Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Zmiana właściciela firmy

• Autor: ekkore Data: 2012-03-26 14:55:00

Może ktoś z Was pracuje w biurze rachunkowym i będzie umiał pomóc.

Czy istnieje możliwość zmiany właściciela firmy (jednoosobowej) - bez jej likwidacji. Z przeniesieniem całego spisu kontrolnego na nowego właściela. Bez konieczności płacenia podatku od remanentu.

Być może mój maż, właścicie, będzie wyjeżdżał na kontrakt ze swojej pracy etatowej. Nie wiemy na jak długo. Nie chcielibyśmy wszystkiego likwidować. Nie chcielibyśmy też płacić przez okres nieobecności ZUS-u, bo kontakt wiąże się z zatrudnieniem w zagraniczbnym oddziale jego firmy - i w ten sposób nie byłby zatrudniony na etacie.

Co zrobić z istniejacymi środkami trwałymi - jak je bezboleśnie (tzn jak njamniej kosztowo) przekazac?

Nie mam pojecia jak zabrać sie do tematu. Nie wiem czego szukać w wyszukiwarkach

• Autor: aggusia35 Data: 2012-03-26 14:58:26

dzialalność gospodarczą zawsze można zawiesić bez jej likwidacji i wtedy nie placisz ZUS

• Autor: monia7301 Data: 2012-03-26 15:02:20

Można zawiesić działalność na ten czas, albo zatrudnić kogoś na ten czas kiedy jego nie będzie.Takie przekazanie wiązało się z opłaceniem podatku od całości towaru....przynajmniej jakiś czas temu tak było.

• Autor: ekkore Data: 2012-03-26 16:54:09

O zawieszeniu wiem - tyle, że to byłaby ostateczność - bo to co mamy na stanie leżałoby bez możliwości sprzedaży.

Odnośnie pracownika - nie wchodzi w rachubę - bo trzeba by płacić ZUS - od działalności (teraz tylko jest drugie zdrowotne, bo pracuje na etacie) no i od pracownika. I przy prowadzonej działalności pozostają sprawy papierowe (podpis) - które trudno prowadzić bez obecności podatnika.

Mnie sie myśli coś takiego - sprzedaż całości stanu magazynowego po kosztach zakupu na drugą działalnosć gospodarczą. Ale nie mam pojęcia jak z legalnością. I nie wiem jak szukać informacji w googlach.

I tak pójdę do biura rachunkowego - ale jak już bedzie coś pewnego odnośnie zawieszania. a zorientować się chciałam dla siebie.

Jak ma być tyle podatku do zapłaty - to lepiej zawiesić - niech sobie dynda w przestrzeni gospodarczej.

• Autor: aggusia35 Data: 2012-03-27 08:02:49

Sprawy papierowe to nie taki problem. Jak masz dobrą księgową ( zaufaną) to mozesz udzielić jej pełnomocnctwa i wtedy podpis właściciela firmy  nie jest wymagany.  Sprzedaż stanu magazynowego to dobry i legalny pomysł a podatki niestety płacić trzeba :)

• Autor: balbisia19 Data: 2012-03-27 08:08:42

Z tego co mi Pani w skarbowym mówiła to nie do konca jest tak ze nie mozesz miec sprzedaży przy zawieszeniu działalności.

Możesz sprzedawać to co nabyłas przed zawieszeniem, nie mozesz kupować towarów i wykonywać usług. Nie wiem jakiego rodzaju działalność macie, ale ja najpierw poszłabym dopytac w US.

A tak jak poprzedniczki pisały wówczas ZUS-u nie musiałabyś płacic, z tym że zawieszenie jest możliwe na max 2 lata.

• Autor: ekkore Data: 2012-03-27 08:48:55

To co dla urzędu skarbowego jest proste i jasne dla ZUS-u już nie.

Jak masz zawieszoną działalność - to znaczy, że jej nie wykonujesz. W dokładnym tego słowa znaczeniu. Łacznie ze stałymi opłatami comiesiecznymi. Nic. Żadnego ruchu.

Oni maja 10 lat na kontrolę. Przyjdą pod koniec. I jedno co wygrasz to wydłużony czas wymiany pismami oraz większe odsetki. Na koniec uzyskasz pismo od zwierzchnika w stylu  "urzędnik ma zawsze rację". Wiem coś na ten temat - bo odczułam na własnej skórze i portfelu.

Odnośnie zawieszenia i sprzedaży - Wydaje mi się, że jest to neimożliwe. Zawieszając działalność - zawieszasz składanie papierów. A sprzedając musisz składać VAT i na koniec roku PIT- czyli jednak prowadzisz działalność.

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-03-27 08:40:36

bardzo często jest tak że co urząd i urzędnik/urzędniczka to inna interpretacja przepisów prawa...najlepiej i najbezpieczniej jest sporządzić w pisemnej formie swoje zapytanie i złożyć w "swoim" urzędzie skarbowym, urząd ma obowiązek również pisemnie odpowiedzieć...wtedy nawet po latach nikomu "nie przypomni sie" że nie dopełniliście jakis formalności...a jeśli nawet to będziecie mieli stosowną podkładkę ze było tak jak trzeba...

• Autor: ekkore Data: 2012-03-27 08:53:52

Problemem nie jest urząd skarbowy a ZUS.

• Autor: matani Data: 2012-03-27 10:23:00

Kiedyś działalność można było zawiesić (w US i ZUS). Mam działalność "beztowarową", więc nie wiem jak to jest z remanentem.

• Autor: magoo Data: 2012-03-27 10:38:29

http://www.biznes-firma.pl/Zmiana_wlasciciela_firmy,17252.html

Przy zawieszeniu zero działalności.

• Autor: ekkore Data: 2012-03-27 11:43:20

I wszystko jasne. Dzięki wielkie.

Nie można. Trzeba całkowicie zamknąć i rozpocząć drugą od nowa.

Pozostaje zawieszenie- jako najmniej kosztowe

Wpisując w google chyba za bardzo kombinowałam z tematem wyszukiwania - heheee

• Autor: magoo Data: 2012-03-27 16:49:04

Do usług

• Autor: monami9 Data: 2012-03-29 12:34:00

Jeżeli Firma dobrze prosperuje ,szkoda zamieszania.Mąż daje żonie pełnomocnictwo (najlepiej przed notariuszem - niewielka opłata), żona bezpłatnie nadal prowadzi Firmę, do ZUS-u piszemy pisemko o podjęciu pracy za granicą i załączamy dokument  A1 z tamtego kraju. W tym okresie nie płacimy ZUS-u.Jest to dobry sposób, mam taką sytuację z klientem z Biura i wszystko jest ok.Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu