Kochani :) W przedszkolu u mojej córki jest zaplanowany piknik dzieci razem z rodzicami.
Bardzo się cieszę bo pomysł jest fajny, Każda z rodzin ma przynieść ze sobą piknikowy koszyk (na własny użytek) i tu rozpoczyna się mój problem, bo zielonego pojęcia nie mam co w nim mogę przytachać.
Naturalnie, muszą to być potrawy, które można wziąć w łapę i zajadać. Zdaję sobie sprawę, że dzieciaki będą się gościły po różnych rodzinach i ich koszykach.
Może macie pomysły co oprócz kanapek można fajnego i smacznego zabrać ze sobą.
Ja sama częto jeżdżę na pikniki jak przyjezdza do mnie siostra z dzieciakami wiec podpowiem co my szykujemy.A wiec dzieci przepadaja za drożdzowa do odrywania i łapkami sobie same kawałki odrywaja wiec noza nie trzeba.Pięknie schodzą tez pizzerki,hot dogi w pól godziny,wafel przekładany masą z mięsa mielonego,opanierwany,usmazony pociety na zgrabne trójkąciki,nalesniki z róznym nadzieniem i inne placuszki typu racuchy z jabłkami,bananami.
Na słodko dobre sa trójkaty z ciasta francuskiego z jakims owocem w srodku - nie potrzeba do nich talerzyków i nie sa mocno słodkie. Dobre są tez kruche ciasteczka, muffinki czy cos w tym rodzaju. Na ostro możesz zrobic koreczki, kanapki, jakąś sałatkę (mozna ja przynieść w odpowiednim pojemniku). Ogólnie raczej sprawdzą sie dania na zimno.
Mozesz dzien wcześniej przed piknikiem zrobic placuszki z jabłek,sa małe wiec nie zajmuja duzo miejsca w koszyku,chlebek waza,a przede wszystkim słodycze.
ja się żle wyrazilam przepraszam nie o babeczki tylko o mufinki mi chodziło. Tutaj akurat przepis z czekoladą ale można zrobić różnie http://wielkiezarcie.com/recipe46980.html . Jadlam nawet z cukierkami m&m. Nawet dzis ktoś dodał Mufinki z jabłkiem. Zobacz sobie ciekawy przepis. :)
Kochani :) W przedszkolu u mojej córki jest zaplanowany piknik dzieci razem z rodzicami.
Bardzo się cieszę bo pomysł jest fajny, Każda z rodzin ma przynieść ze sobą piknikowy koszyk (na własny użytek) i tu rozpoczyna się mój problem, bo zielonego pojęcia nie mam co w nim mogę przytachać.
Naturalnie, muszą to być potrawy, które można wziąć w łapę i zajadać. Zdaję sobie sprawę, że dzieciaki będą się gościły po różnych rodzinach i ich koszykach.
Może macie pomysły co oprócz kanapek można fajnego i smacznego zabrać ze sobą.
Z góry dziękuję za pomysły i rady :)
ser zolty pojedynczo pakowany, chlebki typu WASA, surowe warzywa typu marchewka, pomidorki koktajlowe..z jakims dipem,
o tym nie pomyślałam, dziękuję :)
Ja sama częto jeżdżę na pikniki jak przyjezdza do mnie siostra z dzieciakami wiec podpowiem co my szykujemy.A wiec dzieci przepadaja za drożdzowa do odrywania i łapkami sobie same kawałki odrywaja wiec noza nie trzeba.Pięknie schodzą tez pizzerki,hot dogi w pól godziny,wafel przekładany masą z mięsa mielonego,opanierwany,usmazony pociety na zgrabne trójkąciki,nalesniki z róznym nadzieniem i inne placuszki typu racuchy z jabłkami,bananami.
Świetne pomysły nie tylko na piknik! :)
Na słodko dobre sa trójkaty z ciasta francuskiego z jakims owocem w srodku - nie potrzeba do nich talerzyków i nie sa mocno słodkie. Dobre są tez kruche ciasteczka, muffinki czy cos w tym rodzaju.
Na ostro możesz zrobic koreczki, kanapki, jakąś sałatkę (mozna ja przynieść w odpowiednim pojemniku). Ogólnie raczej sprawdzą sie dania na zimno.
o właśnie ciasto francuskie-daje tyle możliwości
No wlasnie zapomnialam o muffinkach mozna je zrobic na slodko jak i z mieskiem czy szyneczka czy co kto tam lubi.
mniam, mniam :)
Mozesz dzien wcześniej przed piknikiem zrobic placuszki z jabłek,sa małe wiec nie zajmuja duzo miejsca w koszyku,chlebek waza,a przede wszystkim słodycze.
Koktajlowe paroweczki owinięte ciastem francuskim
hehehe normalnie kanibalizm
a może takie małe babeczki ?
Takie z pofalowanych foremek? Myślałam o tym, tylko z czym? Chyba najlepiej z galaretką.
nie nie z niczym takie biszkoptowe np z kakao z czekoladą z pokrojonymi żelkami haribia w środku moga być
ja się żle wyrazilam przepraszam nie o babeczki tylko o mufinki mi chodziło. Tutaj akurat przepis z czekoladą ale można zrobić różnie http://wielkiezarcie.com/recipe46980.html . Jadlam nawet z cukierkami m&m. Nawet dzis ktoś dodał Mufinki z jabłkiem. Zobacz sobie ciekawy przepis. :)
Dzięki Aggusiu. Muszę zainwestować w blachę do mufinek
Jak masz formy do babeczek i papilotek to nie kupuj, my z mamą właśnie tak pieczemy muffinki.
Ale moje są malutkie. Domyślam się, że taką foremkę trzeba posmarować tłuszczem i posypać bułką?
my normalnie dawałyśmy papilotki do foremek, sama się zdzwiłam, że miały ładny kształt :)
To bardzo dory pomysł dziękuję