Mam mały problem...jak rozszyfrować oznaczenia takiej zwykłej " kręconej " ręcznie maszynki do mięsa...
....spotkałam się z takim tekstem....."Na tej aukcji licytujesz maszynkę o rozmiarze 8 . Zobacz inne nasze przedmioty gdzie znajdziesz maszynki do mięsa o numerach 10 , 32, 5 i 22.".....nie mama w tym doświadczenia, czy któryś numer świadczy o bardzo drobnym mieleniu?.....liczę na małą podpowiedź:))
numer to wielkość maszynki :) czyli zależy jak dużo chcesz mielić ja posiadam w domu piątke i jest nieduża taka bym powiedziała w sam raz jak dla mnie ,grubość mielenia zależy od oczek które się założy myśle że najlepiej wielkość sprawdzić w sklepie i potem dopiero zamawiać pozdrawiam :)
Posiadam maszynke do mielenia rozmiar 8 - nie jest zbyt duża. Moim zdaniem jest w sam raz jeśli mielisz nieduże ilości. Jeśli chcesz ją wykorzystywać np. przy świniobiciu to jest o wiele za mała. Ostatnio robiłam pasztet z 5 kg surowca - ponad godzinę kręcenia i myślałam że szlak mnie trafi, ale niestety wiekszej nie mam... Jeśli zamierzasz uzywać maszynki bardzo często to lepiej zainwestuj w elektryczną. Co do grubości mielenia to zależy ona od grubości oczek w sitkach. Mozna kupic takie o oczkach dość drobnych, ale także bardzo dużych.
W takim razie polecam 8. Ona nie jest duza, a 5 to już wogóle maleństwo. Nie wiem jak jest w Twoich stronach ale u mnie można takie maszynki kupic na bazarze. Tam mogłabyś w naturze obejrzec rozmiary.
Numer podany jako "rozmiar maszynki"oznacza średnicę sitka wyrażonego w centymetrach.W wyborze maszynki jest ważna zarówno jej siła,jak i przekrój sitka.Nie polecam "piątki".Mam" ósemkę" Zelmera (starą)i to jest wg.mne mninimum,nawet na domowy użytek.Kupiłam kilka lat temu "piątkę",niby takiej samej mocy,ale o mniejszym pzrekroju sitka i jest do d....
.....piszesz o maszynce ręcznie kręconej, przykrecanej do blatu?...a taka mnie interesuje.....czy elektrycznej?......bo trochę straciłam orientację...Zelmer kojarzy mi się z elaktrycznymi urządzeniamu...
O elektrycznej.Ta starsza,właśnie Zelmera,ma już ponad 20 lat i wiernie mi służy.Przykręcaną też mam,ale już dawno jej nie używałam.Po prostu z lenistwa.Jeśli chodzi o sitka i numerację maszynki,zasada jest ta sama.W przykrecanych też numer oznacza wielkość sitka (nie oczek).Również wieksza jest wg mnie lepsza.Szybciej nią skręcisz mięso.
O elektrycznej.Ta starsza,właśnie Zelmera,ma już ponad 20 lat i wiernie mi służy.Przykręcaną też mam,ale już dawno jej nie używałam.Po prostu z lenistwa.Jeśli chodzi o sitka i numerację maszynki,zasada jest ta sama.W przykrecanych też numer oznacza wielkość sitka (nie oczek).Również wieksza jest wg mnie lepsza.Szybciej nią skręcisz mięso.
Spieszyłam się rano,wiec dopisuję-"przykrecana "maszynka to oczywiscie w tym przypadku na korbkę,bez silnika.
numer to wielkość maszynki :) czyli zależy jak dużo chcesz mielić ja posiadam w domu piątke i jest nieduża taka bym powiedziała w sam raz jak dla mnie ,grubość mielenia zależy od oczek które się założy myśle że najlepiej wielkość sprawdzić w sklepie i potem dopiero zamawiać pozdrawiam :)
..dziękuję Ci bardzo!....
Posiadam maszynke do mielenia rozmiar 8 - nie jest zbyt duża. Moim zdaniem jest w sam raz jeśli mielisz nieduże ilości. Jeśli chcesz ją wykorzystywać np. przy świniobiciu to jest o wiele za mała. Ostatnio robiłam pasztet z 5 kg surowca - ponad godzinę kręcenia i myślałam że szlak mnie trafi, ale niestety wiekszej nie mam... Jeśli zamierzasz uzywać maszynki bardzo często to lepiej zainwestuj w elektryczną. Co do grubości mielenia to zależy ona od grubości oczek w sitkach. Mozna kupic takie o oczkach dość drobnych, ale także bardzo dużych.
...dziękuję Ci za te trafne uwagi!........maszynka jest mi potrzebna od czasu do czasu........więc chyba taka 5, 8 bedzie w sama raz.....pozdrawiam!
W takim razie polecam 8. Ona nie jest duza, a 5 to już wogóle maleństwo. Nie wiem jak jest w Twoich stronach ale u mnie można takie maszynki kupic na bazarze. Tam mogłabyś w naturze obejrzec rozmiary.
Wg mnie te maszynki różnią sie tylko mocą, akcesoria są podobne
Numer podany jako "rozmiar maszynki"oznacza średnicę sitka wyrażonego w centymetrach.W wyborze maszynki jest ważna zarówno jej siła,jak i przekrój sitka.Nie polecam "piątki".Mam" ósemkę" Zelmera (starą)i to jest wg.mne mninimum,nawet na domowy użytek.Kupiłam kilka lat temu "piątkę",niby takiej samej mocy,ale o mniejszym pzrekroju sitka i jest do d....
.....piszesz o maszynce ręcznie kręconej, przykrecanej do blatu?...a taka mnie interesuje.....czy elektrycznej?......bo trochę straciłam orientację...Zelmer kojarzy mi się z elaktrycznymi urządzeniamu...
O elektrycznej.Ta starsza,właśnie Zelmera,ma już ponad 20 lat i wiernie mi służy.Przykręcaną też mam,ale już dawno jej nie używałam.Po prostu z lenistwa.Jeśli chodzi o sitka i numerację maszynki,zasada jest ta sama.W przykrecanych też numer oznacza wielkość sitka (nie oczek).Również wieksza jest wg mnie lepsza.Szybciej nią skręcisz mięso.
O elektrycznej.Ta starsza,właśnie Zelmera,ma już ponad 20 lat i wiernie mi
Spieszyłam się rano,wiec dopisuję-"przykrecana "maszynka to oczywiscie w tym przypadku na korbkę,bez silnika.służy.Przykręcaną też mam,ale już dawno jej nie używałam.Po prostu z
lenistwa.Jeśli chodzi o sitka i numerację maszynki,zasada jest ta sama.W
przykrecanych też numer oznacza wielkość sitka (nie oczek).Również
wieksza jest wg mnie lepsza.Szybciej nią skręcisz mięso.