Forum

Zdrowie i uroda

po wizycie u dermatologa

• Autor: cerekm Data: 2012-04-18 15:15:01

witajcie;)

ostatnio radzilam sie Was o kosmetyki dobre dla cery naczynkowej...Dzis bylam u dermatologa i na szczescie popekane naczynka nie przeksztalcily sie w tradzik rozowaty!poki co dostalam serie witamin i liste kosmetykow dla mojej cery, do wyboru: Iwostin, Pharmaceris i Ziaja med. I tu moje pytanie: czy ktoras z Was ma jakies doswiadczenie z ktoras wymieniona firma? Poza tym...za 3 tygodnie bede miala zabieg zamykania naczynek, 5 serii..czy ktora z Was miala te zabiegi? i co sadzicie o nich?sa bolesne?

Aaaa z Waszych rad....kosmetyki Clinique rzeczywiscie sa cudowne!!!!!-mimo mocnej ceny, bardzo fajna jest zielona baza pod makijaz i taki zolty mineralny puder-kamuflaz, koszty spore ale chyba..zainwestuje! nie wiem co z kremem bo on juz jest kosmiecznie drogi...;/

A krem dermacosu-floslek w cenie calkiem przyzwoitej tez fajny, ale poki co duzej roznicy nie widze.

• Autor: caroline1983 Data: 2012-04-18 16:10:54

Nie znam kosmetyków Ziaji na popekane naczynka. Uzywam kosmetyków tej firmy i ogólnie jako firme mogę z czystym sumieniem polecic. Jest tania a równocześnie bardzo dobra jakosciowo. Ostatnio kupiłam sobie ich krem pod oczy za ok. 7zł i jego działanie jest o wiele lepsze niz podobnych kremów w cenie 20-30zł (uzywam redukujących obrzeki i rozświetlajacych). Oczywiście tak jak w przypadku innych firm kosmetyk musi byc odpowiednio dobrany.

Ziaję Med kupisz w aptekach. Popytaj o próbki bo czasami maja to nie bedziesz kupowała kota w worku. 

• Autor: aggusia35 Data: 2012-04-18 16:43:28

niestety co tanie to tanie i kosmetyki Ziaja do takich należa Nie pomoga nie zaszkodzą  Nie wiem ile masz lat jaką cerę ale przy problemach z cerą nie pomogą Taka jest prawda

• Autor: kokarda Data: 2012-04-18 17:44:13

również jakoś nie mam przekonania do Zjaji

• Autor: momik Data: 2012-04-18 18:09:34

również nie byłam przekonana do Ziaji, bo na początku w latach 90 każde moje użycie produktu Ziaji kończyło się pieczeniem, swędzeniem jednym słowem katastrofą; zdziwiłam się mocno gdy usłyszałam od znajomych, jaką popularnością i wzięciem cieszy się ostatnimi czasy seria Sopot Spa, krem oliwkowy, masło kakaowe,płyn micelarny, płyny do kąpieli; sama używam płynu do demakijaży, płynów pod prysznic z dobrym skutkiem

• Autor: lolopopa Data: 2012-04-18 20:30:04

Będę bronić firmy :)

W większości używam kosmetyków Biotherm, gdyby je sprzedawać za 7 zł też opinie nie byłyby pochlebne, nie ma "efektów specjalnych".

Z serii Ziaja med kremy nie zrobiły na mnie wrażenia, ale przywiązałam się do toniku, masła do rąk i żelu do higieny intymnej.

Absolutnie nie popieram zdania tanie= złe, trzeba szukać, prawdziwe perełki zdarzają się dosyć często.

• Autor: caroline1983 Data: 2012-04-18 21:32:48

No własnie... Kupiłam sobie kiedyś krem pod oczy za ponad 30zł i wory jak były pod oczami tak nadal były. Teraz uzywam kremu Ziaji Sopot rozswietlenie i sińce pod oczami jeszcze częściowo mam, ale opuchlizna zeszła. 

• Autor: aggusia35 Data: 2012-04-18 23:02:34

No włąsnie bo jeśli masz wory z przyczyn zdorwotnych niewyspania złego odzywiania ( podaje tylko hipotetycznie) to  ani za 1 zł anii za milion krem nie pomoże

• Autor: caroline1983 Data: 2012-04-19 11:31:17

Poprostu taka moja uroda, wyniki mam ok, a kosmetyczka twierdzi że mam płytko umieszczone naczynia krwionosne pod oczami i prześwitują przez skórę, stad ten kolorek.

• Autor: aggusia35 Data: 2012-04-19 16:35:06

nie ma ludzi idealnych :):) ty masz wory:)  a ja dwie niebieskie zylki ktore ida mi przez dolna powieke i nawet najlepsze korektory nie pomagaja :(

• Autor: aggusia35 Data: 2012-04-18 23:01:06

a ja podtrzymuje produkty do uzycia kremu za 7 i powiedzmy za 20 są inne  Niestety nie jestem chemikiem aby to pieknie i naukowo wyjaśnic

• Autor: lolopopa Data: 2012-04-19 16:21:02

Przykład:

7 i 20 zł to niewielka różnica (teraz kwestia gdzie dany kosmetyk był wyprodukowany).

• Autor: aggusia35 Data: 2012-04-19 16:35:56

nie kwestia skladu ale mieszy 7 - 20 moze nie byc roznicy ale od 20 w zwyz jest i to tez zalezy jakich marek oczywiscie :)

• Autor: lolopopa Data: 2012-04-19 17:04:45

Myślę, że to Cię może zainteresować:

http://www.urodapolska.pl/kosmetyki_cennik.html

Dopisano 12-04-19 17:57:49:

Wg tych wytycznych krem ziaja cera naczynkowa znajduje się w przedziale cenowym 20-50 zł.

• Autor: caroline1983 Data: 2012-04-19 18:01:41

Ta strona to w sumie rekalma jednej z firm kosmetycznych, przeczytałam i jest tam nieco bzdur i nieścisłości. Znalazłam takze taka strone http://www.farmacjaija.pl/zdrowie/bez-cenne-kosmetyki-2.html. Nie promuje ona żadnej firmy kosmetycznej. Wprost tam napisamo że marketing, opakowanie, marże itp. moga siegac nawet 90% ceny sklepowej.

Bardzo ciekawe jest tez to: http://forum.28dni.pl/discussion/798/jak-rozszfrowac-sklady-kosmetykow/
    Artykuł jest długi ale ciekawy. Pozwole sobie zacytowac pewien fragment:

"Nie sposób nie zwrócić uwagi na relację: skład kosmetyku do ceny. A raczej brak tej relacji. Ceny kosmetyków – oczywiście mam tu na myśli kosmetyki z tej samej półki cenowej – są zależne w zasadzie tylko od potencjalnej klientki. To znaczy, że krem przeznaczony dla nastolatki kosztował będzie mniej, niż krem przeznaczony dla jej mamy, ten zaś z kolei będzie tańszy od kremu, który wyprodukowany został z myślą o babci. Cena jest więc raczej proporcjonalna do teoretycznych zasobów portfela i do – znowuż teoretycznej – gotowości klientki do wydania pieniędzy, by zachować młody wygląd. Do składników ma się to nijak. Moim ulubionym przykładem jest tu należąca do koncenu Pierre Fabre apteczna firma Avene i jej produkty z retinaldehydem. Mamy tu do czynienia z trzema grupami produktów – najtańszy produkt jest przeznaczony dla nastolatek walczących z trądzikiem, produkt dla kobiet po trzydziestce jest sporo droższy, a najdroższy jest ten dla pań po 45. roku życia, mający walczyć ze zmarszczkami. Paradoksalnie to właśnie w najtańszym jest najwięcej retinaldehydu. Pozostałe składniki zaś nijak nie tłumaczą dużej różnicy cen.

Innym przykładem na brak relacji między składnikami a ceną produktu może być modny ostatnio Matrixyl czyli wg INCI palmitoyl pentapeptide-3 – zawarty jest w słono kosztującym (i szalenie modnym) Strivectinie, jak i w dużo tańszych, raczej przaśnych produktach Olay z serii Regenerist."

• Autor: caroline1983 Data: 2012-04-19 18:11:48

Chcieli udowodnic ze ich kosmetyki to takie cuda i warto wydać na nie kasę. Niektóre kremy Ziaji to według tego to i załapałyby się na przedział powyzej 150zł.
    Najlepsze jest twierdzenie że te powyzej 150zł maja w składzie aldehyd - chyba jako konserwant bo aldehydy sa raczej toksyczne ale sa tez bakterio i grzybobójcze. Kolejna głupota to to ze palmitynian jest pochodna witaminy A. Jest to poprostu jeden z kwasów tłuszczowych. Jedynie palmitynian retinylu jest połaczeniem retinolu i kwasu palmitynowego. Tretinoina to kwas witaminy A - działanie biologiczne takie jak retinol czyli czysta wit. A. Witaminy A,C,E, kwasy owocowe, wyciagi z ziół sa składnikami najtańszych kremów (oni twierdza ze tych powyzej 150zł), a co do kolagenu w kremach to mało kto wie ale pozostaje on na naskórku bo jego cząsteczki sa zbyt duze żeby mogły w niknac w skórę.

• Autor: lolopopa Data: 2012-04-19 18:22:52

Nie dało się skopiować, więc podałam link.

Nie miałam na myśli rozpowszechniania reklamy firmy której nie znam, tylko to co pod spodem. Poglądowo :)

• Autor: caroline1983 Data: 2012-04-19 18:30:03

Nie chodzi mi o to ze to reklama, tylko o to ze cos prawdy napisali ale ogólnie to nie za duzo, a reszta to głupoty w celu promocji swojego produktu. Najważniejsze to zdac sobie sprawe że cena nie zawsze świadczy o jakości.

• Autor: aggusia35 Data: 2012-04-19 19:08:08

a tak czytałam kiedyś o naturalnym kolagenie ale to nie na moja kieszen może jak wreszcie wygram w totolotka :)

• Autor: ekkore Data: 2012-04-18 21:51:09

Gdyby nie fakt - że bardzo źle znoszę zmiany kosmetyków - i gdyby coś było nie tak z moimi - wybrałabym ziaję.

Moja córka - typowy atopowiec - ziaję toleruje bez niczego. Ja używam toniku, czasami maseczki- i nie mam problemów z cerą - jak po Vichy, olay czy sorayi (chyba tak należało napisać?)

Każda cera jest inna - każda ma inną tolerancję.

I to co dla jednego będzie super - u innego wywoła niezły stan zapalny skóry.

Ostatnio miałam badanie skóry - moja jest o 4 lata młodsza ode mnie.

Kręgosłup mam dawno na emeryturze - to się wyrównuje...

• Autor: cerekm Data: 2012-04-18 22:27:14

no wlasnie to dobranie odpowiednich kosmetykow jest cholernie trudne..;/ kupilam sobie krem dermacosu-farmona za jakies 20 zl i jest naprawde fajny! a wczoraj i dzis posmarowalam buzie tak wychwalanym przez pania w aptece sporo drozszym kremem firmy  eucerin i..niestety buzia swedzi...niby nie mocno ani jakos specjalnie drazniaco ale jednak!

no nic...poszukuje dalej;)

• Autor: Beata500 Data: 2012-04-19 16:04:50

Dlatego lepiej poprosić o próbki.Przeszłam przez to samo i mam kilka bezużytecznych kremów.Szkoda pieniędzy.Teraz wykorzystuję je je do konserwacji kanap ze skóry.

Obecnie nie kupuję żadnych kremów bez wcześniejszego wypróbowania.

• Autor: domia Data: 2012-04-18 16:11:05

witaj! Jeżeli chodzi o kosmetyki to nie doradzę. rzeczywiscie miałam próbki kosmetyków do cery naczynkowej z podanych przez Ciebie firm ale...na dłuzsza metę ich nie uzywałam. Popękane naczynka na twarzy tuszuję korektorem, na to podkład w kremie i nic więcej nie kombinuję.

A jestem ciekawa gdzie, jak i u kogo będziesz miała zabieg zamykania naczynek?

Miałam zamykane naczyńka ale na nogach. Twarz jest bez wątpienia delikatniejsza ...)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-04-18 16:11:43

Jesli bedziesz w trakcie zabiegow zamykajacych naczynka,bardzo prosze o info na ten temat.Ja nie mam na twarzy,ale na lewym udzie mam kilka od wielu lat,moze da sie cos z tym zrobic i jaka jest cena takiego zabiegu czy serii zabiegow?

Kremy clinique sa swietne sama uzywam kremu na dzien do cery mieszanej,wydatek spory u siebie place za 50ml -47€,sprawdzilam na polskiej stronie sklepu Douglas cena podobna 199zl.Starcza mi na okolo pol roku,jest bardzo wydajny.Bardzo sobie cenie prezenty urodzinowe w postaci bonu do sklepu Douglas,bo wtedy sobie wlasnie pozwalam na drozsze kremy badz kosmetyki.

• Autor: aggusia35 Data: 2012-04-18 16:41:32

Ziaje skreśl z tej listy. Ogólnie to kiepska ta dermatolog poleciła Ci kosmetyki do pilęgnacj.i które powiny przy Twojej przypadłości być podstawą a tu nie zaszkodza ale pomóc też nie pomogą.  Iwostin jeszcze ujdzie :) Żółty puder  Clinique mając doświadczenie z tym kosmetykiem  ocenie kiepsko

Próbowałas go ?.

Chyba że chcesz zmienić twarz na żółtą. :) Kosmetyki mające  odcień żółtego w swoim składzie maskują zaczerwienienie i zasinienia.Tutaj powinien rozwiązać Twój problem dobry podład nie konieczne z wyższej półki może być Revlon. Generalnie tutaj podkład jest podstawa jeśli wybierzesz beż w odcieniu żółci to masz sprawę rozwiązaną. Jeśli decydujesz się na ten puder to po jego użyciu będziesz mieć nienaturalnie wyglądającą twarz w kolorze żółtym.

• Autor: momik Data: 2012-04-18 18:01:01

chwalę sobie Pharmaceris oprócz cery suchej, wrażliwej mam skłonnośc do naczynek.i na razie stosuje serię Emoliacti, u kosmetyczki tylko kawitacja, mezoterapia i maska z alg-która jest najcudowniejszą rzeczą pod słońcem, łagodzi i koi; zaś na codzień podkład 

• Autor: cerekm Data: 2012-04-18 18:20:11

no to po kolei:)

-mam 35 lat

- buzie mam zaczerwieniona tylko po lewej stronie (skron i policzek )

- naczynka bedzie mi zamykala dermatolog - po pierwszym zabiegu dam znac co i jak ;)

-bylam w aptece zapytac ktore kremy poleci i....wskazala eucerin a na lata z wysokim filtrem krem z biodermy...hm...popytam jecsze w innych....(sama "sprzedaje" i wiem ze "powinno" sie promowac i proponowac to co kaze wladza....)

- zoltego pudru z cliniqua nie uzywalam ale pani w douglasie baaaardzo zachwalala! ale...chyba skusze sie na ta zielona baze pod makijaz...hm

eh kurde...jest tego wszystkiego tyle ze naparwde trudno wybrac! ;(

aha..zabiegi beda na kase chorych wiec bezplatne!

• Autor: Beata500 Data: 2012-04-18 18:29:41

Ja na Toim miejscu najpierw poprosiłabym o próbki.Ja akurat dostałam kilka od pani dermatolog , a o inne poprosiłam w aptece.Tym sposobem dobrałam sobie kremy , bo okazało się nie wszystkie mogę używać.Też mam zalecony krem z dużym filtrem  i miałam próbki Biodermy+50 i muszę szukać dalej, bo akurat po nim twarz mnie piecze.

• Autor: ekkore Data: 2012-04-18 21:54:45

Próbki to podstawa.

Na początek wyprawa po aptekach (jeżeli kosmetyki dostepne tylko w aptekach) i po sklepach kosmetycznych.

Zapas na ponad tydzień - uczulenie potrafi przyjść nawet po tygodniu stosowania

• Autor: belkot68 Data: 2012-04-18 18:41:19

Czesć.Mam równiez''sliczną ''cerę i od lat używam podkladu Max Factor  nr.105 ten z gwiazką i puder nr.41 creme puff.Fantastycznie maskuje wszystkie naczyńka i wyrównuje koloryt twarzy.Bez makijażu moge wyjsć z domu ale bez podkładu i pudru nigdy.

• Autor: panda25 Data: 2012-04-18 19:22:27

Zabieg zamykania naczynek nie boli... może inaczej.. czuć że coś tam się dzieje ale jest to całkowiście znośnie.

Jeśli ja mogę coś polecić.

Też mam problem z naczynkami i dodatkowo jeszcze trądzik tzw. pospolity, i dermatolog poleciła mi do mycia i do smarowania buzi 2 specyfiki. Do najtańszych nie należą ale dla mnie są super.

Jednym myje się buzie rano i wieczorem- dobrze usuwa makijarz, drugim smaruje się buzie. Dla mnie rewelacja- idealne pod makijaż.

Z wymienionych przez Ciebie kosmetyków stosowałam kiedyś Iwostin.

Większych zmian nie zauważyłam.

• Autor: cerekm Data: 2012-05-03 19:10:53

witaj!

sluchaj....creme puff nr 41 rewelacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;))jestem zachwycona! dziekuje Ci:***

• Autor: kiki1101 Data: 2012-04-18 21:01:58

zawsze mialam kruche naczynka ale teraz stalo sie to problemem  odkad mieszkam w upale caly rok... i tak uzywalam ziaja - tanie ale nie widzialam zadnej poprawy, za to pharmaceris dziala :)

• Autor: Lucylla Data: 2012-04-18 21:40:08

Z Clinique polecam Redness Solutions,podkład cudo. Kremu -nie, puder żółty mam, ale mało jakoś używam.

Możesz zerknąć na kafeterię-wątek,,trądzik różowaty", są tam ostatnio fajne linki, porady. 

• Autor: Lucylla Data: 2012-04-18 22:05:33

Jeszcze coś ciekawego:

http://www.stylistka.pl/zaczerwienienia-skory-jak-szybko-sobie-z-nimi-radzic/

• Autor: dorcia700 Data: 2012-04-18 22:14:18

witam z calego serca moge ci polecic IWOSTIN.ja od kilku lat uzywam kremu intensywnie nawilzajacego

• Autor: dorcia700 Data: 2012-04-18 22:16:22

tez mialam problemy z cerą naczynkową i dzieki pani doktor do ktorej trafilam po kilku latach tułania sie po roznych lekarz teraz mam spokoj.moze i  nie jest tani kosztuje ok. 40 zl ale jest wydajny i starcza na dlugo.mozna go stosowac przez caly dzien

• Autor: aggusia35 Data: 2012-04-18 23:06:45

jaki to krem ?

• Autor: asieksza Data: 2012-04-19 09:18:18

Ja mam bardzo wrażliwą cerę i używałam Ivostinu z dobrym skutkiem. Ziaja pomogła synowi przy początkach trądziku , po użyciu cera wygląda zdecydowanie lepiej.

• Autor: ania86 Data: 2012-04-19 11:40:48

Ja mam cerę mieszaną ze skłonnością do wyprysków i powiem szczerze, że po mleczkach do demakijażu piekły mnie oczy, skóra. Od dłuższego już czasu używam pianki głęboko oczyszczającej do skóry trądzikowej z pharmaceris i jest bardzo dobra. Bez problemu zmywam nią makijaż, nie pojawiły mi się żadne wypryski. Fakt, że skóra jest ściągnięta po uzyciu, ale po nałożeniu kremu przechodzi.

• Autor: dorcia700 Data: 2012-04-19 14:55:31

Krem IWOSTIN intensywnie nawilzajacy do cery naczynkowej.naprawde dziala.

• Autor: cerekm Data: 2012-04-19 20:49:52

jestescie boskie! dziekuje!:*

Przejdź do pełnej wersji serwisu