Forum

Kuchenne porady

Tort smietanowy z piekarnii w Krasocinie.

• Autor: Teresa40 Data: 2012-04-16 21:06:22

Witam! bedac w Swieta u rodziny mialam okazje delektowac sie pysznym tortem smietanowym,jadlam wiele roznych tortow ale ten przypadl mi najbardziej do gustu,byl po prostu rewelacyjny.Czy jest ktos kto zna tajniki tego kremu? Probowalam robic kilka razy ale nigdy mi taki nie wyszedl.To byl tort smietanowy z odrobina kremu jagodowego.Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

• Autor: mamusia_muminka Data: 2012-04-17 22:59:02

Czy to ten Krasocin koło Włoszczowy?

• Autor: Teresa40 Data: 2012-04-24 21:14:49

Czy to ten Krasocin koło Włoszczowy?

Tak ,o ten Krasocin mi chodzilo.

• Autor: megi65 Data: 2012-04-18 16:07:10

Problem możesz rozwiązać na dwa sposoby ..

1. Udać sie do piekarni do Krasocina nabyć klin torcika i w '' rozłozyć '' na czynniki pierwsze ..:)

2 . Udać sie do piekarni do Krasocina i ... '' zaprzyjażnić się '' z cukiernikiem lub cukierniczką :)

Bardzo mozliwe ,że krem jest na bazie śmietany kremowej , twarogu i masy jagodowej ale to tylko moje spekulacje . Nie mniej zapamiętam - koniecznie w Krasocinie odszukać piekarnie - cukiernie i skosztować kawałeczek torcika śmietankowego z odrobiną jogody .. Myślę ,że da sie zrobić ..

• Autor: misia2004 Data: 2012-04-18 16:50:47

A mogłabys podać przepis na taka masę?

• Autor: megi65 Data: 2012-04-18 18:58:02

Moja droga ... to tylko moja fanatazja smakowa ...dokładnego przepisu nie opracowałam jeszcze ..Ostatnio tak '' wymodziłam '' kremik masa na  biszkopt : zmiksowane truskawki , serek homogenizowany i ubita kremóweczka ..Wyszło pysio ...:D a + żelatyna ..

Analogicznie rzecz biorąc można i jagody tak potraktować ... :)

• Autor: misia2004 Data: 2012-04-18 19:32:01

Pewnie że można jak się ma o tym jakieś pojęcie:) A u mnie z tym pojęciem jakoś marnie:(

Ja to rozumiem tak: rozpuściłaś żelatynę (tylko ile?) wystudziłaś, ubiłaś śmietanę dodałaś tą żelatynę serek homo i zmiksowane truskawki?

Chciałabym cos zrobić bo moje słonko w sobotę 2 latka kończy:)

• Autor: megi65 Data: 2012-04-18 19:42:39

Poradzimy  , poradzimy ... tylko odbierz private .. :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu