Forum

Kuchenne porady

mrożony twaróg

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-03-23 12:53:48

     Mam dostep do świezego mleka i sama robie ser. Ostatnio przypadkiem zamarzł mi w lodówce (w dolnych rejonach lodówki zdarza sie że mi cos zamarznie). Zrobiłam go po rozmrozeniu ze smietaną i nie zauwazyłam zadnej różnicy w smaku czy konsystencji.  Czy taki mrozony twaróg nadaje sie do sernika? Tutaj nie jestem pewna bo co innego serek na kanapki, a co innego do ciasta. Moze ktoś mi doradzi?

  • Autor: Zapatero Data: 2012-03-23 13:11:57

    Możesz spokojnie wykorzystać taki twaróg do wypieków. Musi być tylko dobrze rozmrożony i ewentualnie pozbawiony odrobiny wody (bo zawsze przy rozmrażaniu produktów ciut jej zostanie)

    Sernik niczym nie różni się od tego, do przyrządzenia którego użyto świeżego sera :) Sprawdzone organoleptycznie

  • Autor: kokarda Data: 2012-03-23 13:49:48

    Potwierdzam :) 

  • Autor: olenka_chicago Data: 2012-03-23 16:35:34

    Mrozony ser nadaje sie do sernika robilam i byly swietny ale najczesciej uzywam mrozonego sera do pierogow.

  • Autor: zgudka1 Data: 2012-04-05 11:03:20

    Mrozony ser nadaje sie do sernika robilam i byly swietny ale najczesciej
    uzywam mrozonego sera do pierogow.


    Serniki są super ale do pierogów nie koniecznie :)

  • Autor: rybka_M Data: 2012-03-23 16:59:21

    ja na sernik specjalnie kupuję od sąsiadki mrożony twaróg (taki prawdziwy wiejski), bo po rozmrożeniu nie trzeba go mielić :), a sernik wychodzi przepyszny

  • Autor: nadia Data: 2012-03-23 19:13:04

    Jak to nie trzeba mielic? To jak zamroze zwykly bialy ser ze sklepu a potem odmroze to nie bede musiala go mielic? Brzmi interesujaco

  • Autor: rybka_M Data: 2012-04-04 20:03:52

    Jak to nie trzeba mielic? To jak zamroze zwykly bialy ser ze sklepu a potem
    odmroze to nie bede musiala go mielic? Brzmi interesujaco 

    nie wiem jak to jest z twarogiem ze sklepu, bo zawszę kupuję tłusty wiejski twaróg i po rozmrożeniu poprostu miksuję go z resztą składników

  • Autor: Czeslaw Data: 2012-04-04 02:15:20

    Potwierdzam. Nie trzeba mielić. Ale twaróg trzeba trzymać w zamrażarce przez kilka dni conajmniej.

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-03-23 19:27:50

    Dziękuje wszystkim za informacje. W takim razie idę mrozić ser :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-03-23 20:46:44

    Czy masz lodówke firmy Siemens ?

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-03-23 21:57:36

    Bosch, tylko pokretło od regulacji jest tak ciekawie umieszczone że przy wkładaniu i wyjmowaniu produktów często samo sie przestawia i zwykle dopiero zorientuje sie jak cos mi zamarznie. W Polarze miałam je zagłebione w obudowe regulatora i nie było opcji że sie przestawi samo, a tutaj całkiem wystaje.

  • Autor: zgudka1 Data: 2012-04-05 11:01:36

    Ja piekę serniki prawie zawsze z mrożonego sera i zawsze wychodzą a nawet bym powiedziała że są lepsze. Nigdy nie miele sera ale wykonuje go w robocie wielofunkcyjnym.

    Wszyscy uwielbiają moje serniki :) Mąż to mówi żebym wkońcu coś innego zaczeła piec :)

     

    PS. Zawsze lepiej zamrozić ser niż ma się zmarnować

Przejdź do pełnej wersji serwisu