Forum

Kuchenne porady

żel na opłatek

• Autor: mimitu6 Data: 2012-04-20 13:46:06

Witam wszystkich. Szukam grzebię w tematach ale znajść nie mogę . Jeśli sie powtórzę to trudno. Mam pytanko bardzo ważne. Na jaką masę najlepiej by było polożyć opłatkowy obrazek? Czy smarujecie go specjalnym żelem , (który jest w ofercie razem z opłatkiem na allaegro) ? I czy smarujecie obie strony najpierw spód, potem wierzch? Jak to zrobić ładnie i składnie by nie zniszczyć oplatka i by dzieło tortowe wyglądało cudnie?

Mam za zadanie zrobić tort urodzinowy w przyszłym tygodniu, opłatek już zamówiony.

Pomóżcie, proszę!!

• Autor: jannaj Data: 2012-04-20 16:32:43

Pozwoliłam sobie przejrzeć Twoją galerię. Masz ogromny talent Martynko.

Zazdroszczę.

• Autor: Joanna11 Data: 2012-04-20 19:12:52

Ja również obejrzałąm Twoje torty. Są naprawdę piękne. Gratuluję talentu i umiejętności!

• Autor: mimitu6 Data: 2012-04-20 20:15:03

Ja kładę oplatek na śmietanę. Żelu nie
    używam. https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyDlaDzieci20#5574359886905608530 https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyDlaDzieci20#5565328349033285426

Wyglądają super!!! Dziękuję za odowiedź. 

Mam jeszcze jedno pytanko: ile czasu przed podaniem tortu trzeba połorzyć opłatek?

Można dzień wcześniej?

• Autor: Ania35 Data: 2012-04-20 20:46:42

Witam! Ja opłatek również kładę na śmietanę i ozdabiam końce opłatka. Sam opłatek kładę na śmietanę na kilka godzin przed podaniem tortu gościom. Pozdrawiam i życzę smacznego

• Autor: mimitu6 Data: 2012-04-23 07:38:30

Witam! Ja opłatek również kładę na śmietanę i ozdabiam końce
    opłatka. Sam opłatek kładę na śmietanę na kilka godzin przed podaniem
    tortu gościom. Pozdrawiam i życzę smacznego

Dziękuję

• Autor: mamusia_muminka Data: 2012-04-20 22:31:15

Niesamowicie piekne! Czapki z głów! Masz dziewczyno ogromny talent!

• Autor: martynka 13 Data: 2012-04-21 15:51:59

Bardzo Wam dziękuję. Troszkę jestem zaskoczona pochwałami, ponieważ któregoś razu Alll podała jako przyklad jeden z moich tortów, został on skrytykowany. Niektórym koleżankom było słabo, innym chciało się rzygać i ogólnie był be. Mnie się też wiele moich tortów nie podoba, ale skoro na takie jest zapotrzebowanie...    

Mimitu opłatek spokojnie możesz położyć dzień wcześniej, bardziej się martw o krem, którym chcesz obłożyć tort żeby na drugi dzień nie popękał.

• Autor: mimitu6 Data: 2012-04-21 22:54:42

Martynka jeszcze raz dzięki wielkie. Stresuje sie troche. Tortów juz kilka zrobiłam w swoim życiu, za każdym razem inny, potem pałeczkę przejeła siostra a teraz postanowiłam wziąśc sprawy w swoje ręce, bo tort ma być prezentem na 30te urodziny. I ponieważ ozdabiacz ze mnie leniwy a obrazek zamówiony jest bardzo zabawny, to mam ochotę cuś takiego tym razem. Skorzystam z przepisów WŻ i postaram się stworzyć tortoprezent

A wracając do masy i tortu , to jaki krem polecasz na ten opłatek ?

Tak mi sięzdaje że rano sie zajmę przełożeniem tortu , skoro imprezka w godzinach 17-18.

• Autor: martynka 13 Data: 2012-04-22 01:00:30

Proponowałabym żeby współgrał z tym co w środku. Nie ma znaczenia czy to będzie śmietana czy krem. Opłatek na czymś takim szybko chłonie wilgoć, a o to przeciez chodzi. Jeżeli jeszcze nie pracowałaś z oplatkiem, to się nie przeraź, że po jakimś czasie bardzo się pomarszczy, ale później się sam prostuje jeżeli będzie dobrze przylegał do masy. Trzymam kciuki.

• Autor: mimitu6 Data: 2012-04-23 07:37:44

Proponowałabym żeby współgrał z tym co w środku. Nie ma
    znaczenia czy to będzie śmietana czy krem. Opłatek na czymś takim szybko
    chłonie wilgoć, a o to przeciez chodzi. Jeżeli jeszcze nie pracowałaś z
    oplatkiem, to się nie przeraź, że po jakimś czasie bardzo się pomarszczy,
    ale później się sam prostuje jeżeli będzie dobrze przylegał do
    masy. Trzymam kciuki.

Dziękuję za te cenne informacje. Na pewno i tak będę trzęsła portkami, bo zawsze jak sie przykładam to coś "przedobrze"

Wracając do żelu. Pytałam o niego , ponieważ widziałam tort z opłatkiem i on był pokryty czymś przeźroczystym,i to zdjęcie było takie wyraźne jak położona zwykła fotka. I mnie kusi żeby to zastowac na dziele mym :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu