Niestety, zadne z tych nazwisk nie pasuje. W podpisie /autografie/ je wyraznie czytelna sylaba "am", przypuszczam, ze przypinka byla wydana w setna rocznice urodzin /moze smierci???/ osoby na znaczku.
Nie musi to byc osobistosc z dziejow POlski, moze byc "ze swiata".
Jak macie jakies "podejrzenia" to prosze o informacje.
A skąd wiadomo, że podpis pod postacią to nazwisko osoby z przypinki? Może to nazwa związana z tą osobą lub jej historią bądź okazją na którą została wydana?
Wobec tego moze ktos spobuje rozszyfrowac napis na znaczku? Jak juz pisalam powyzej, znaczek nie musi przedstawiac polskiej osobnosci, przywedrowal do Polski od kolekcjonera z polnocy Europy, prawdopodobnie byl wydany w latach 1970-1980, z okazji stulecia ale czego czy kogo?
Ile w przyblizeniu lat moze miec ta przypinka? Co tam dokładnie pisze (wam my? z jakims "ptaszkiem posrodku?) Masz jeszcze jakies dane na jej temat? Z jakiej miejscowosci moze pochodzić?
Podpis pod obliczem Jegomoscia z pewnoscia jest jego autografem. Moja pierwsza mysl poszla w kierunku wielkich kompozytorow, bo choc b. podobny do J. Straussa jednak to nie on i cyfra 100 nijak nie pasuje. Wielcy pisarze ? Albo facet nie zrobil kariery miedzynarodowej - jak np. B. Prus - w Polsce lektura obowiazkowa - a kto w Europie o nim slyszal ? A ten z przypinki do Prusa faktycznie podobny. Fajna zagadka, ale moze byc trudno...
Ciezka ta twoja zagadka moze wyslesz ten obrazek do kilku antykwaritow? przez ich rece przechodza rozne dziela sztuki,male skarby moze tam ktos bedzie Ci w stanie pomoc.Pierwsza literaz przypomina mi moje H w nazwisku bo w taki sam sposob sie podpisuje ale to tylko moja sugestia.
Mari, moim zdaniem jest to (chyba) wizerunek św. Jana Vianney'a, patrona wszystkich proboszczów Kościoła Katolickiego. W roku 1905 był beatyfikowany, w 1925r. kanonizowany i cztery lata później ogłoszony świętym. 4 sierpnia 1959r. minęło 100 lat od Jego śmierci.
Przypinka wydana w celu uczczenia 100 rocznicy śmierci norweskiego nauczyciela z prowincjonalnego miasteczka na dalekiej północy Norwegii. Wam Voney prosty nauczyciel wsławił sie w otwarciu szkoły przysposobiena do ciężkich warunków zimy . Przypinka o charakterze ściśle regonalnym.
Wydana w 53 egzemplarzach z których cztery zostały komisyjnie zniszczone (z powodu wad technicznych)
Nie w moim "guście" jest niszczenie tak ważnych i znaczących dla norweskiego daleko pólnocnego narodu pamiątek. Jeśli sobie ktoś życzy mogę podać źródło, z którego zaczerpnąłem informację. Każdy może moje informacje sprawdzić.
Z gory dziekuje!!!
Mnie on na Prusa wygląda, ale może się myle....
A ja bym raczej obstawiała, że to H. Sienkiewicz.Ale też mogę się mylić:-)
Ależ skąd ... to mój dziadzio Zygmunt ..:D ! Poznaje po łobuzerskim uśmieszku ... :)))))
Dla mnie oni wszyscy wymienieni wyglądaja jak L. Waryński, którego wielki portret wisiał w mojej szkole podstawowej :)
Niestety, zadne z tych nazwisk nie pasuje. W podpisie /autografie/ je wyraznie czytelna sylaba "am", przypuszczam, ze przypinka byla wydana w setna rocznice urodzin /moze smierci???/ osoby na znaczku.
Nie musi to byc osobistosc z dziejow POlski, moze byc "ze swiata".
Jak macie jakies "podejrzenia" to prosze o informacje.
megi, pora wziąć etat w kabarecie :)
wg mnie Reymont
Wg mnie to jest Prus - 19 maja mija 100 lat od Jego śmierci
Też stawiam na młodego Prusa
Szczęka inna, ale jakieś podobieństwo jest :)
Łysina występuje w tych samych miejscach.
Ale podpis sie nie zgadza, nawet przy wielkiej wyobrazni!!!
a co tam jest napisane, bo nie widzę.
A skąd wiadomo, że podpis pod postacią to nazwisko osoby z przypinki? Może to nazwa związana z tą osobą lub jej historią bądź okazją na którą została wydana?
Ja też obstawiłabym młodego Prusa
Wobec tego moze ktos spobuje rozszyfrowac napis na znaczku? Jak juz pisalam powyzej, znaczek nie musi przedstawiac polskiej osobnosci, przywedrowal do Polski od kolekcjonera z polnocy Europy, prawdopodobnie byl wydany w latach 1970-1980, z okazji stulecia ale czego czy kogo?
Kto ma zaciecie detektywa???
Pomijajac napis to postacia z niej moze byc Janusz Korczak. W 1979 obchodzono 100lecie jego urodzin, a i sama postac jest bardzo podobna.
Ale Korczak był łysy...
Ile w przyblizeniu lat moze miec ta przypinka? Co tam dokładnie pisze (wam my? z jakims "ptaszkiem posrodku?) Masz jeszcze jakies dane na jej temat? Z jakiej miejscowosci moze pochodzić?
Przypinke dostal kolega - kolekcjoner przy wymianie z jakims Holendrem a Holender dostal ja od kogos ze Skandynawii w latach 1970-1980.
Co tam jest napisane to nie wiem, nie udalo sie "odcyfrowac" napisu, przypuszczam, ze to moze byc podpis osoby z portretu.
Przejrzalam podpisy osob, ktore sugerowaly dziewczyny, nic nie pasuje.
Nic, ide szukac dalej, tym razem wsrod laureatoiw nagrody Nobla.
Narazie dziekuje za sugestie!
I jak poszukiwania? Wpadłaś na jakiś trop? Mnie nic innego do głowy nie przyszło. daj znać, jak juz coś będziesz wiedzieć:)
Podpis pod obliczem Jegomoscia z pewnoscia jest jego autografem. Moja pierwsza mysl poszla w kierunku wielkich kompozytorow, bo choc b. podobny do J. Straussa jednak to nie on i cyfra 100 nijak nie pasuje. Wielcy pisarze ? Albo facet nie zrobil kariery miedzynarodowej - jak np. B. Prus - w Polsce lektura obowiazkowa - a kto w Europie o nim slyszal ? A ten z przypinki do Prusa faktycznie podobny. Fajna zagadka, ale moze byc trudno...
Ciezka ta twoja zagadka
moze wyslesz ten obrazek do kilku antykwaritow? przez ich rece przechodza rozne dziela sztuki,male skarby moze tam ktos bedzie Ci w stanie pomoc.Pierwsza literaz przypomina mi moje H w nazwisku bo w taki sam sposob sie podpisuje ale to tylko moja sugestia.
Mari, moim zdaniem jest to (chyba) wizerunek św. Jana Vianney'a, patrona wszystkich proboszczów Kościoła Katolickiego. W roku 1905 był beatyfikowany, w 1925r. kanonizowany i cztery lata później ogłoszony świętym. 4 sierpnia 1959r. minęło 100 lat od Jego śmierci.
Podpis by pasował, ale wizerunkowo różni się od Świętego. Ten na przypince jest w koszuli i krawacie a Vianney jest przedstawiany inaczej.
Nie mam pojecia, ale bardzo mnie ta zagadka zainteresowała :)
...i Vianney nie miał wąsów, bynajmniej ja nigdy nie widziałam jego wizerunku z wąsami.
Aaaaa, to faktycznie istotne przeoczenie z mojej strony. marny "detektyw" ze mnie
ee.. tam marny
Mi trzeci dzień po głowie chodzi ta przypinka i nic nie wymyśliłam:)
Facet jest ubrany w cienki krawat i koszulę, zdecydowanie nie te czasy i nie ten wizerunek.
Też tak myślałam ale zdjęcie mi nie pasuje
A może to Henryk Sienkiewicz:) http://www.photogaleria.pl/portrety/henryk-sienkiewicz-z-okolo-1910-roku.html
Przypinka wydana w celu uczczenia 100 rocznicy śmierci norweskiego nauczyciela z prowincjonalnego miasteczka na dalekiej północy Norwegii. Wam Voney prosty nauczyciel wsławił sie w otwarciu szkoły przysposobiena do ciężkich warunków zimy . Przypinka o charakterze ściśle regonalnym.
Wydana w 53 egzemplarzach z których cztery zostały komisyjnie zniszczone (z powodu wad technicznych)
Jestem pod wrażeniem.Myslałam, że nikt nie rozwiąże tej zagadki:)
Masz fantazję
I to jaką
Już się bałam, że się nie "udetektywizujesz"
Wkn czy ta krówka w profilu to Twoje dzieło?
Tak jest, proszę Pani, tylko Pampas focił :)
Wkn, bylam pewna ze masz odpowiedz dla mnie a Ty mi tu o krowkach...........................
Ojej to moja wina ,bo mi się ta krówka bardzo spodobała
Świetna jest!Masz talent
Bahus, na Ciebie mozna zawsze liczyc! Twoja informacja tym bardziej "prawdziwa" bo moja przypinka ma zniszczone zapiecie z tylu!!! Skad wiedziales?
Jak to skąd? Sam je zniszczył.
Jak to skąd? Sam je zniszczył.
Nie w moim "guście" jest niszczenie tak ważnych i znaczących dla norweskiego daleko pólnocnego narodu pamiątek.Prosiemy, prosieeeemy.
Jedna osoba mimo, że pisze w liczbie mnogiej nie skłania mnie do odkrycia swoich sekretów
o tak, bardzo proszę! I gratuluję, szkoda, że nie przewidziano nagród. Mam nadzieję, że satysfakcja wystarczy, pozdrawiam
Niezastapiony Wujek Google napewno
Wujaszek nie brał w tym udziału
jak nie wujek google to może siostra wikipedia