Mam dostep do świezego mleka i sama robie ser. Ostatnio przypadkiem zamarzł mi w lodówce (w dolnych rejonach lodówki zdarza sie że mi cos zamarznie). Zrobiłam go po rozmrozeniu ze smietaną i nie zauwazyłam zadnej różnicy w smaku czy konsystencji. Czy taki mrozony twaróg nadaje sie do sernika? Tutaj nie jestem pewna bo co innego serek na kanapki, a co innego do ciasta. Moze ktoś mi doradzi?
Możesz spokojnie wykorzystać taki twaróg do wypieków. Musi być tylko dobrze rozmrożony i ewentualnie pozbawiony odrobiny wody (bo zawsze przy rozmrażaniu produktów ciut jej zostanie)
Sernik niczym nie różni się od tego, do przyrządzenia którego użyto świeżego sera :) Sprawdzone organoleptycznie
ja na sernik specjalnie kupuję od sąsiadki mrożony twaróg (taki prawdziwy wiejski), bo po rozmrożeniu nie trzeba go mielić :), a sernik wychodzi przepyszny
Bosch, tylko pokretło od regulacji jest tak ciekawie umieszczone że przy wkładaniu i wyjmowaniu produktów często samo sie przestawia i zwykle dopiero zorientuje sie jak cos mi zamarznie. W Polarze miałam je zagłebione w obudowe regulatora i nie było opcji że sie przestawi samo, a tutaj całkiem wystaje.
Ja piekę serniki prawie zawsze z mrożonego sera i zawsze wychodzą a nawet bym powiedziała że są lepsze. Nigdy nie miele sera ale wykonuje go w robocie wielofunkcyjnym.
Wszyscy uwielbiają moje serniki :) Mąż to mówi żebym wkońcu coś innego zaczeła piec :)
PS. Zawsze lepiej zamrozić ser niż ma się zmarnować
Mam dostep do świezego mleka i sama robie ser. Ostatnio przypadkiem zamarzł mi w lodówce (w dolnych rejonach lodówki zdarza sie że mi cos zamarznie). Zrobiłam go po rozmrozeniu ze smietaną i nie zauwazyłam zadnej różnicy w smaku czy konsystencji. Czy taki mrozony twaróg nadaje sie do sernika? Tutaj nie jestem pewna bo co innego serek na kanapki, a co innego do ciasta. Moze ktoś mi doradzi?
Możesz spokojnie wykorzystać taki twaróg do wypieków. Musi być tylko dobrze rozmrożony i ewentualnie pozbawiony odrobiny wody (bo zawsze przy rozmrażaniu produktów ciut jej zostanie)
Sernik niczym nie różni się od tego, do przyrządzenia którego użyto świeżego sera :) Sprawdzone organoleptycznie
Potwierdzam :)
Mrozony ser nadaje sie do sernika robilam i byly swietny ale najczesciej uzywam mrozonego sera do pierogow.
Mrozony ser nadaje sie do sernika robilam i byly swietny ale najczesciej
uzywam mrozonego sera do pierogow.
Serniki są super ale do pierogów nie koniecznie :)
ja na sernik specjalnie kupuję od sąsiadki mrożony twaróg (taki prawdziwy wiejski), bo po rozmrożeniu nie trzeba go mielić :), a sernik wychodzi przepyszny
Jak to nie trzeba mielic? To jak zamroze zwykly bialy ser ze sklepu a potem odmroze to nie bede musiala go mielic? Brzmi interesujaco
Jak to nie trzeba mielic? To jak zamroze zwykly bialy ser ze sklepu a potem
nie wiem jak to jest z twarogiem ze sklepu, bo zawszę kupuję tłusty wiejski twaróg i po rozmrożeniu poprostu miksuję go z resztą składnikówodmroze to nie bede musiala go mielic? Brzmi interesujaco
Potwierdzam. Nie trzeba mielić. Ale twaróg trzeba trzymać w zamrażarce przez kilka dni conajmniej.
Dziękuje wszystkim za informacje. W takim razie idę mrozić ser :)
Czy masz lodówke firmy Siemens ?
Bosch, tylko pokretło od regulacji jest tak ciekawie umieszczone że przy wkładaniu i wyjmowaniu produktów często samo sie przestawia i zwykle dopiero zorientuje sie jak cos mi zamarznie. W Polarze miałam je zagłebione w obudowe regulatora i nie było opcji że sie przestawi samo, a tutaj całkiem wystaje.
Ja piekę serniki prawie zawsze z mrożonego sera i zawsze wychodzą a nawet bym powiedziała że są lepsze. Nigdy nie miele sera ale wykonuje go w robocie wielofunkcyjnym.
Wszyscy uwielbiają moje serniki :) Mąż to mówi żebym wkońcu coś innego zaczeła piec :)
PS. Zawsze lepiej zamrozić ser niż ma się zmarnować