Forum

Kuchenne porady

Pytanie do specjalistow od tortow i nie tylko..

• Autor: kiki1101 Data: 2012-05-01 01:34:38

Chce zrobic tort chyba troche nietypowy.Moj tort nr 1.chcialabym bialy biszkopt przelozyc galaretka wymieszana owocami np. brzoskwiniami oraz masa czekoladowa ale oblozyc go biala masa. Czy to w ogole bedzie sie trzymalo kupy i nie rozplynie, czy nasaczyc biszkopt czy ktos juz to robil taki tort?

tort nr2. czekoladowe ciasto z czekoladowa masa wymieszana z wisniami oblozony biala masa. Czy jakas inna masa pasuje do czekoladowego biszkoptu?

Prosze o podpowiedzi, jaki tort zrobic zeby wytrzymal wysoka temp., tort dla doroslych i dla dzieci, tort ktorym zaskocze miedzynarodowych gosci :)

dziekuje

• Autor: Dorotaxx Data: 2012-05-01 08:27:16

1.Ja ostatnio robię dużo takich tortów ze świeżymi truskawkami i galaretką.

nakładasz na biszkopt masę czekoladową-później tężejącą galaretkę z owocami-owijasz tort folią spożywczą-wkładasz na całą noc do lodówki-smarujesz masą maślaną z cukrem pudrem-pokrywasz masą cukrową.

Nie ma potrzeby ponczowania biszkoptów.

Tort będzie owinięty folią a później masą cukrową więc cała wilgoć zostanie w środku.

2.Do czekoladowego biszkoptu pasuje wiele mas.

-śmietankowa (czekoladowa) z owocami (truskawki,brzoskwinie,wiśnie)

-pomarańczowa

-orzechowa

-cappuccino

-kawowa

-toffi

-trufla

-chałwa

praktycznie wszystkie masy pasują do czekoladowego biszkoptu.

• Autor: kiki1101 Data: 2012-05-03 14:51:50

Dorotaxx, czy mozesz mi podsunac jakis  przepis na czekoladowe biszkopt i mase?

Mysle tez o masie z dodatkiem galaretki czyli drobno pokrojonej galaretce/zmielonej i wymieszanej z masa. Czy robilas taka mase?

dzieki

• Autor: ewka63 Data: 2012-05-03 09:40:50

Kiki, słuchaj Dorotaxxx, Ona jest GURU od tortów :)

• Autor: martynka 13 Data: 2012-05-03 11:37:49

Absolutnie nie mam wątpliwości co do umiejetności i wiedzy guru, ale dla mnie tort bez nakropki jest jednak zbyt suchy,a owijanie kilku tortów dziennie folią też jakoś mnie nie przekonuje.

• Autor: ewka63 Data: 2012-05-04 18:58:04

Ja co prawda w temaciew tortów nie mam wiele do powiedzenia, ale moje torty nigdy nie są ponczowane i zawsze są wilgotne :)

• Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 18:32:48

Witam! Ja dość często robię czekoladowy torcik. Do biszkoptu dodaję 2 łyżki ciemnego kakao i biszkopt wychodzi super. Co do galaretki, to rozpuszczam ją w połowie wody i tężejącą dodaję do ubitej 36% śmietany. Do tortu czekoladowego polecam masę malinową. Do ubitej 30% śmietany dodaję masę śmietanową o smaku malinowym Dr. Oetkera.Masa jest lekko winna i świetnie pasuje do czekoladowego biszkopta. Pozdrawiam

• Autor: kiki1101 Data: 2012-05-04 19:31:18

juz wiem ze chce tort mocno czekoladowy czyli biszkopt i masa czekoladowe

Tearz tylko szukam przepisu na dobra czekoladowa mase

• Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 19:51:10

Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze. 

6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utzeć kostkę masła i po lyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego. 

• Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 19:53:01

6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego. 

• Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 19:53:01

6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu