bardzo chce na swieta upiec Stefanke no i potrzebuje kasze manne na zrobienie masy ... tylko nigdzie w zadnym polskim sklepie u mnie nie ma moge kupic kaszy manny. no i utknelam. pomocy! :)
Nie :) Semolina, to mąka/kaszka wyłącznie z pszenicy odmiany durum, czyli twardej, a kasza manna to kasza z pszenicy zwykłej, nie twardej. Ale nic IMHO nie stoi na przeszkodzie, żeby używać jednej i drugiej do puddingów czy deserów, te z semoliną będą po prostu bardziej żółte, w smaku raczej podobne. Aha, i nie powinno się tłumaczyć kaszki manny na angielski jako semolina, raczej wheat groats czy coś w tym stylu, semolina jednoznacznie jest okrśleniem na kaszkę/mąkę z pszenicy durum i żadnej innej :)
Poszukaj Czegoś takiego - "Kasza manna tradycyjna" - poza Biedronką jest wszędzie.
Nie wiem. Napiszę maila do przyjaciół w Irlandii to może coś pomogą. Jeszcze są sklepy internetowe. Zaraz poszukam jakiegoś wysyłającego polskie produkty za granicę.
och dziekuje bardzo za pomoc!!! chyba nie bede sie musiala bawic w zamawianie przez internet bo ta semolina chyba jest w porzadku. wszystko wyglada jak powinno, jutro bede zdawac relacje jak smakowalo....
bardzo chce na swieta upiec Stefanke no i potrzebuje kasze manne na zrobienie masy ... tylko nigdzie w zadnym polskim sklepie u mnie nie ma moge kupic kaszy manny. no i utknelam. pomocy! :)
Ja mieszkam w itali tu tez jest semolino w zasadzie różni sie tylko czase gotowania.Potrzeba na to 20 minut .Pozdrawiam!!!
wlasnie zrobilam ciasto! jeszcze nie probowalam ale wyglada niezle ;) i masa wyszla super! nawet nie bardzo zolta ... semolina ktora wczoraj zakupilam taka jakas anemicznie zolta byla ale stwierdzilam jak dla mojego zastosowania to bomba! tylko ze nie gotowalam jej 20 min... :( nie wiem dokladnie ile ale chyba tak kolo 10-15 min ... mam nadzieje ze wystarczylo..
dziekuje wszystkim za pomoc!
ps. czy grysik sie robi na kaszy mannej? bo ta masa to mi tak troche grysik z przedszkola przypominala....
tak, jak napisala kiki1101 - kasza manna to cream of wheat, powinien byc w kazdym sklepie, szukaj gdzies przy platkach sniadaniowych ( tych naturalnych, jak oatmeal ), pozdrawiam
Nie :) Semolina, to mąka/kaszka wyłącznie z pszenicy odmiany durum,
czyli twardej, a kasza manna to kasza z pszenicy zwykłej, nie
twardej. Ale nic IMHO nie stoi na przeszkodzie, żeby używać jednej i
drugiej do puddingów czy deserów, te z semoliną będą po prostu
bardziej żółte, w smaku raczej podobne.
Aha, i nie powinno się tłumaczyć kaszki manny na angielski jako
semolina, raczej wheat groats czy coś w tym stylu, semolina
jednoznacznie jest okrśleniem na kaszkę/mąkę z pszenicy durum i
żadnej innej :)
Poszukaj Czegoś takiego - "Kasza manna tradycyjna" - poza Biedronką jest wszędzie.
bardzo dziekuje za blyskawiczna odpowiedz! :)
ok, to teraz juz rozumiem, dziekuje! bede probowac tej semoliny i zobaczymy czy zolta stefanka bedzie tez dobra :) hehe .
acha, ja mieszkam w uk i bylam w 2 polskich slepach w moim miescie i kaszy mannej nieststy nie bylo :(
ACHA! a ja tutaj mam dwa rodzaje tej semoliny , taka bardzo drobniutka i troche grubiej zmielona... ktora mam do masy uzyc????
Nie wiem. Napiszę maila do przyjaciół w Irlandii to może coś pomogą. Jeszcze są sklepy internetowe. Zaraz poszukam jakiegoś wysyłającego polskie produkty za granicę.
Kasza manna http://dodomku.pl/kategoria/3068/produkty_sypkie_kasza.html
Warunki dostawy http://dodomku.pl/tekst/62/dostawy_zagraniczne.html
Za granicę nie testowałem, ale do Gdańska dostarczali szybko i bez żadnych problemów.
PS. Maila do znajomych wysłałem.
och dziekuje bardzo za pomoc!!! chyba nie bede sie musiala bawic w zamawianie przez internet bo ta semolina chyba jest w porzadku. wszystko wyglada jak powinno, jutro bede zdawac relacje jak smakowalo....
Stefanka PYCHA !!! najlepsza 4 dni po zrobieniu .
jeszcze raz dziekuje wszystkim, zawsze mozna na was liczyc! :)
kasza manna wystepuje pod nazwa farina cream of wheat
Witaj,ja myslałam ze semolina to zwykła kasza manna i zawsze z niej robiłam masy do ciast,nie widziałam żadnej różnicy,więc smialo możesz jej użyć.
bardzo chce na swieta upiec Stefanke no i potrzebuje kasze manne na zrobienie
Ja mieszkam w itali tu tez jest semolino w zasadzie różni sie tylko czase gotowania.Potrzeba na to 20 minut .Pozdrawiam!!!masy ... tylko nigdzie w zadnym polskim sklepie u mnie nie ma moge kupic kaszy
manny. no i utknelam. pomocy! :)
wlasnie zrobilam ciasto! jeszcze nie probowalam ale wyglada niezle ;) i masa wyszla super! nawet nie bardzo zolta ... semolina ktora wczoraj zakupilam taka jakas anemicznie zolta byla ale stwierdzilam jak dla mojego zastosowania to bomba! tylko ze nie gotowalam jej 20 min... :( nie wiem dokladnie ile ale chyba tak kolo 10-15 min ... mam nadzieje ze wystarczylo..
dziekuje wszystkim za pomoc!
ps. czy grysik sie robi na kaszy mannej? bo ta masa to mi tak troche grysik z przedszkola przypominala....
witaj Kasiu,
tak, jak napisala kiki1101 - kasza manna to cream of wheat, powinien byc w kazdym sklepie, szukaj gdzies przy platkach sniadaniowych ( tych naturalnych, jak oatmeal ), pozdrawiam
niegdy nie slyszalam o cream of wheat ale z ciekawosci sprawdze podczas najblizszej wyprawy do wiekszego supermarketu :)
dzieki za podpowiedz!