Mam problem z ciastami do których chcę dodać twaróg sernikowy. Robiłam już kilka razy murzynka z serem ale zawsze po upieczeniu tego sera nie ma, tak jakby zmieszał się z ciastem. A zawsze delikatnie go wykładam na ciasto. Ostatnio też skorzystałam z przepisu koleżanki na ciasto łaciate. Jej wychodzi idealny. A mi poraz kolejny ser znikł. Co robię nie tak? Patrząc po waszych wypiekach to widać ten ser a u mnie ani trochę choć daję go tyle ile w przpisie. Nie poddając się poraz kolejny spróbowałam nowego przepisu:
I znowu porażka! Na zdjeciu widac kawałek ciasta z serem. A u mnie dosłownie 1/2 cm twarogu, który wogóle nie ma smaku. Jakie są powody, że ciasto mi nie wychodzi? Co robię źle?
Uwierzcie mi, że próbowałam już wielu przepisów. Dziś upiekłam tego murzynka z przepisu znajomej:
http://wielkiezarcie.com/recipe79378.html
Ale oczywiście sera nie widać. Jest go troszeczkę u góry a podczas nakładania go na ciasto było go dosyć sporo. Rozumiem, że ser zapada się bo jest cięższy ale w innych przepisach ten ser jest widoczny choćby na dole a u mnie mam wrażenie że wnika w ciasto. A może to wina sera?
Do takich ciast powinno się dawać twaróg sernikowy czy może zwykły biały ser? Nie wiem co robię źle.
ja też zawsze używam zwykłego sera i robię z jednego przepisu ale zawsze wychodzi inaczej raz ser zostaje na górze raz zapada się w ciasto może rzeczywiście powinnaś użyć zwykłego sera i najlepiej jakby był tłusty lub półtłusty
Myślę ,że to wina sera.Użyj zwykego białego sera.Ja kiedyś robiłam murzynka z serem ,użyłam twarogu sernikowego no i niestety nie wyszło tak jak trzeba.
Aby sernik się udał najwazniejsze są dobrze ubite bialka jaj na końcu do ciasta serowego delikatnie wmieszać białka ser najlepiej zmielić 2x lub nawet 3x
Witam.Spróbuj podwoić ilosć sera,może Twoje ciasta za bardzo wyrastają i sera jest za mało.Kiedys też zrobiłam łaciaty z przepisu na WŻ i ser zniknął bo było go za mało,z podwójną iloscią ok.Robię zawsze z ricottą (ciapaty) bo w Italii nie ma twarogu ,bialek nigdy nie ubijam bo i tak padną przy pieczeniu
Z pierwszego przepisu autorka porobila serowe górki i dolinki może dlatego jest widoczny..
Chyba macie racje. Też mi się wydaje, że może być to wina sera. Następnym razem spróbuję dodać normalny twaróg (tłusty). Mam nadzieję, że wkońcu się uda:). Dziękuję za odpowiedzi i wskazówki.
Ser w wiaderkach ,,sernikowy ,, to chyba najlepiej nadaje się na serniki na zimno , w pieczeniu z takiego też miałam złe doświadczenia , bo to masa często sztucznie zagęszczana , po podgrzaniu - rozpuszcza się ustrojstwo , choć są opinie , że cyt. ,, mój sernik taki piękny , a z wiaderka '' ( a może to właśnie ten słynny sekret wspaniałej pieczącej - drobny szczegół pozostawiony we własnym sekrecie ) , sama też piekłam wiaderkowe - różnie bywa ...
Dzięki dziewczyny:) Rzeczywiście miałyście rację co do sera. Wczoraj użyłam twarogu tłustego 8% i wyszło rewelacyjnie. Idealnie wilgotne ciasto i rozpływający się w ustach ser. Dziękuję za cenne rady. Czasami warto poradzić się bardziej doświadczonych.
Hej
Mam problem z ciastami do których chcę dodać twaróg sernikowy. Robiłam już kilka razy murzynka z serem ale zawsze po upieczeniu tego sera nie ma, tak jakby zmieszał się z ciastem. A zawsze delikatnie go wykładam na ciasto. Ostatnio też skorzystałam z przepisu koleżanki na ciasto łaciate. Jej wychodzi idealny. A mi poraz kolejny ser znikł. Co robię nie tak? Patrząc po waszych wypiekach to widać ten ser a u mnie ani trochę choć daję go tyle ile w przpisie. Nie poddając się poraz kolejny spróbowałam nowego przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/106698/ciasto-kakaowe-z-serem.html
I znowu porażka! Na zdjeciu widac kawałek ciasta z serem. A u mnie dosłownie 1/2 cm twarogu, który wogóle nie ma smaku. Jakie są powody, że ciasto mi nie wychodzi? Co robię źle?
Uwierzcie mi, że próbowałam już wielu przepisów. Dziś upiekłam tego murzynka z przepisu znajomej:
http://wielkiezarcie.com/recipe79378.html
Ale oczywiście sera nie widać. Jest go troszeczkę u góry a podczas nakładania go na ciasto było go dosyć sporo. Rozumiem, że ser zapada się bo jest cięższy ale w innych przepisach ten ser jest widoczny choćby na dole a u mnie mam wrażenie że wnika w ciasto. A może to wina sera?
Do takich ciast powinno się dawać twaróg sernikowy czy może zwykły biały ser? Nie wiem co robię źle.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje,może spróbuj zmielić i dodać zwykły ser.Serniki robię zawsze ze zwykłego dobrze zmielonego sera.
ja też zawsze używam zwykłego sera i robię z jednego przepisu ale zawsze wychodzi inaczej raz ser zostaje na górze raz zapada się w ciasto może rzeczywiście powinnaś użyć zwykłego sera i najlepiej jakby był tłusty lub półtłusty
Myślę ,że to wina sera.Użyj zwykego białego sera.Ja kiedyś robiłam murzynka z serem ,użyłam twarogu sernikowego no i niestety nie wyszło tak jak trzeba.
Aby sernik się udał najwazniejsze są dobrze ubite bialka jaj na końcu do ciasta serowego delikatnie wmieszać białka ser najlepiej zmielić 2x lub nawet 3x
Witam.Spróbuj podwoić ilosć sera,może Twoje ciasta za bardzo wyrastają i sera jest za mało.Kiedys też zrobiłam łaciaty z przepisu na WŻ i ser zniknął bo było go za mało,z podwójną iloscią ok.Robię zawsze z ricottą (ciapaty) bo w Italii nie ma twarogu ,bialek nigdy nie ubijam bo i tak padną przy pieczeniu
Z pierwszego przepisu autorka porobila serowe górki i dolinki może dlatego jest widoczny..
Ja piekę czasem taki, zawsze się udaje. Robię ze zwykłego wiaderkowego twarogu, a jajka nie mogą być bardzo duże.
Chyba macie racje. Też mi się wydaje, że może być to wina sera. Następnym razem spróbuję dodać normalny twaróg (tłusty). Mam nadzieję, że wkońcu się uda:). Dziękuję za odpowiedzi i wskazówki.
Ser w wiaderkach ,,sernikowy ,, to chyba najlepiej nadaje się na serniki na zimno , w pieczeniu z takiego też miałam złe doświadczenia , bo to masa często sztucznie zagęszczana , po podgrzaniu - rozpuszcza się ustrojstwo , choć są opinie , że cyt. ,, mój sernik taki piękny , a z wiaderka '' ( a może to właśnie ten słynny sekret wspaniałej pieczącej - drobny szczegół pozostawiony we własnym sekrecie ) , sama też piekłam wiaderkowe - różnie bywa ...
Dzięki dziewczyny:) Rzeczywiście miałyście rację co do sera. Wczoraj użyłam twarogu tłustego 8% i wyszło rewelacyjnie. Idealnie wilgotne ciasto i rozpływający się w ustach ser. Dziękuję za cenne rady. Czasami warto poradzić się bardziej doświadczonych.