Forum

Kuchenne porady

krem do tortu-poszukuję przepisu

• Autor: MalinaM11 Data: 2012-04-13 12:03:56

witajcie mam taki proble -muszę upiec torcik na urodzinki maluszka,mam wizję co do wyglądu ale nie wiem czym przełożyc biszkopt a nie chcę jakiegoś kremu na bazie budyniu.Może poradzicie jaki kremik byłby najlepszy i przez was wyprubowany bo masa jest tego a nie wszystko zawsze nadaje się po zrobieniu na tort....

• Autor: agulka8204 Data: 2012-04-13 13:11:53

Witam:) Zrobiłam juz troche kremów i z mojego doświadczenia podpowiem tak:

- jezeli tort śmietankowy to doskonały smak jest z połacznia śmietanki 30% i serka mascarpone

- ostatnio próbowałam kremu czekoladowego z przepisu taary i jest pyszny ( jak na urodzinki maluszka to bez alkoholu)

25 dkg dobrego masła, 3 również dobre jajka (najlepiej świeże wiejskie lub przynajmniej "jedynki" ze sklepu), 20 dkg cukru, wanilię (cukier waniliowy też może być), 5 dkg sprawdzonego kakao, 1/8 l mleka, kieliszek spirytusu lub wódki.

Najpierw trzeba zmieszać kakao z mlekiem, zagotować, mieszając, aż powstanie gęsta masa bez grudek;
    Jaja z cukrem ubijamy na parze (ja po prostu wstawiam garnek do drugiego z gorącą wodą). To ubijanie trwa dość długo, gdyż masa musi stać się puszysta, wyraźnie przybrać na objętości. Potem wstawiamy garnek do zimnej wody i ubijamy dalej, ale masa wystygnie. Wtedy zdecydowanie staje się jeszcze gęstsza.
    Kolejna faza to utarcie masła, które nie powinno być zbyt miekkie. Do masła powoli dodaje się masę jajeczną ucierając mikserem na małych obrotach. Pod koniec należy dodać cukier waniliowy i alkohol.
    Może się zdarzyć, że krem się zwarzy. Trzeba natychmiast zareagować i dodać jeszcze trochę masła (dobrze mieć je na wszelki wypadek pod ręką) lub poprostu wszystko podgrzac.

To sa moje ulbubione i sprawdzone kremy. 

Pozwoliłam sobie umiescic przepis Taary, mam nadzieje, ze nie bedzie zła:)

Pozdrawiam 

• Autor: agulka8204 Data: 2012-04-13 13:48:51

Jeszcze podpowiem. Ostatnio musiałam zrobic torcik i nie miałam duzo czasu. Wiec kupiłam gotowy krem Delecty śmietankowy, potrzebne jest tylko 300ml mleka - bez masła. I musze sie przyznac, ze nie jeszcze nie raz pójdę na skróty i go wykorzystam bo jest przeeeeepyszny. Nie wiem jak inne smaki ale śmietankowy był na prawde bardzo smaczny.

Może troszke pomogłam. Pozdrawiam 

• Autor: kate5134 Data: 2012-04-13 13:53:15

Witaj!

Ja zawsze robię ten krem kakaowy i wszyscy się zajadają tortem właśnie z tym kremem. Jest puszysty, nie tak bardzo słodki i robi się go naprawdę szybko :

http://wielkiezarcie.com/recipe71579.html

• Autor: ikusia Data: 2012-04-13 14:09:59

polecam moją masę migdałową z białą czekoladą i płatkami migdałowymi.

• Autor: alidab Data: 2012-04-13 14:54:08

Moim zdaniem, jeśli torcik ma być adresowany do dzieci, to krem na bazie masy budyniowej jest jak najbardziej ok. (budyń domowy, na żółtkach)np. taki: http://wielkiezarcie.com/recipe28504.html

Zamiast kremu budyniowego można zrobić masę na bazie bitej śmietanki.dla mnie najlepszy i najbardziej delikatny jednocześnie moocno czekoladowy jest krem przyrządzony na bazie gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 30% w proporcji 1:2. Ten krem do wydajnych nie należy ale jest pyszny i taki bardzo czekoladowy.
    Na pół litra śmietany kremówki trzeba dać 250 g gorzkiej czekolady. Śmietanę wlewamy do naczynia, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i na bardzo wolnym ogniu (często mieszając) podgrzewamy aż czekolada się dokładnie rozpuści. Następnie studzimy i wkładamy na conajmniej 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie w tym samym naczyniu ubijamy śmietanę mikserem na puszysty krem.
    Na końcu ja dodaję w zależności od wersji tortu kieliszek rumu lub wiśniówki. Można również nie dodawać alkoholu.
    Należy przy tym pamiętać, że jeżeli dysponujemy lepszą czekoladą o dużej zawartości kakao, to możemy jej dać trochę mniej żeby krem nie był zbyt gęsty. Jeśli chcemy aby krem był jeszcze lżejszy (ale również mniej czekoladowy..) to na pół litra śmietanki możemy dać 20 dag
    czekolady ale mnie mniej.

Zamiast czekoladowego kremu można ubić samą świeżą i dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z dodatkiem niewielkiej ilości żelatyny. Pamiętać należy aby rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę nie dodawać do całej ubitej śmietany ale odwrotnie : śmietanę do żelatyny.

Zdecydowanie odradzam masę z dodatkiem surowych jaj - zwłaszcza dla dzieci.

• Autor: kasiadzida Data: 2012-04-13 16:10:32

http://wielkiezarcie.com/recipe69826.html

Krem z sera mascarpone jest przepyszny! Polecam.

• Autor: MalinaM11 Data: 2012-04-13 18:00:20

dziękuje kobietki za podpowiedzi będę prubowała zrobic kremik czekoladowy bo górę tortu chcę pokryc lukrem plastycznym to śmietankowe chyba odpadają bo z tego co czytałam to mi lukier może "puścic",

• Autor: martynka 13 Data: 2012-04-15 01:12:46

Masa cukrowa domowej roboty nie rozpuści się na śmietanie. Jest  dostępna masa cukrowa z dodatkiem czekolady, kórą też spokojnie możesz obłożyć tort pokryty bitą śmietaną.

Przejdź do pełnej wersji serwisu