Forum

Kuchenne porady

Jagnięcina- czy ktoś zna dobre rady

• Autor: pysia_1 Data: 2012-04-03 18:19:06

Witam, czy ktoś ma doświadczenie z jagnięciną?

To znaczy jak najlepiej piec, w jakiej temperaturze i jak długa?

Jak doprawiać?

Gdzie w ogóle zakupić to dobre podobno mięsko?

Chodzi mi głowie zrobienie na święta, takich kotletów z kostką długą:)Wcześniej upie kawałek w całości a potem tylko porcje kroić, czy może ktoś ma fajne strony o tym, lub podzieli się swoja wiedzą?Będę bardzo wdzięczna.

• Autor: patrycja1 Data: 2012-04-03 18:44:48

Zerknij do moich przepisów. Ja bardzo często robię jagnięcinę, więc służę radą w razie pytań. Pozdrawiam.

• Autor: pysia_1 Data: 2012-04-03 18:53:34

Dzięki wielkie, widzę, że u Ciebie to konkretny kawał mięsiwa jest w przepisie, ja natomiast na sam początek chcę w ogóle spróbować tego mięska, więc chcę zacząć od małego kawałki, tzw. mostek?Krótko obsamzyć a potem do piekarnika, ale nie wiem jaka temperatura ma być???Chcę by mięsko było różowiutkie, miękkie.Czym mam je doprawić?

• Autor: patrycja1 Data: 2012-04-03 19:11:26

Pysia_1 jagnięcina lubi rozmaryn, cząber, czosnek, cebulę, tymianek. Mostek najlepiej piec w całości, wcześniej zamarynować przynajmniej na dobę. Dokładnie też oczyscić z błon wszelakich. Można do marynaty dodać zmiażdżone kulki jałowca, nabiera takiego "dzikiego" smaku. Ja nie opiekam wcześniej, wkładam do nagrzanego piekarnika 200-220 stopni, po 15-tu minutach zmniejszam do 180. Długość pieczenia zależy od ilości mięsa, 20-30 minut na każde 0,5kg. Obkładam listkami laurowymi. W połowie pieczenia odkrywam i pięknie sie rumieni. Podlewam wywarem warzywnym.

• Autor: Fiddle Data: 2012-04-03 20:21:52

polecam jagnięcinę z przepisu Patrycji. jest pyszna

• Autor: pysia_1 Data: 2012-04-04 14:09:39

Droga Patrycjo moje ukłony dla Ciebie i podziękowania ze cenne rady.Pozdrawiam i spokojnych świat życzę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu