Forum

Kuchenne porady

Robot planetarny KENWOOD KM260 PROSPERO

  • Autor: rybka_M Data: 2012-03-31 11:41:50

    czy ktoś ma takowy lub podobny? ostatnio rozwaliłam mikser przy robieniu chleba i zastanawiam się czy ten da radę ukręcić ciasto chlebowe

    http://allegro.pl/nowy-robot-planetarny-kenwood-km260-prospero-i2233514189.html

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-03-31 12:43:16


    Ten robot który chcesz kupić ma 600w mocy więc powinien być idealny do ciasta chlebowego. Mój ma 450w i świetnie sobie radzi. W instrukcji jest napisane,że jednorazowo można wyrabiać ciasto z 50dag mąki i lepiej się tego trzymać, czasami wyrabiam z kg,ale wtedy robię robotowi przerwy. Musiałaś dać mu pożądnie w kość albo czas na wymianę na nowszy model .

  • Autor: rybka_M Data: 2012-03-31 12:53:37

    Ten robot który chcesz kupić ma 600w mocy więc powinien być idealny
    do ciasta chlebowego. Mój ma 450w i świetnie sobie radzi. W instrukcji
    jest napisane,że jednorazowo można wyrabiać ciasto z 50dag mąki i lepiej
    się tego trzymać, czasami wyrabiam z kg,ale wtedy robię robotowi przerwy.
    Musiałaś dać mu pożądnie w kość albo czas na wymianę na nowszy model .

    to był zwykły robot ze sklepu wiejskiego o mocy 220W, a w dodatku prawie wszystkie części wewnątrz były plastikowe i to właśnie one nie wytrzymały i sie połamały

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-03-31 17:54:13

    Na mocy 220w to w zasadie można robić bezy i śmietanke ubić, mojej koleżance tak samo się rozleciał robot z mała mocą.

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-31 13:51:51

    Miałam taki. Robię chleby z mąką razową, i zdecydowanie nie dawał rady. Ciasto zbijało się w twardą kupę, która waliła po ściankach, w niczym nie przypominało to wyrabiania. Z ulgą sprzedałam tego robota, bo miał jeszcze inne wady.

  • Autor: rybka_M Data: 2012-03-31 14:55:25

    Miałam taki. Robię chleby z mąką razową, i zdecydowanie nie dawał rady.
    Ciasto zbijało się w twardą kupę, która waliła po ściankach, w
    niczym nie przypominało to wyrabiania. Z ulgą sprzedałam tego robota, bo
    miał jeszcze inne wady.

    a jaki teraz masz?

  • Autor: bettybez Data: 2012-03-31 16:15:44

    Teraz mam Siemensa, i nie wyrabiam w nim chleba :D

  • Autor: Wkn Data: 2012-03-31 16:43:06

    Nie, on się chyba raczej nada lepiej do wyrabiania zwykłych ciast - z chlebem czy ciastem na pierogi/pizzę może mieć pewien problem. Mam co prawda Kenwooda i wspaniale wyrabia ciasto chlebowe, ale ma zdecydowanie większą moc, wielki metalowy hak i gigantyczną misę :)

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-03-31 16:44:58

    Ten model również posiada metalowy hak.

  • Autor: Wkn Data: 2012-03-31 18:29:54

    Chyba haczyk

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-03-31 19:09:17

    Więc chyba mówimy o dwóch różnych modelach.

  • Autor: rybka_M Data: 2012-04-01 12:48:15

    Nie, on się chyba raczej nada lepiej do wyrabiania zwykłych ciast - z
    chlebem czy ciastem na pierogi/pizzę może mieć pewien problem. Mam co
    prawda Kenwooda i wspaniale wyrabia ciasto chlebowe, ale ma zdecydowanie
    większą moc, wielki metalowy hak i gigantyczną misę :)

    a jakiego Kenwooda masz?

  • Autor: Wkn Data: 2012-04-01 17:10:36

    Mam Majora Titanum - prezent mojego życia kuchennego :D Akurat gdy mogłam wybierać spośród różnych modeli różnych firm ten miał najwięcej interesujących mnie przystawek. Wybór padł na niego, ponieważ wiedziałam, że będzie najczęściej używany do wyrabiania ciast chlebowych, drożdżowych i pierogowych.

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-03-31 16:44:20

    Ja mam taki robot i jestem bardzo zadowolona. Wyrabiam w nim przeróżne ciasta i zawsze daje radę. Żadnych wad nie posiada :):):)

  • Autor: piotrekkk Data: 2012-03-31 17:37:37

    ja mam Siemensa, jest  b.dobry ale strasznie wielki a kuchnie mamy mala dlatego u nas lepiej sprawdza sie maly, podreczny blender.

    ale Siemens ukreci wszystkie ciacha,;)

  • Autor: jagoda.pik Data: 2012-03-31 19:06:59

    Jak dla mnie to za słaby. Do ciasta chlebowego, które jest cieżki to trzba minimum 1000W. Poza tym ten, który pokazujesz ma wnętrze z plastku, więc robiąc ciasto chlebowe szybko się zepsuje. Ja mam Boscha 86. Jest rewelacyjny. Wyrabiam w nim wszystkie ciasta, łącznie z ciężkim ciastem chelbowym na zakwasie, ma moc 1600W. Trochę kosztuje, ale warto.

  • Autor: makusia Data: 2012-03-31 20:46:37

    Rybko, ten model ma niską moc, ja mam Prospero KM266, 900W, wyrabia każde ciasto bez problemu.

    http://allegro.pl/listing.php/search?string=Kenwood+KM266&category=67452

  • Autor: rybka_M Data: 2012-03-31 23:03:43

    dziękuję za odpowiedzi, na razie nie dysponuję ani zbyt dużym budżetem ani miejscem, więc chyba poprzestanę na tańszym sprzęcie, a chlebek będę wyrabiała łapkami

  • Autor: Wkn Data: 2012-04-01 17:11:59

    Dokładnie tak zrób, ja się dorobiłam silnego dużego robota dopiero dwa lata temu, wcześniej miałam mały mikser i dawałam sobie radę ze wszystkim. To kwestia podejścia i cierpliwości :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu