Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Mastercook - pralki cd

• Autor: perfekcyjna Data: 2012-03-29 17:27:00

Witam!

Stoję przed kolejnym życiowym wyborem - jaką pralkę kupić. Przeanalizowałam poprzednie wątki i ... wiem, że... nic nie wiem! Zastanawiam się, czy osoby, które miały podobne dylematy, już podjęły decyzję.

Mój 10 letni Whirlpool 6th sense już "umiera". Minusy : pasek klinowy, łożyska, uszczelka, przecieki, programator (ten udało się zreaninować za grosze przez "artystę informatyka"), brudzenie odzieży przez nalot (pranie w specjalnych proszkach i gotowanie z ocetm nie pomaga), od kilku lat na wirowaniu startuje jak odrzutowiec i jest bardzo ruchliwa. Weteran i mam go dość!

Plusy: pralka dozuje, odpowiednią do ilości wsadu, ilość wody i czas prania; liczne programy; do awarii programatora można było przerywać pranie, aby dorzucić coś do bębna.

W Waszych wątkach rzadko polecacie polskie wyroby, a mój serwisant radzi mastercooka (awaryjność jak wszędzie, części tańsze). Wydaje się być to wersja uboga.

Proszę o uwagi; recenzje "sklepowe" i producentów są mało wiarygodne. 

:)

• Autor: gosiaw70 Data: 2012-03-29 17:51:28

Jak wcześniej pisałam Bosch,chociaż sama zakupiłam pralko-suszarkę electroluxa,od ok.miesiąca uzywa,jak na razie nie mam zastrzeżeń,najważniejszy program dla mnie to pranie 30 minutowe:)

• Autor: misia2004 Data: 2012-03-29 18:13:59

Wydaje mi się że teraz jakiej firmy bys nie kupila to i tak wytrzyma max 5 lat. Ja miałam indesit po 4 latach koszt naprawy przewyzszyl wartośc pralki. Kupiliśmy elektroluxa że mało awaryjne itp. Po 1,5 roku łozyska do wymiany na szczęście pralka jeszcze na gwarancji byla. Jak naarzie odpukac nic sie dalej nie dzieje.

Ale mamy w planie kupic lodówdę bo stara juz czasami odmawia posłuszeństwa i skłaniam się ku BEKO bo sa niedrogie. Wychodzę z załozenia ze szkoda mi kasy na bardziej markowe jak i tak szlag ich trafi:)

• Autor: agacia Data: 2012-03-29 18:57:42

Ja juz kiedyś pisałam, że mam Boscha 13 lat i nadal jest sprawny, nic nie było wymieniane.Z tego co słyszę od znajomych , którzy też zdecydowali sie na tą firmą to pralki te śmigają bez problemu po kilkanaście lat.Polskich pralek nie znam,ale słyszłam, że Amica jest bardzo awaryjna, albo są problemy z brudzeniem ubrań.

• Autor: mamalenki Data: 2012-03-29 19:10:54

ja mam boscha takiego:i jestem bardzo zadowolona,nie był bardzo drogi,ma program do prania jeansów i dwa krótkie do kolorów 30 i 45 minut, 1000 obrotów ,wczaśniej miałam whirpoola ładowanedo od góry i bardzo się cieszę żę w końcu tak się popsuł że naprawa była nieopłacalna oryginalne łożyska prawie 550 zł ,a z bębna chciał mój mąż grilla zrobić ale w środku jedna wielka rdza:(

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-03-29 23:31:53

Moj siemens wyglada bardzo podobnie,jestem zadowolona,sluzy mi juz 5 lat,tej samej firmy mam suszarke,ktora rowniez sobie chwale.Wczesniej mielismy pralke AEG ktora chodzila okolo 15 lat bezawaryjnie,ale w koncu sie zepsul programator i nie bylo sensu jej naprawiac.

• Autor: mada9 Data: 2012-03-29 19:37:32

Po przeczytaniu poprzedniego wątku zdecydowałam się na Samsunga Eco bubble. Jedna z użytkowniczek zachwalała i ja nie żałuję decyzji. Na programie 20 min dopiera lepiej niż po 2 godz. w poprzedniej pralce. Mam ją kilka miesięcy, codziennie jest użytkowana. Cicha i nie skacze jak koza. Cena też przystępna. 

• Autor: perfekcyjna Data: 2012-03-29 20:31:35

Do czasu rozmowy ze znajomym fachowcem byłam zdecydowana na Elektroluxa. Miał duży zakres programów do ustawiania; wyświetlacze, płynne wirowanie etc. Cena ok. 1700. Tylko zdziwiła mnie ta "szwedzka promocja" (wycieczka promowa). Żeby producent tak łatwo dopłacał do swojego produktu taką kasę?! Dziwne, prawda?

Niestety jestem skazana na pralkę ładowaną od góry (mała łazienka), a to zawęża pole manewru. Z kolei mówi się, że wielcy producenci "pakują" do swoich wytworów podzespoły z Turcji, Chin. I tym sposobem Bosch jest made in China.

A mnie się marzy, aby nie oglądać serwisanta przez np. 5 lat.

• Autor: a. Data: 2012-03-29 22:12:33

Ja mam pralkę mastercook i bardzo sobie chwalę :). Wcześniej miałam candy nieekonomiczna, w dodatku po 5 latach rozpadła się tak, że już nie było co remontować.

• Autor: mamalenki Data: 2012-03-29 23:10:51

moja pralka jest made in germany,sprawdziłam:)

• Autor: angela Data: 2012-03-30 08:40:24

Mam Simensa juz 14 lat i pralka wygląda prawie jak nowa. Dobrze się sprawuje i jeszcze nigdy się nie zepsuła.

• Autor: agacia Data: 2012-03-30 11:53:57

Mój Bosch też jest niemiecki :)

• Autor: małżonka Data: 2012-03-30 12:07:30

Mam Mastercooka od 4 lat i chodzi bez zastrzeżeń, wtedy ktoś znajomy mi polecił co handluje AGD, podobno te Mastercooki produkowane są w Polsce, nie w Chinach czy Turcji...ciekawe jest też to że z taśm Mastercooka schodzą pralki dla Boscha;) tak słyszałam. Pralki ponoć mało awaryjne a piora bardzo dobrze i nie są głośne.

• Autor: Scooby Data: 2012-03-30 14:25:45

Ja mam mastercooka ładowana od góry i sobie chwale mam juz ja 5 rok i dopiero raz mi nawaliła,ale to była bardzo mała usterka która mnie kosztowała tylko 30zł,a tak to działa bez zarzutu.Tylko radzę ci kupić z wyświetlaczem.Błąd sie ukaże na wyswietlaczu i bedziesz wiedziała  co robić.

• Autor: angela Data: 2012-03-31 09:02:26

Mastercooki są produkowane we Wrocławiu w dawnym Polarze.

• Autor: małżonka Data: 2012-04-03 11:31:06

Mastercooki są produkowane we Wrocławiu w dawnym Polarze.

oj Angela z dolnego śląska jesteś a wszytsko pomieszałaś (bo ja tez jestem) Polar a Mastercook to 2 inne firmy na 2 różnych końcach wrocławia-Mastercook to Fagor a polar to whirlpool  i to 2 inne fabryki;)

Mastercook robi pralki u siebie w fabryce i produkuje też m.in dla boscha pralki otwierane od góry-zonacz w sklepie jak stoją obok siebie łidząco podobne tylko różnica w logo...no i w cenie oczywiście bo za Boscha płaci się wiecej ;)

• Autor: Beata500 Data: 2012-04-03 19:54:34

Mojej córce trafiła się właśnie pralka Bosch, to znaczy obudowa i cena Boscha, a w środku Mastercook.

• Autor: Monika09 Data: 2012-04-01 12:34:55

Ja mam pralkę Mastercook od dziesięciu lat. Jak dotąd chodziła bezawaryjnie, teraz zaczyna troszeczkę "wariować", ale nic wielkiego. W sumie ma prawo, przez 3 lata była włączana codziennie, nawet po dwa razy na dobę. Jestem zadowolona. Co prawda jest trochę głośna, ale zamykam drzwi do łazienki i jest OK.

• Autor: Fiddle Data: 2012-04-01 20:03:05

ja mam pralkę Beko i również  bardzo chwalę, ma już koło 5 lat

• Autor: perfekcyjna Data: 2012-04-02 12:01:34

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i spostrzeżenia.

Staram się przy takich drogich zakupach podejmować przemyślane decyzje. Dlatego dokładnie i perfekcyjnie analizuję informacje. Szkoda tylko, że życie uczy nas, iż każdy zakup to loteria. Decyzję podejmę po Świętach. Mam nadzieję, że moja archaiczna pralka jeszcze przeżyje kilka prań.

Przejdź do pełnej wersji serwisu