Kochane żarłoczki jak zwykle można na Was liczyć stąd moje pytanie. Jaki gotujecie ten świąteczny żurek? jakieś porady? a może któryś przepis z WZ polecacie. Moja mama gotuje pycha żur na kościach ze schabu zwykłych i wędzonych... pewnie coś tam jeszcze dodaje, ale mnie nigdy nie wychodzi tak pyszny jak jej. Chciałabym w tym roku zabłysnąć... stąd to pytanie i prośba do Was o sprawdzone przepisy. Pozdrówka przedświąteczne!!
Na Wielkanoc robię żurek na jakiejś wędzonce /dobry na wodzie po ugotowaniu szynki wędzonej/. Dodaję jedynie troszkę majeranku, sól, maggi, no i chrzan świeży w postaci drobniutkich wiórek /chrzan bezpośrednio do talerza razem ze święconką/.
U mnie w domu a także u teściowej zawsze na Świeta robi się żurek z serwatki zświeżym tartym chrzanem i święconką oraz z jajkiem na wywarze z wiejskiej szynki i karczku które parzę zawsze w wielki czwartek nie wyobrażam sobie innego na świątecznym stole, już nie mogę się doczekać.
Kochane żarłoczki jak zwykle można na Was liczyć stąd moje pytanie. Jaki gotujecie ten świąteczny żurek? jakieś porady? a może któryś przepis z WZ polecacie. Moja mama gotuje pycha żur na kościach ze schabu zwykłych i wędzonych... pewnie coś tam jeszcze dodaje, ale mnie nigdy nie wychodzi tak pyszny jak jej. Chciałabym w tym roku zabłysnąć... stąd to pytanie i prośba do Was o sprawdzone przepisy. Pozdrówka przedświąteczne!!
Na Wielkanoc robię żurek na jakiejś wędzonce /dobry na wodzie po ugotowaniu szynki wędzonej/. Dodaję jedynie troszkę majeranku, sól, maggi, no i chrzan świeży w postaci drobniutkich wiórek /chrzan bezpośrednio do talerza razem ze święconką/.
http://wielkiezarcie.com/recipe57137.html
Ten jest pyszny:)
U mnie w domu a także u teściowej zawsze na Świeta robi się żurek z serwatki zświeżym tartym chrzanem i święconką oraz z jajkiem na wywarze z wiejskiej szynki i karczku które parzę zawsze w wielki czwartek nie wyobrażam sobie innego na świątecznym stole, już nie mogę się doczekać.