Forum

Gawędy o jedzeniu

Wasze kuchenne sztuczki

  • Autor: janeczka669 Data: 2012-04-30 21:02:04

    Na pewno każdy z nas ma jakieś sztuczki dzięki którym można szybciej i bez niespodzianek przygotowac konkretne dania. Ja na przykład robiąc zupy czy sosy, gdy nie dysponuję dobrą wiejską śmietaną do zwykłej sklepowej dodaję trochę magi i mąki. Ten sposób powoduje, że zupa na pewno się nie " zwarzy". Dodanie do domowego majonezu zimnej wody sprawi że będzie on bielszy Jeśli macie jakieś ciekawe sposoby może zechcecie się nimi podzielic.

  • Autor: megi65 Data: 2012-04-30 21:28:42

    Może odbiegnę od tematu tak posrednio .... M . porosił mnie '' zapytaj tam .. SWOJE co zrobić aby szybko obrać cebulę '' .. Cebula oczywiście zeszłoroczna .

  • Autor: achat Data: 2012-04-30 22:17:23

    Cyk ją na pół i idzie lekko dalej :)

  • Autor: Olciaa Data: 2012-05-01 09:00:34

    tez tak robie,na pół a potem palcami ściągam z niej "ubranko"

  • Autor: kokarda Data: 2012-05-01 09:35:59

    Do męża Megi65

    Mówisz żonie, że pięknie dziś wygląda z maślanymi oczkami delikatnie podpytujesz czy

    mogłaby obrać Ci cebulkę, bo stawy pobolewają :P na koniec jeszcze raz mówisz, że pięknie wygląda.

    THE END

  • Autor: megi65 Data: 2012-05-01 12:15:33

    Moja Ty Księżno ...taka opcja nie wchodzi w rachubę...... On jest na etapie zrób to samodzielnie w kuchnii .. )) . Maślane oczka to ja robię jak slysze jęki i marudzenia z kuchnii yesss ... yessss )))

  • Autor: kokarda Data: 2012-05-01 13:11:16

    YEAHHHH :D

    ja też to lubię :P

    Ps. Wigilia 2011 była naszą pierwszą wspólnie spędzoną Wigilią. Chłop jako,że u niego jada się zupę

    śledziową podjął wyzwaniu i stwierdził,że takową przyrządzi.Zbyt długa cisza z kuchni wprawiła mnie w zakłopotanie i wyruszyłam z odsieczą...

    W ostatniej chwili uratowałam tackę śledzi w oleju która miała zostać ugotowana we wrzątku.. przecież miała

    być zupa śledziowa.. :]

  • Autor: megi65 Data: 2012-05-01 13:34:55

    Takie chwile są ............bezcenne .::)))

  • Autor: Rzymianka Data: 2012-05-01 12:07:37

    Zamoczyć na parę minut w gorącej wodzie, potem można przekroić.

  • Autor: olusia23 Data: 2012-04-30 21:54:10

    Mam takich sztuczek trochę, ale miejsca by nie starczyło na ich wymienienie ;) Dlatego zebrałam wszystko w jednym artykule. Są tam i sztuczki i inne porady: http://wielkiezarcie.com/article67698.html

  • Autor: janeczka669 Data: 2012-05-01 21:04:00

    Bardzo ciekawy artykuł. Na pewno kilka porad wykorzystam.

  • Autor: crisen Data: 2012-04-30 22:43:40

    Jest już taki wątek. Tutaj znajdziesz dużo ciekawych wypowiedzi.

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=325116&post=325116

  • Autor: janeczka669 Data: 2012-05-01 21:04:37

    Dziękuję za link.

  • Autor: janeczka669 Data: 2012-05-01 21:07:45

    By kotlety były bardziej  puszyste do jajek nie dodaje nic, żadnej soli ani przypraw. Jajka wówczas " rosną" jak w jajecznicy i kotlet nie jest " płaski".

  • Autor: Czeslaw Data: 2012-05-09 02:07:22

    Gdy przez pomyłkę do zupy dodamy łyżkę chili zamiast czeronej, słodkiej papryki, to zupę ratujemy dodając kilka łyżek śmietany. Sprawdziłem - działa.

Przejdź do pełnej wersji serwisu