Chce zrobic tort chyba troche nietypowy.Moj tort nr 1.chcialabym bialy biszkopt przelozyc galaretka wymieszana owocami np. brzoskwiniami oraz masa czekoladowa ale oblozyc go biala masa. Czy to w ogole bedzie sie trzymalo kupy i nie rozplynie, czy nasaczyc biszkopt czy ktos juz to robil taki tort?
tort nr2. czekoladowe ciasto z czekoladowa masa wymieszana z wisniami oblozony biala masa. Czy jakas inna masa pasuje do czekoladowego biszkoptu?
Prosze o podpowiedzi, jaki tort zrobic zeby wytrzymal wysoka temp., tort dla doroslych i dla dzieci, tort ktorym zaskocze miedzynarodowych gosci :)
1.Ja ostatnio robię dużo takich tortów ze świeżymi truskawkami i galaretką.
nakładasz na biszkopt masę czekoladową-później tężejącą galaretkę z owocami-owijasz tort folią spożywczą-wkładasz na całą noc do lodówki-smarujesz masą maślaną z cukrem pudrem-pokrywasz masą cukrową.
Nie ma potrzeby ponczowania biszkoptów.
Tort będzie owinięty folią a później masą cukrową więc cała wilgoć zostanie w środku.
2.Do czekoladowego biszkoptu pasuje wiele mas.
-śmietankowa (czekoladowa) z owocami (truskawki,brzoskwinie,wiśnie)
-pomarańczowa
-orzechowa
-cappuccino
-kawowa
-toffi
-trufla
-chałwa
praktycznie wszystkie masy pasują do czekoladowego biszkoptu.
Absolutnie nie mam wątpliwości co do umiejetności i wiedzy guru, ale dla mnie tort bez nakropki jest jednak zbyt suchy,a owijanie kilku tortów dziennie folią też jakoś mnie nie przekonuje.
Witam! Ja dość często robię czekoladowy torcik. Do biszkoptu dodaję 2 łyżki ciemnego kakao i biszkopt wychodzi super. Co do galaretki, to rozpuszczam ją w połowie wody i tężejącą dodaję do ubitej 36% śmietany. Do tortu czekoladowego polecam masę malinową. Do ubitej 30% śmietany dodaję masę śmietanową o smaku malinowym Dr. Oetkera.Masa jest lekko winna i świetnie pasuje do czekoladowego biszkopta. Pozdrawiam
Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utzeć kostkę masła i po lyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.
Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.
Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.
Chce zrobic tort chyba troche nietypowy.Moj tort nr 1.chcialabym bialy biszkopt przelozyc galaretka wymieszana owocami np. brzoskwiniami oraz masa czekoladowa ale oblozyc go biala masa. Czy to w ogole bedzie sie trzymalo kupy i nie rozplynie, czy nasaczyc biszkopt czy ktos juz to robil taki tort?
tort nr2. czekoladowe ciasto z czekoladowa masa wymieszana z wisniami oblozony biala masa. Czy jakas inna masa pasuje do czekoladowego biszkoptu?
Prosze o podpowiedzi, jaki tort zrobic zeby wytrzymal wysoka temp., tort dla doroslych i dla dzieci, tort ktorym zaskocze miedzynarodowych gosci :)
dziekuje
1.Ja ostatnio robię dużo takich tortów ze świeżymi truskawkami i galaretką.
nakładasz na biszkopt masę czekoladową-później tężejącą galaretkę z owocami-owijasz tort folią spożywczą-wkładasz na całą noc do lodówki-smarujesz masą maślaną z cukrem pudrem-pokrywasz masą cukrową.
Nie ma potrzeby ponczowania biszkoptów.
Tort będzie owinięty folią a później masą cukrową więc cała wilgoć zostanie w środku.
2.Do czekoladowego biszkoptu pasuje wiele mas.
-śmietankowa (czekoladowa) z owocami (truskawki,brzoskwinie,wiśnie)
-pomarańczowa
-orzechowa
-cappuccino
-kawowa
-toffi
-trufla
-chałwa
praktycznie wszystkie masy pasują do czekoladowego biszkoptu.
Dorotaxx, czy mozesz mi podsunac jakis przepis na czekoladowe biszkopt i mase?
Mysle tez o masie z dodatkiem galaretki czyli drobno pokrojonej galaretce/zmielonej i wymieszanej z masa. Czy robilas taka mase?
dzieki
Kiki, słuchaj Dorotaxxx, Ona jest GURU od tortów :)
Absolutnie nie mam wątpliwości co do umiejetności i wiedzy guru, ale dla mnie tort bez nakropki jest jednak zbyt suchy,a owijanie kilku tortów dziennie folią też jakoś mnie nie przekonuje.
Ja co prawda w temaciew tortów nie mam wiele do powiedzenia, ale moje torty nigdy nie są ponczowane i zawsze są wilgotne :)
Witam! Ja dość często robię czekoladowy torcik. Do biszkoptu dodaję 2 łyżki ciemnego kakao i biszkopt wychodzi super. Co do galaretki, to rozpuszczam ją w połowie wody i tężejącą dodaję do ubitej 36% śmietany. Do tortu czekoladowego polecam masę malinową. Do ubitej 30% śmietany dodaję masę śmietanową o smaku malinowym Dr. Oetkera.Masa jest lekko winna i świetnie pasuje do czekoladowego biszkopta. Pozdrawiam
juz wiem ze chce tort mocno czekoladowy czyli biszkopt i masa czekoladowe
Tearz tylko szukam przepisu na dobra czekoladowa mase
Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utzeć kostkę masła i po lyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.
Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.
Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze.
6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego.