Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Bierzmowanie:)

• Autor: lusi65 Data: 2012-04-11 14:28:36

Witam

zostałam zaproszona na bierzmowanie do bliskiej koleżanki córki i mam dylemant co kupić na prezent???

prosze o podpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam :)

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-04-11 14:50:17

Jak byłam świadkiem na bierzmowaniu to kupiłam łańcuszek z wisiorkiem.

• Autor: izabela_27 Data: 2012-04-11 14:52:43

Może biżutrię np.bransoletkę,łańcuszek.

• Autor: PATI :) Data: 2012-04-11 14:53:24

Zależy co ją interesuje , na bierzmowaniu zwykle mile widziana jest biżuteria np. bransoletka , kolczyki , medalik , czy łańcuszek . Tego rodzaju pamiątkę na pewno zachowa na długo to już taki wiek co biżuterie panny lubią nosić i wcale nie musi być droga

• Autor: Basienkaa0 Data: 2012-04-11 15:38:47

ja bym spytała koleżanki albo bym dała "gustowną" kopertę bo po co kupować prezent, który zalegnie gdzieś głęboko w szufladzie i będzie li tylko pamiątką:)

• Autor: trylobicik Data: 2012-04-11 16:49:59

To na bierzmowanie też teraz prezenty się daje? Do czego ten świat zmierza... Komercja wszędzie...

• Autor: agacia Data: 2012-04-11 18:12:17

Ja pierwszy raz słyszę, że na bierzmowanie kupuje się prezenty.

• Autor: alicja_bt Data: 2012-04-11 18:29:43

To takie imprezy robi się na bierzmowanie? Ja mojemu chrześniakowi ( nie było imprezy) kilka lat temu kupiłam pendraiwa- nie wiem jak się pisze- i dałam gustowną kopertę.

• Autor: nata30 Data: 2012-04-11 21:05:26

Jestem w szoku , że robi sie imprezę i kupuję sie prezenty...córka w tym roku idzie do bierzmownia...zaskoczyłyście mnie...

• Autor: falkor Data: 2012-04-11 22:27:08

Jestem zaskoczony tym zdziwieniem, graniczącym z oburzeniem, że z okazji bierzmowania obdarowuje się głównego zainteresowanego. Wszak idąc ze zwykłą wizytą do znajomych w dobrym guście jest przynieść ze sobą kwiaty, względnie coś słodkiego. Dlaczego więc nie przenieść tego na biermowanie? Podkreślam, chodzi o drobiazg przypominający tak osobę, jak i wydarzenie. Pismo święte leży raczej w gestii świadka, ale jakaś książka (broszurka o patronce, zbiorek złotych myśli), mały krzyżyk względnie obrazek do powieszenia przy biurku w swoim pokoju, breloczek do kluczy, ewentualnie okładka na Biblię zapinana na suwak (po konsultacji ze śwadkiem) byłyby, jak sądzę całkiem na miejscu. Sporo pomysłów znajdziesz tu.

Zdecydowanie odradzam koperty. Pieniądze z jednej strony nakręcają to, co ktoś nazwał komercją (do koperty nie włożysz dziesięciu złotych), z drugiej szybko tracą związek z obdarowującym (przestają być pamiątką).

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-04-12 00:04:35

Ja rowniez przezylam szok,jak sie przeprowadzilam do Niemiec,bo tutaj bierzmowanie to nawet wieksza impreza niz Komunia Sw..Czesto jest zaproszonych duzo osob,impreza z obiadem,ciastem,przystawkami,ciepla kolacja,bardzo czesto ludzie korzystaja z cateringu.No i oczywiscie z prezentami,bardzo czesto pienieznymi.

Podobnie jest u Ewangelikow(ktorych jest tutaj wiecej gdzie mieszkam),rowniez jest to duza impreza,ale u nich dzieci nie ida do Komuni Sw. tylko w wieku mniej wiecej 15-16 lat maja Konfirmation czyli jakby odpowiednik katolickiej komuni z bierzmowaniem.

• Autor: hb_campaign Data: 2012-04-12 00:51:15

A koniecznie musisz kupować prezent? Telegram wystarczy... i tak - co byś nie kupiła, to dla bierzmowanej będzie za mało a rodzice będą się cieszyli z Twojego przybycia. Zajrzyj na stronę z zaproszeniami komunijnymi... znajdziesz tam też ładne telegramy - eleganckie i z klasą... w sam raz na taki "prezent".

pozdro :)

• Autor: kate5134 Data: 2012-04-12 09:29:11

mój syn też idzie do bierzmowania w tym roku  i nie robię żadnej imprezy, po mszy zaproszę do domu najbliższych 6 osób na kawkę, herbatkę i ciasto. Nawet do głowy nie przyszło mi , aby robić imprezę. A co do prezentów, to też nie słyszałam od nikogo , aby dawało się pieniądze. Daje się owszem, ale prezencik o wymiarze pamiątkowym, a nie " majątkowym".

Przejdź do pełnej wersji serwisu