Witajcie kochani, mam wielką prośbę, jeśli wyłapiecie plagiat, lub inną nieprawidłowość w przepisach, proszę o przesłanie linków na P.W. ułatwi nam to szybką interwencję, nie jestem w stanie spędzać 24 godz. na dobę na wż, i zanim dojdę do komentarzy upłynie sporo czasu, wywołuje się niepotrzebną dyskusję pod przepisami, więc jeśli to nie kłopot wysłać do mnie wiadomość, to ja bardzo proszę, bez Waszej pomocy jest trudno:)
no to teraz się zacznie dopiero ....łowcy wszelacy się dopiero uaktywnią...tylko po co? moim skromnym zdaniem jest to zupełnie niepotrzebne. bo to tak, jak z ustaleniem, czy pierw było jajko czy kura.....
A ja myślę, że Makusia ma rację. Pod przepisami jak zaczynają się kłótnie o plagiat, to trudno znaleźć odpowiedź na zadane pytania. A przecież komentarze w opiniach powinny być czytelne dla tych, którzy chcą zrobić daną potrawę.
A mnie to nawet nie przeszkadza chyba ze naprawde cos jest slowo w slowo "zerzniete" .Jak jest przepis dobry to go stosuje i chwale .niejeden przepis wziety z WZ juz przekazalam kolezankom i sobie chwala . cala sprawa polega na tym zeby przepis wyprobowac i powiedziec czy byl dobry czy nie nikt przeciez nie bierze za to kasy
Mnie też, uważam, że nawet jeżeli przepis modyfikujemy wypada wspomnieć źródło inspiracji. Jestem wzrokowcem i czesto zwracam uwagę na zdjęcia które wczesniej gdzieś widziałam, a wtedy ich szukam.
Ale strasznie trudno jest wyłapać czy to plagiat, czy nie. Przepisy nie róznią się aż tak bardzo . Do każdego przepisu można sie przyczepić że to plagiat. Bo np. potrawa w której jedna osoba napisze że trzeba dodać "szczypte soli" a druga napisze, że "pół łyżeczki soli" . To jest to plagiat czy nie?
Tak to bardzo nie ładnie podpisać się pod nie swoim zdjęciem czy przepisem,przecież przepis można podać dalej ale wspomnąć autora lub zródło pochodzenia np. Tygrysek s. Anastazji...........
Tak to bardzo nie ładnie podpisać się pod nie swoim zdjęciem czy przepisem,przecież przepis można podać dalej ale wspomnąć autora lub zródło pochodzenia np. Tygrysek s. Anastazji...........
To, że podasz źródło nie zmieni faktu, że przepis jest plagiatem.
Nie wolno zamieszczać przepisów przepisanych z książek, gazet, broszur, reklam itp Jest to niezgodne z prawem.
Kiedy zamierzam wstawić swój przepis, najpierw przeszukuję WŻ pod kątem podobieństwa. Jeśli znajduję kilkanaście przepisów o nazwie np. "Ciasto bounty" , czy coś podobnego, to nie wstawiam kolejnego, który będzie się różnił tylko tym, że składniki zamiast w gramach będą podane objętościowo, albo o łyżeczkę czegoś będzie więcej czy mniej. Dla mnie to jest niepotrzebne zaśmiecanie WŻ bo te przepisy różnią się często tylko drobnymi detalami, ale w takim przypadku nie są plagiatami. Nie bardzo więc rozumiem, dlaczego nie mogę wstawić np.przepisu z gazety, który znalazłam, wypróbowałam, uważam za świetny i chciałabym sie nim podzielić z szerszym gronem? Czy to będzie plagiat, jeśli podam źródło i autora przepisu? Przecież gazeta rozchodzi się w setkach tysięcy egzemplarzy, a nie każdy kto ma przepis musiał ją kupić. Wiele osób np. w pracy przepisuje sobie z jednej gazetki i też ma za darmo.
Witaj, możesz zamieścić taki przepis, jednak z prze-redagowanym tekstem, nie wolno przepisać słowo w słowo z gazety, książki czy innego źródła, bez zgody autora tego tekstu- bo to będzie plagiat. I nie jest to wymysł adminów czy moderatorów, takie jest prawo, i to nie podlega dyskusji:)
Masz tu przykład czego ja osobiście ,nigdy nie zaakceptuje .Chodzi o jawne zrzynanie nie tylko mojego ,jedynego przepisu na WŻ ale np przepisu na tort All :
Masz rację Alll, pasta do pieczywa to przepis Irenki łącznie ze zdjęciami z WŻ, wyraźnie widać znak wodny! http://wielkiezarcie.com/recipe19726.html Podobnie przepis Ave, którego już nie ma na WŻ, chyba, że ktoś ma w Ulubionych. Problem w tym, ze nie tak prosto zgłosić nadużycie, już była próba. Tu jest link, posty od 79 do 84.
Ilość reklam na stronie jest przegieta, ludzie przestają korzystać ze strony ponieważ strasznie denerwujące jest ciągłe ich wyłacznie !!! Jeżeli nic z tym nie zrobicie to bedzie coraz mniej osób was odwiedzających!!!
Czarnulko, jeśli administratorzy zrobią coś z reklamami to w ogóle nie będzie można odwiedzać strony bo przestanie istnieć. Z czegoś musi się utrzymywać. Chyba, że swoją wypowiedzią chciałaś zgłosić swoją kandydaturę na opłacanie serwera i domeny? :)
Ilość reklam na stronie jest przegieta, ludzie przestają korzystać ze strony ponieważ strasznie denerwujące jest ciągłe ich wyłacznie !!! Jeżeli nic z tym nie zrobicie to bedzie coraz mniej osób was odwiedzających!!!
Ja nie mam problemów z reklamami na WŻ :)i nigdy nie miałam ....no raz mi tylko taka cholera zjeżdzała ,że zalogować nawet się nie mogłam. Ale to już dawno było i o problemie zapomniałam .Wydaje mi się ( nie jestem do końca pewna ),że pomagają różne dodatki do przeglądarek.Ja je mam i nigdzie mi nic nie wyskakuje,przesłania itp
Jeśli chodzi o główny temat to uważam ,że jedyną metodą na kradzież przepisów jest masowe wpisywanie się naszych użytkowników w komentarzach :)
Przejście procedury zgłaszającej kradzież przepisu w "buszuje po kuchni" jak i na innych stronach , woła o pomste do nieba .
Witajcie kochani, mam wielką prośbę, jeśli wyłapiecie plagiat, lub inną nieprawidłowość w przepisach, proszę o przesłanie linków na P.W. ułatwi nam to szybką interwencję, nie jestem w stanie spędzać 24 godz. na dobę na wż, i zanim dojdę do komentarzy upłynie sporo czasu, wywołuje się niepotrzebną dyskusję pod przepisami, więc jeśli to nie kłopot wysłać do mnie wiadomość, to ja bardzo proszę, bez Waszej pomocy jest trudno:)
Z góry pięknie dziękuję
makusia
no to teraz się zacznie dopiero ....łowcy wszelacy się dopiero uaktywnią...tylko po co? moim skromnym zdaniem jest to zupełnie niepotrzebne. bo to tak, jak z ustaleniem, czy pierw było jajko czy kura.....
A ja myślę, że Makusia ma rację. Pod przepisami jak zaczynają się kłótnie o plagiat, to trudno znaleźć odpowiedź na zadane pytania. A przecież komentarze w opiniach powinny być czytelne dla tych, którzy chcą zrobić daną potrawę.
A mnie to nawet nie przeszkadza chyba ze naprawde cos jest slowo w slowo "zerzniete" .Jak jest przepis dobry to go stosuje i chwale .niejeden przepis wziety z WZ juz przekazalam kolezankom i sobie chwala . cala sprawa polega na tym zeby przepis wyprobowac i powiedziec czy byl dobry czy nie nikt przeciez nie bierze za to kasy
I ja się z tym zgadzam jest dużo przepisów na WŻ np. siostry Anastazji ale wydaje mi się że warto uczciwie podać link i autora oraz swoją opinię.
Ja sie tez z tym zgadzam ze trzeba podac autora od ktorego wzielo sie przepis ale wazne jest ze mozna zapoznac sie z tak wspanialymi przepisami
A mnie przeszkadza bardzo, jak ktoś bezczelnie wstawia przepis z innej strony z nie swoim zdjęciem i podaje jako swój.
Mnie też, uważam, że nawet jeżeli przepis modyfikujemy wypada wspomnieć źródło inspiracji. Jestem wzrokowcem i czesto zwracam uwagę na zdjęcia które wczesniej gdzieś widziałam, a wtedy ich szukam.
Ale strasznie trudno jest wyłapać czy to plagiat, czy nie. Przepisy nie róznią się aż tak bardzo . Do każdego przepisu można sie przyczepić że to plagiat. Bo np. potrawa w której jedna osoba napisze że trzeba dodać "szczypte soli" a druga napisze, że "pół łyżeczki soli" . To jest to plagiat czy nie?
Livia, moja prośba tyczy się osób które wyłapują plagiaty, i wpisują info pod przepisem- taki miałam cel zakładajac wątek.
Co do plagiatów, każdy z Was akceptuje regulamin, i powinien przed akceptacją się z nim zapoznać ....
Plagiaty są karalne, i zabronione, i bardzo łatwo rozpoznać czy to tylko podobny przepis czy kopia.
Tak to bardzo nie ładnie podpisać się pod nie swoim zdjęciem czy przepisem,przecież przepis można podać dalej ale wspomnąć autora lub zródło pochodzenia np. Tygrysek s. Anastazji...........
Tak to bardzo nie ładnie podpisać się pod nie swoim zdjęciem czy
przepisem,przecież przepis można podać dalej ale wspomnąć autora lub
zródło pochodzenia np. Tygrysek s. Anastazji...........
To, że podasz źródło nie zmieni faktu, że przepis jest plagiatem.
Nie wolno zamieszczać przepisów przepisanych z książek, gazet, broszur, reklam itp Jest to niezgodne z prawem.
Podpisuję się pod tym i proszę o to samo.
Nie ma nic gorszego jak strona zawalona cała masą plagiatów.
Kiedy zamierzam wstawić swój przepis, najpierw przeszukuję WŻ pod kątem podobieństwa. Jeśli znajduję kilkanaście przepisów o nazwie np. "Ciasto bounty" , czy coś podobnego, to nie wstawiam kolejnego, który będzie się różnił tylko tym, że składniki zamiast w gramach będą podane objętościowo, albo o łyżeczkę czegoś będzie więcej czy mniej. Dla mnie to jest niepotrzebne zaśmiecanie WŻ bo te przepisy różnią się często tylko drobnymi detalami, ale w takim przypadku nie są plagiatami. Nie bardzo więc rozumiem, dlaczego nie mogę wstawić np.przepisu z gazety, który znalazłam, wypróbowałam, uważam za świetny i chciałabym sie nim podzielić z szerszym gronem? Czy to będzie plagiat, jeśli podam źródło i autora przepisu? Przecież gazeta rozchodzi się w setkach tysięcy egzemplarzy, a nie każdy kto ma przepis musiał ją kupić. Wiele osób np. w pracy przepisuje sobie z jednej gazetki i też ma za darmo.
Witaj, możesz zamieścić taki przepis, jednak z prze-redagowanym tekstem, nie wolno przepisać słowo w słowo z gazety, książki czy innego źródła, bez zgody autora tego tekstu- bo to będzie plagiat. I nie jest to wymysł adminów czy moderatorów, takie jest prawo, i to nie podlega dyskusji:)
Bardzo dziękuję za odpowiedź, już wszystko jasne
Masz tu przykład czego ja osobiście ,nigdy nie zaakceptuje .Chodzi o jawne zrzynanie nie tylko mojego ,jedynego przepisu na WŻ ale np przepisu na tort All :
mój przepis : http://wielkiezarcie.com/recipe4729.html
jej przepis : http://buszujepokuchni.blogspot.com/2009/09/ogorki-w-zalewie-musztardowej-atwe-i.html
I taką działalność powinniśmy wyjątkowo ścigać.
Oj tak, ja ze swojej strony zgłoszę nadużycie, jeśli było by odwrotnie to inna sprawa. Zgłoś ten plagiat Wkn.
Myślę, że na tym blogu jest więcej kradzionych przepisów.
http://buszujepokuchni.blogspot.com/search/label/przystawki
Masz rację Alll, pasta do pieczywa to przepis Irenki łącznie ze zdjęciami z WŻ, wyraźnie widać znak wodny! http://wielkiezarcie.com/recipe19726.html Podobnie przepis Ave, którego już nie ma na WŻ, chyba, że ktoś ma w Ulubionych. Problem w tym, ze nie tak prosto zgłosić nadużycie, już była próba. Tu jest link, posty od 79 do 84.
Dopisano 12-05-29 23:29:34:
Znalazłam też przepis Dorotaxx
http://wielkiezarcie.com/recipe31012.html
Risotto to też przepis z WŻ - http://wielkiezarcie.com/recipe18710.html
Nieźle jeszcze nie są nawet jej te zdjęcia :/
Ilość reklam na stronie jest przegieta, ludzie przestają korzystać ze strony ponieważ strasznie denerwujące jest ciągłe ich wyłacznie !!! Jeżeli nic z tym nie zrobicie to bedzie coraz mniej osób was odwiedzających!!!
Czarnulko, jeśli administratorzy zrobią coś z reklamami to w ogóle nie będzie można odwiedzać strony bo przestanie istnieć. Z czegoś musi się utrzymywać. Chyba, że swoją wypowiedzią chciałaś zgłosić swoją kandydaturę na opłacanie serwera i domeny? :)
A może czarnulka chciała kogoś przestraszyć, te wykrzykniki na końcu zdań. Strach się bać.
Ilość reklam na stronie jest przegieta, ludzie przestają korzystać ze
strony ponieważ strasznie denerwujące jest ciągłe ich wyłacznie !!!
Jeżeli nic z tym nie zrobicie to bedzie coraz mniej osób was
odwiedzających!!!
Ja nie mam problemów z reklamami na WŻ :)i nigdy nie miałam ....no raz mi tylko taka cholera zjeżdzała ,że zalogować nawet się nie mogłam. Ale to już dawno było i o problemie zapomniałam .Wydaje mi się ( nie jestem do końca pewna ),że pomagają różne dodatki do przeglądarek.Ja je mam i nigdzie mi nic nie wyskakuje,przesłania itp
Jeśli chodzi o główny temat to uważam ,że jedyną metodą na kradzież przepisów jest masowe wpisywanie się naszych użytkowników w komentarzach :)
Przejście procedury zgłaszającej kradzież przepisu w "buszuje po kuchni" jak i na innych stronach , woła o pomste do nieba .