Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Bezrobocie

• Autor: dagusia_29 Data: 2012-03-30 08:11:16

Chciałabym prosić o rady-porady co i jak muszę się zapisać i nie wiem jak to wszystko ugryźć. Nie posiadam jeszcze świadectwa pracy mam dostać pocztą ile mam czasu na rejestracje w urzędzie?? A może powinna coś wiedzieć na ten temat proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami.

• Autor: jolka60 Data: 2012-03-30 08:45:04

Dagusia,na pewno odezwą sie zaraz osoby dobrze zorientowane w temacie i Ci doradzą.Ja tylko jedno,tak na "chłopski rozum"-masz internet,znajdż telefon do Twojego urzędu pracy i zadzwoń.Albo udzielą Ci odpowiedzi na telefon (takie podstawowe to czyba bez problemu),albo umówisz się na spotklanie,ale to mniej prawdopodobne.

• Autor: hanah30 Data: 2012-03-30 10:00:12

Jeżeli nie masz jeszcze świadectwa pracy umów się na wizytę ( w naszym poznanskim urzędzie to około tydzień) unikniesz długiej kolejki. Pobierz druk wypełnisz sobie spokojnie w domu.Przygotuj świadectwa pracy,jeżeli należy Ci się zasiłek pobież zaświadczenia o zarobkach z zakłdu pracy z ostatnich 12 miesięcy

• Autor: dagusia_29 Data: 2012-03-30 23:55:12

Ja też do poznańskiego tylko że ja po wychowawczym nie mam zarobków. Poszukam jeszcze informacji.

• Autor: caroline1983 Data: 2012-03-30 13:32:26

Do urzędu zabierz wszelkie dokumenty potwierdzajace Twoje kwalifikacje w tym swiadectwa pracy. Na zarejestrowanie sie masz 7 dni od chwili rozwiazania umowy. Jesli zarejestrujesz sie po tym terminie to jeśli należy Ci sie zasiłek to UP moze odroczyc wypłacanie go o 3 miesiące. UP do wyliczania zasiłku bierze ostatnie 18miesiacy od chwili zarejestrowania wiec jeśli łapiesz sie na zasiłek "na styk" to powinnaś to zrobić jak najszybciej.

• Autor: izabela_27 Data: 2012-03-30 14:05:34

Z tego co ja się orientuję masz 6 miesięcy na zarejestrowanie z prawem do zasiłku,oczywiście jeśli nie ma dla Ciebie żadnej pracy bądź kursów itp..Po złożeniu dokumentów zasiłek zostaje naliczany po 7 dniach od zarejestrowania.

• Autor: Beata500 Data: 2012-03-30 20:43:49

7 dni od momentu rozwiązania umowy o pracę.

• Autor: izabela_27 Data: 2012-03-30 21:50:31

Moja umowa o pracę kończyła się z dniem 31.12.2009 a rejestrowałam się dopiero w kwietniu 2010,(z prawem do zasiłku)

• Autor: Beata z Kujaw Data: 2012-03-30 23:17:39

Ja rowniez rejestrowalam sie w pozniejszym terminie (po miesiacu ) Wypelnilam karte bezrobotnego wraz z dokumentami oddalam i dostalam termin na nastepna wizyte , w miedzy czasie przyszla korespondencja od Prezydenta miasta Bydgoszcz , ze otrzymuje status osoby bezrobotnej z prawem do zasilku ,po m-cu otrzymalam tzw. kuroniowke .

• Autor: Scooby Data: 2012-03-30 14:20:20

Żeby zarejstrowac sie w UP musisz miec wszystkie świadectwa pracy,ale zadzwon do UP i przedstaw sprawe tam ci odpowiedza co masz robić,czy sie zarejstrować,czy czekac na swiadectwo pracy.

• Autor: panda25 Data: 2012-03-30 20:35:07

Ja niestety jestem teraz z nażyczonym na bezrobociu (zmarł nasz szef i firma przestała istnieć), dostajemy nędzny zasiłek...

Musisz pamiętać aby nie ominąć ANI JEDNEJ WIZYTY WYZNACZONEJ W URZĘDZIE!

Jedno ominięcie i tracisz zasiłek... jak Cię nie będzie np. z powodu choroby musisz donieść zwolnienie L4.

Gdy masz np, zwolnienie od 1.04 do 7.04 to 08 już musisz iść do urzędu z L4.

Gdy jesteś zarejestrowana w UP jako bezrobotna masz też normalnie ubezpieczenie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu