Forum

Kuchenne porady

Majonez doskonały

  • Autor: perfekcyjna Data: 2012-04-02 09:56:23

    Majonez wg dr Grzegorza Rusaka.

    Zawsze doskonały, zdrowy i pyszny.

    2 łyżki stołowe musztardy sarepskiej

    2 żółtka

    olej słonecznikowy (ew. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia)

    Zmiksować.

    Dodać sól, cukier, pieprz, sok z cytryny (ew. wodę) według uznania

    Jak za gęsty to dać więcej soku z cytryny z cukrem.

    Spokojnie, nie zwarzy się.

    Julia Child radziła zawsze robić go w ogrzanej miseczce.

    Na zdrowie!

  • Autor: megi65 Data: 2012-04-02 10:03:31

    Może w swoje przepisy wstawiłabyś recepturkę na majonez..Od tego są '' moje przepisy ''-:)

  • Autor: lizbona Data: 2012-04-02 15:50:01

    ... a ile dodać oleju?.....szklanka, dwie?

  • Autor: perfekcyjna Data: 2012-04-02 20:33:44

    Tego właśnie znany specjalista od kuchni staroploskiej nie podaje. Sugeruje, aby dodawać po łyżce i tak długo doprawiać, aż osiągnie oczekiwany przez nas smak i konsystencję. Istotą tego majonezu jest fakt, że nie posiada on w sobie chemii, jak te sklepowe. Ja bawiłam się kilka razy - eksperymentowałam i efekt super. Teraz nawet chrzan tarty  - z marketu  - ma więcej składników niż sałatka!

  • Autor: lizbona Data: 2012-04-03 23:32:06

    ...dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź!....sama też robię majonez.......ale tu mnie zdziwiła ilość musztardy, te dwie łyżki!.......na pewno tego oleju musi być sporo.........

  • Autor: jolka60 Data: 2012-04-03 23:53:08

    Mnie również.

  • Autor: anqe Data: 2012-05-06 00:32:27

    na jedno żółtko daje się szklankę oleju

  • Autor: MJane Data: 2012-04-30 12:18:17

    ja do majonezu używam oleju rzepakowego - po pierwsze jest zdrowszy (ma lepszy skład tłuszczowy, sporo omega-3 i witaminy E), a po drugie jest tańszy - nie stać mnie na lanie takiej samej ilości oliwy z oliwek... 

Przejdź do pełnej wersji serwisu