalej z wygraną?

• Autor: matthia Data: 2012-03-15 13:19:36

Kochani bardzo poszę poradzcie - wiem,ze mozna na Was liczyć a mianowicie mam taki problem.

Spotkało nas niesłychane wręcz nieprawdopodobne szczęście - do tej pory myslelismy ,że takie rzeczy to tylko w filmach - mianowicie moja mama blisko dwa tygodnie temu w pobliskim markecie Real wygrała w konkursie auto. Do tej pory nie potrafimy w to do końca uwierzyć. Niestety pierwsza euforia mija dosc szybko gdyż trzeba zapłacic podatek od wygranej - co uczyniliśmy. Dzisiaj rejestrujemy samochód w wydziale komunikacji i... i co dale moi drodzy poradzcie?! Moi rodzice chcą jak najszybciej sprzedac samochód i wykupić swoje mieszkanie, dodam że nigdy nie mieli samochodu ani nawet nie posiadają prawa jazdy. Dowiedzielismy się,że nie możemy sprzedać samochodu w przeciągu 6 m-c od wygranej gdyz zapłacimy podatek. Czy jest jakas mozliwość wczesniejszej sprzedazy auta aby uniknąc zapłaty tego podatku / Czy umowa darowizny - np. na mnie rozwiazuje problem... Poradzcie Kochani może są jakies inne rozwiązania..? Za wszystkie sugestie, propozycje i porady bardzo dziekuję.

• Autor: as Data: 2012-03-15 13:26:42

Umowa darowizny nie pomoże bo Ty byś znowu nie mogła przez jakiś czas sprzedać samochodu, bo zapłaciła byś podatek. 6 mcy to nie jest długo. Najlepiej poczekać i wtedy sprzedać. Tylko kupca trzeba bedzie znaleźć. Tak mi się wydaje ale nie znam się na tym.

• Autor: matthia Data: 2012-03-15 13:50:02

Nie wiem jak to się ma w praktyce ale boimy się ,że auto straci dużo na wartości w przeciągu tego pół roku. dlatego pytam o inne mozliwosci - jesli wogóle istnieją :-) ale bardzo dziekuję za podpowiedz.

• Autor: lolopopa Data: 2012-03-15 13:57:07

:))) auto rocznik 2011 czy 2012?

jeśli nie będziecie użytkować, to dalej będzie nowe :)

• Autor: matthia Data: 2012-03-15 14:04:12

To jest Jeep Compass z 2011r.

• Autor: crisen Data: 2012-03-15 15:57:54

Owszem będzie nowe ale każdy samochód po wyjechaniu z salonu traci na wartości. Niestety.

Trzeba się więc liczyć z tym,iż nie weżnie się za niego tyle ile kosztuje a i o kupca może nie być łatwo. 

To są drogie samochody i nie schodzą jak ciepłe bułeczki.

• Autor: anqe Data: 2012-03-17 21:18:39

auto traci na wartości około 20-30% w momencie gdy wyjeżdża z salonu - i niestety trzeba się z tym liczyć, 6 m-cy obowiązuje we wszystkim - musisz też wiedzieć, że auta dziś nie sprzedają się jak ciepłe bułki więc nawet jak dzisiaj dasz ogłoszenie to nie znaczy ze sprzedasz jutro no chyba, że cena będzie atrakcyjna - czytaj niska

jeszcze jedna rada auto, które stoi mechanicznie mocno dostaje w tyłek 

• Autor: vikunia Data: 2012-03-15 13:53:22

Gratulacje dla Mamy:)  Trzeba przliczyć czy teraz zaplacic podatek czy też trzymać samochod 6 miesięcy bez garażownia. 

• Autor: matthia Data: 2012-03-15 14:03:12

Dziękuję za gratulacje :-) A czy ktokolwiek wie ile % takiego podatku trzeba zapłacić?

• Autor: matthia Data: 2012-03-15 14:24:34

Dziekuję ! bardzo fajny przykład :-)

Mój tata się śmieje, że nie miała mama problemów to wygrała samochód :-)

• Autor: kokarda Data: 2012-03-15 14:50:07

he he :) Gratulacje dla rodzicieli :) 

• Autor: as Data: 2012-03-15 14:34:27

W wielu konkursach od razu można nie przyjąć samochodu tylko jego równowartość pieniężną.

• Autor: matthia Data: 2012-03-15 14:46:27

Tutaj własnie nie było takiej możliwości - zaraz po wygranej dowiadywalismy się.

• Autor: dąbrówka Data: 2012-03-15 15:02:13

Może wy użytkujcie ten samochód (niech sobie będzie zarejstrowany póki co na mamę) a swój sprzedajcie :) Pieniądze za sprzedaż swojego samochodu możecie dać mamie i ew. spłacać w ratach róznicę do tego nowego.

• Autor: matthia Data: 2012-03-15 15:19:29

No to jest jakiś pomysł - na to nie wpadłam :-) Byłoby miło pojezdzic takim autkiem tylko my wiekszość czasu przebywamy w tej chwili za granicą kraju a nasze własne auto nie jest warte nawet połowy tego co to z wygranej :-)

Chciałabym by rodzicom się udało bezproblemowo go sprzedać i wykupić mieszkanie  - mieliby spokój i głowę wolną od kredytów na starsze lata. A jak oni bedą szczęsliwi to i ja będę przez to że oni są :-) 

• Autor: crisen Data: 2012-03-15 16:04:45

Gratulacje dla Rodziców. Piękne autko oglądnęłam na moto graka.

Życzę powodzenia w sprzedaży i pozdrawiam. 

• Autor: matthia Data: 2012-03-15 16:23:25

Dziekuję w imieniu rodziców - zdajemy sobie sprawę ,że auto może być ciężko sprzedać - no nie jest to typowy model z naszych polskich ulic, ale staramy się być dobrej myśli :-)

• Autor: panda25 Data: 2012-03-15 18:14:35

Samochód bardzo fajny, a może jakiś znajomy kupi?

Spiszą umowe kupna sprzedaży, a przerejestrują po tych 6 miesiącach na niego?

• Autor: caroline1983 Data: 2012-03-16 08:44:45

Jeśli kupujacy nie zapłaci podatku w skarbówce w ciągu 2 tygodni to moze mieć duze nieprzyjemności  (karne odsetki, kara, itp.), a skarbówka właśnie na tej podstawie ustali że samochód został sprzedany. Rejestracja nie ma tu nic do rzeczy. Umów z późniejsza datą tez nie radze podpisywac bo wiazaca jest data z umowy i ktos moze mieć wypadek, a Wy ponosicie wtedy konsekwencje, bo jesteście właścicielami, a nie osoba która go kupiła.

• Autor: matani Data: 2012-03-16 21:14:14

Podobno teraz ze względu na to, że tak ciężko sprzedać auto w Polsce, handlarze wywożą auta do Niemiec i tam sprzedają. Skoro jesteście poza Polską, to może tam uda się wam szybciej sprzedać?

• Autor: bahus Data: 2012-03-15 21:14:41

Podaj mi proszę na PW bliższe dane i cenę. Właśnie chcę kupić samochód i być może się dogadamy

Przejdź do pełnej wersji serwisu