Forum

Kuchenne porady

Problem z serem

• Autor: Gosia88 Data: 2012-04-08 02:09:51

Hej

Mam problem z ciastami do których chcę dodać twaróg sernikowy. Robiłam już kilka razy murzynka z serem ale zawsze po upieczeniu tego sera nie ma, tak jakby zmieszał się z ciastem. A zawsze delikatnie go wykładam na ciasto. Ostatnio też skorzystałam z przepisu koleżanki na ciasto łaciate. Jej wychodzi idealny. A mi poraz kolejny ser znikł. Co robię nie tak? Patrząc po waszych wypiekach to widać ten ser a u mnie ani trochę choć daję go tyle ile w przpisie. Nie poddając się poraz kolejny spróbowałam nowego przepisu:

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/106698/ciasto-kakaowe-z-serem.html

I znowu porażka! Na zdjeciu widac kawałek ciasta z serem. A u mnie dosłownie 1/2 cm twarogu, który wogóle nie ma smaku. Jakie są powody, że ciasto mi nie wychodzi? Co robię źle?

Uwierzcie mi, że próbowałam już wielu przepisów. Dziś upiekłam tego murzynka z przepisu znajomej:

http://wielkiezarcie.com/recipe79378.html

Ale oczywiście sera nie widać. Jest go troszeczkę u góry a podczas nakładania go na ciasto było go dosyć sporo. Rozumiem, że ser zapada się bo jest cięższy ale w innych przepisach ten ser jest widoczny choćby na dole a u mnie mam wrażenie że wnika w ciasto. A może to wina sera?

Do takich ciast powinno się dawać twaróg sernikowy czy może zwykły biały ser? Nie wiem co robię źle.

Z góry dziękuję za wskazówki.

• Autor: myszamycha Data: 2012-04-08 13:30:31

Nie wiem dlaczego tak się dzieje,może spróbuj zmielić i dodać zwykły ser.Serniki robię zawsze ze zwykłego dobrze zmielonego sera.

• Autor: marzena89gb Data: 2012-04-08 15:08:10

ja też zawsze używam zwykłego sera  i robię z jednego przepisu ale zawsze wychodzi inaczej raz ser zostaje na górze raz zapada się w ciasto może rzeczywiście powinnaś użyć zwykłego sera i najlepiej jakby był tłusty lub półtłusty

• Autor: agacia Data: 2012-04-08 18:42:01

Myślę ,że to wina sera.Użyj zwykego białego sera.Ja kiedyś robiłam murzynka z serem ,użyłam twarogu sernikowego no i niestety nie wyszło tak jak trzeba.

• Autor: hanah30 Data: 2012-04-09 08:47:14

Aby sernik się udał najwazniejsze są dobrze ubite bialka jaj na końcu do ciasta serowego delikatnie wmieszać białka ser najlepiej zmielić 2x lub nawet 3x

• Autor: belkot68 Data: 2012-04-09 10:01:55

Witam.Spróbuj podwoić ilosć sera,może Twoje ciasta za bardzo wyrastają i sera jest za mało.Kiedys też zrobiłam łaciaty z przepisu na WŻ i ser zniknął bo było go za mało,z podwójną iloscią ok.Robię zawsze z ricottą… (ciapaty) bo w Italii nie ma twarogu ,bialek nigdy nie ubijam bo i tak padną przy pieczeniu

Z pierwszego przepisu autorka porobila serowe górki i dolinki może dlatego jest widoczny..

• Autor: asieksza Data: 2012-04-09 20:29:51

Ja piekę czasem taki, zawsze się udaje. Robię ze zwykłego wiaderkowego twarogu, a jajka nie mogą być bardzo duże.

• Autor: Gosia88 Data: 2012-04-11 02:44:24

Chyba macie racje. Też mi się wydaje, że może być to wina sera. Następnym razem spróbuję dodać normalny twaróg (tłusty). Mam nadzieję, że wkońcu się uda:). Dziękuję za odpowiedzi i wskazówki.

• Autor: bergamotka2 Data: 2012-04-12 17:25:38

Ser w wiaderkach ,,sernikowy ,,   to chyba najlepiej nadaje się na serniki na zimno , w pieczeniu z takiego też miałam złe doświadczenia , bo to masa często sztucznie zagęszczana , po podgrzaniu - rozpuszcza się ustrojstwo , choć są opinie , że  cyt. ,, mój sernik taki piękny , a z wiaderka ''  ( a może to właśnie ten słynny sekret wspaniałej pieczącej - drobny szczegół pozostawiony we własnym sekrecie ) , sama też piekłam wiaderkowe - różnie bywa ...

• Autor: Gosia88 Data: 2012-04-15 23:54:55

Dzięki dziewczyny:) Rzeczywiście miałyście rację co do sera. Wczoraj użyłam twarogu tłustego 8% i wyszło rewelacyjnie. Idealnie wilgotne ciasto i rozpływający się w ustach ser. Dziękuję za cenne rady. Czasami warto poradzić się bardziej doświadczonych.

Przejdź do pełnej wersji serwisu