Forum

Kuchenne porady

Pytanie do specjalistow od tortow i nie tylko..

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-05-01 01:34:38

    Chce zrobic tort chyba troche nietypowy.Moj tort nr 1.chcialabym bialy biszkopt przelozyc galaretka wymieszana owocami np. brzoskwiniami oraz masa czekoladowa ale oblozyc go biala masa. Czy to w ogole bedzie sie trzymalo kupy i nie rozplynie, czy nasaczyc biszkopt czy ktos juz to robil taki tort?

    tort nr2. czekoladowe ciasto z czekoladowa masa wymieszana z wisniami oblozony biala masa. Czy jakas inna masa pasuje do czekoladowego biszkoptu?

    Prosze o podpowiedzi, jaki tort zrobic zeby wytrzymal wysoka temp., tort dla doroslych i dla dzieci, tort ktorym zaskocze miedzynarodowych gosci :)

    dziekuje

  • Autor: Dorotaxx Data: 2012-05-01 08:27:16

    1.Ja ostatnio robię dużo takich tortów ze świeżymi truskawkami i galaretką.

    nakładasz na biszkopt masę czekoladową-później tężejącą galaretkę z owocami-owijasz tort folią spożywczą-wkładasz na całą noc do lodówki-smarujesz masą maślaną z cukrem pudrem-pokrywasz masą cukrową.

    Nie ma potrzeby ponczowania biszkoptów.

    Tort będzie owinięty folią a później masą cukrową więc cała wilgoć zostanie w środku.

    2.Do czekoladowego biszkoptu pasuje wiele mas.

    -śmietankowa (czekoladowa) z owocami (truskawki,brzoskwinie,wiśnie)

    -pomarańczowa

    -orzechowa

    -cappuccino

    -kawowa

    -toffi

    -trufla

    -chałwa

    praktycznie wszystkie masy pasują do czekoladowego biszkoptu.

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-05-03 14:51:50

    Dorotaxx, czy mozesz mi podsunac jakis  przepis na czekoladowe biszkopt i mase?

    Mysle tez o masie z dodatkiem galaretki czyli drobno pokrojonej galaretce/zmielonej i wymieszanej z masa. Czy robilas taka mase?

    dzieki

  • Autor: ewka63 Data: 2012-05-03 09:40:50

    Kiki, słuchaj Dorotaxxx, Ona jest GURU od tortów :)

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-05-03 11:37:49

    Absolutnie nie mam wątpliwości co do umiejetności i wiedzy guru, ale dla mnie tort bez nakropki jest jednak zbyt suchy,a owijanie kilku tortów dziennie folią też jakoś mnie nie przekonuje.

  • Autor: ewka63 Data: 2012-05-04 18:58:04

    Ja co prawda w temaciew tortów nie mam wiele do powiedzenia, ale moje torty nigdy nie są ponczowane i zawsze są wilgotne :)

  • Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 18:32:48

    Witam! Ja dość często robię czekoladowy torcik. Do biszkoptu dodaję 2 łyżki ciemnego kakao i biszkopt wychodzi super. Co do galaretki, to rozpuszczam ją w połowie wody i tężejącą dodaję do ubitej 36% śmietany. Do tortu czekoladowego polecam masę malinową. Do ubitej 30% śmietany dodaję masę śmietanową o smaku malinowym Dr. Oetkera.Masa jest lekko winna i świetnie pasuje do czekoladowego biszkopta. Pozdrawiam

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-05-04 19:31:18

    juz wiem ze chce tort mocno czekoladowy czyli biszkopt i masa czekoladowe

    Tearz tylko szukam przepisu na dobra czekoladowa mase

  • Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 19:51:10

    Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze. 

    6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utzeć kostkę masła i po lyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego. 

  • Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 19:53:01

    Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze. 

    6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego. 

  • Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 19:53:01

    Ja mam przepis na masę czekoladową zrobioną z jajek ubijanych na parze. 

    6 jajek rozmącić w garnku, wsypać 1 szkl. cukru i ubijać na parze, aż zgęstniją. Do lekko przestudzonej masy, dodać 2 łyżki kakao i ustudzić. Utrzeć kostkę masła i po łyżce dodawać masę jajeczną. Ja dodaję odrobinę rumu, lub olejku rumowego. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu