Forum

Kuchenne porady

forma silikonowa

  • Autor: kicia1004 Data: 2012-04-07 12:07:26

    Witam !

    dostałam w prezencie zestaw forem silikonowych ( takie różne na tartę,mufinki, babe) i wiecie co aż mi głupio pytać ale nie mam pojęcia jak zabrać się do pieczenia w nich! Czy mam je czymś smarować,czy mąką sypać tak jak tradycyjne??? i najważniejsze czy one mi sie nie stopią w piekarniku??? dziewczyny pomóżcie!!! proszę

    a druga sprawa kuzynka mówiła że w takiej formie od mufinek robi galaretki, potem je chwile moczy w gorącej wodzie i na talerz.............. robiłyście kiedyś tak?????

  • Autor: anekaz14 Data: 2012-04-07 12:18:50

    Witam :) ja foremek silikonowych niczym nie smaruje na pewno nie stopią się w piekarniku, z galaretkami nigdy nie próbowałam ale może teraz zrobię bo mam fajne foremki w kształcie różyczek   Wesołych świąt:)

  • Autor: panda25 Data: 2012-04-07 12:39:34

    Ja też niczym nie smaruje.

    Super nadają się do panna cotty. :)

  • Autor: kicia1004 Data: 2012-04-07 13:19:16

    A jak ciasto spokojnie odchodzi???

  • Autor: córcia Data: 2012-04-07 14:17:28

    odchodzi bardzo fajnie nie uszkadza ciasta!!!

  • Autor: kicia1004 Data: 2012-04-07 14:21:12

    dziękuję za odpowiedzi!!! idę tworzyć ! swoje wrazenia opiszę w wolnej chwili...................postaram sie zdjęcia zrobić!

  • Autor: as Data: 2012-04-10 22:35:31

    Ja mam formę silikonową do babki z kominem. Formę natłuściłam i tak przywarła. Forma jest nowa. Drugi raz używana.

    Ciasto wyjmujecie z formy gorące czy po wystygnięciu?

  • Autor: agacia Data: 2012-04-07 14:26:11

    Niczym nie smaruję, a mufinki wrecz wyskakują z tych foremek.Galaretki tez robiłam, ale trzeba na chwilę wsadzić do gorącej wody, żeby ładnie wyszły z foremki.

  • Autor: piotrekkk Data: 2012-04-07 16:58:17

    form silikonowych nie trzeba niczym smarować :)

  • Autor: Mika K Data: 2012-04-07 21:11:24

    Ja zawsze robię w tych foremkach tzw.tombaliki(kurczaka w galarecie z warzywami).Bardzo ładnie wyglądają takie różyczki na stole.Robiłam w nich też sernik na zimno super sprawa każdy był zachwycony bo nie dość że ładnie wyglądały na talerzyku to takie w sam raz na jeden kęs dla każdego.Ja mam fajne foremki i wychodzą bez moczenia w ciepłej wodzie ale miałam też pożyczone inne od siostry i te już niestety musiałam moczyć w gorącej wodzie.Siostra piekła też babeczki w kształcie różyczek w wersji biało czarnej i też bardzo ładnie wyszły.Nic tylko eksperymentować bo warto:)

  • Autor: hanah30 Data: 2012-04-07 22:16:17

    to co wyczytałam na forum to foremki silikonowe NOWE trzeba pierwszy raz wysmarować tłuszczem potem już nie trzeba.

  • Autor: piszczalka Data: 2012-04-09 08:46:30

    Tak, ja pierwszy raz smarowałam tluszczem.

    I jeszcze kiedys tez na forum pisało żeby nie myć w zmywarce.

  • Autor: grazka35 Data: 2012-04-08 09:20:43

    Dziewczyny już odpowiedziały na twoje pytanie ,ja dodam fotkę , na dowód że galaretki wychodzą bardzo fajne w takich foremkach

  • Autor: magdam21 Data: 2012-04-08 20:35:38

    Witam, ja pieke w silikonowych foremkach muffinki i babeczki. Foremki sie nie topia w piekarniku nie znieksztalcaja wypieku i bez problemu mozna wyjac ciasteczka po upieczeniu. Polecam

Przejdź do pełnej wersji serwisu